Mam ogrzewanie gazem ziemnym. Mam fotowoltaiki 3,9kW chcę wspomóc jakimś buforem elektrycznym /np.200L/ podłączenie bufora na powrocie CO. Ktoś ma lepszy sposób?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tampiotrbugajski1 napisał:Mam ogrzewanie gazem ziemnym
piotrbugajski1 napisał:Mam fotowoltaiki 3,9kW
piotrbugajski1 napisał:Gazu zużyłem za grudzień 205m3.
piotrbugajski1 napisał:Zastanawiam się, czy mój pomysł zda egzamin.
piotrbugajski1 napisał:Bufor chcę podłączyć na powrocie CO a nie na zasilaniu.
piotrbugajski1 napisał:Zastanawiałem się też nad zainstalowaniem pompy ciepła która, potrzebuje około 20kWh dziennie
piotrbugajski1 napisał:UE chce likwidować ogrzewania gazem ziemnym od 2025r co nie wierzę by wiele krajów zgodziło się odejścia od gazu, drewna czy peletu oraz węgla. Co o tym myślicie fachowcy.
Xantix napisał:Czyli zuzywasz jakieś 2100 kWh energii cieplnej miesięcznie.
piotrbugajski1 napisał:Zastanawiałem się też nad zainstalowaniem pompy ciepła która, potrzebuje około 20kWh dziennie a kosztuje z instalacją około 20 000zł.
piotrbugajski1 napisał:UE chce likwidować ogrzewania gazem ziemnym od 2025r
andrzej lukaszewicz napisał:Nie wiemy jakim rodzajem gazu autor grzeje.
piotrbugajski1 napisał:Mam ogrzewanie gazem ziemnym.
andrzej lukaszewicz napisał:wychodzi efekt permanentnego straszenia i presji na ludzi. Niczego nie zabronią tylko wprowadza opłątę pseudo ekologiczną.
andrzej lukaszewicz napisał:Zainstalowanych urzadzeń nie będzie trzeba likwidiwać.
andrzej lukaszewicz napisał:Poczekajmy rok-dwa i zobaczymy jak inne źródłą energii będą się kształtować w kosztach.
Xantix napisał:andrzej lukaszewicz napisał:Nie wiemy jakim rodzajem gazu autor grzeje.
Kolego nieuważnie czytałeś. Pierwsze zdanie, pierwszego postu w temacie
andrzej lukaszewicz napisał:Kolego , jest wiele rodzajów gazu potocznie nazywanym "ziemnym" ( dawne nazwy GZ50, GZ35, GZ41,5)
piotrbugajski1 napisał:Gazu zużyłem za grudzień 205m3. 650 zł.
andrzej lukaszewicz napisał:a nawet propan z rurociągu...