logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bufor elektryczny 200L do wspomagania CO z fotowoltaiką 3,9kW

piotrbugajski1 16 Sty 2024 13:20 744 9
  • #1 20912479
    piotrbugajski1
    Poziom 2  
    Mam ogrzewanie gazem ziemnym. Mam fotowoltaiki 3,9kW chcę wspomóc jakimś buforem elektrycznym /np.200L/ podłączenie bufora na powrocie CO. Ktoś ma lepszy sposób?
  • #2 20912519
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20912546
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    piotrbugajski1 napisał:
    Mam ogrzewanie gazem ziemnym

Jak ogrzewasz ciepłą wodę użytkową?

Dodano po 1 [minuty]:

piotrbugajski1 napisał:
    Mam fotowoltaiki 3,9kW

Ile zużywasz energii rocznie na tzw. "prąd bytowy"?
  • #4 20912755
    piotrbugajski1
    Poziom 2  
    Dzisiaj 16.01.23 akurat cuw podgrzało słońce trochę 15 stopni/kolektory słoneczne 48 stopni przez 3h/ Woltaiki zasypane śniegiem dzisiaj. Za 2 miesiące zużyłem 620kWh/listopad i grudzień/. W magazynie zostało mi jeszcze 900kW. Starczy mi na styczeń luty do połowy marca. Gazu zużyłem za grudzień 205m3. 650 zł. Bufor chcę podłączyć na powrocie CO a nie na zasilaniu. Podgrzeję bufor elektrycznie do 50 stopni i czujnik będzie się włączał przy 48 stopniach a wyłączał przy 50 stopniach. Powrót CO na zegarze pokazuje 40 stopni więc moim zdaniem piec gazowy praktycznie nie powinien zużywać gazu a komputer w pokoju ustawiony na 22 stopnie. Od marca do października grzeją kolektory wodę użytkową i CO, ponieważ podłączyłem kolektory słoneczne również przez wymiennik ciepła 21 P na powrocie. Niestety maj, czerwiec lipiec, sierpień, wrzesień muszę zakrywać 2kolektory z 6-ściu. Chodzi mi tylko o listopad grudzień styczeń luty no i marzec. Wszystko zależy ile będę miał słońca. Za gaz wychodzi miesięcznie 330 zł przeciętna w roku na które mnie stać z żoną jak na razie. Zastanawiam się, czy mój pomysł zda egzamin. Mam już 75 lat. Zastanawiałem się też nad zainstalowaniem pompy ciepła która, potrzebuje około 20kWh dziennie a kosztuje z instalacją około 20 000zł. UE chce likwidować ogrzewania gazem ziemnym od 2025r co nie wierzę by wiele krajów zgodziło się odejścia od gazu, drewna czy peletu oraz węgla. Co o tym myślicie fachowcy. Z poszanowaniem
  • #5 20912835
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    piotrbugajski1 napisał:
    Gazu zużyłem za grudzień 205m3.

Czyli zuzywasz jakieś 2100 kWh energii cieplnej miesięcznie.

piotrbugajski1 napisał:
    Zastanawiam się, czy mój pomysł zda egzamin.

TMam pytanie - czy ty chcesz wykorzystywać do podgrzewania energię elektryczną zgromadzoną w postaci nadwyżek z PV do odebrania z sieci, czy chcesz żeby fotowoltaika podgrzewała bufor bieżącą produkcją?
    Z tego co widzę, to zarówno w jednym jak i w drugim przypadku szanse na to są marne. Skoro masz w magazynie jeszcze tylko 900 kWh a miesięcznie zuzywasz ponad 2000 kWh do ogrzewania to prądu z magazynu wystarczy ci na niespełna 2 tygodnie. Z kolei bieżąca produkcja w okresie listopad-luty nawet w tak dużej instalacji to jest niestety zwykle kilkanaście, czasem kilka kWh na dobę. A ty potrzebujesz kilkadziesiąt kWh na dobę. W tym układzie wsparcie energią elektryczną twojej instalacji CO będzie symboliczne. Żeby to miało sens, to trzeba, albo więcej fotowoltaiki, albo pompę ciepła zamiast grzałki, żeby zwiększyć efektywność pozyskiwania ciepła. A najlepiej jedno i drugie.

piotrbugajski1 napisał:
    Bufor chcę podłączyć na powrocie CO a nie na zasilaniu.

Bufor ciepła się daje na zasilaniu instalacji CO a nie na powrocie. Działa on wtedy jako sprzęgło hydrauliczne łączące różne źródła ciepła w instalacji CO.

piotrbugajski1 napisał:
    Zastanawiałem się też nad zainstalowaniem pompy ciepła która, potrzebuje około 20kWh dziennie

To trochę bardziej skomplikowane zagadnienie

piotrbugajski1 napisał:
    UE chce likwidować ogrzewania gazem ziemnym od 2025r co nie wierzę by wiele krajów zgodziło się odejścia od gazu, drewna czy peletu oraz węgla. Co o tym myślicie fachowcy.

Drewna i pelletu nikt nie planuje likwidować, UE to wręcz promuje bo to jest energia odnawialna. A węgiel i gaz będą stopniowo rugowane z ogrzewania domów i o tym wiadomo już od lat. Natomiast nie wiem o jakim sprzeciwie krajów mówisz, skoro wszystkie kraje UE (nawet Polska) w 2020 roku razem zgodziły się na odejście od węgla i gazu w ogrzewnictwie indywidualnym. Zresztą węgla do ogrzewania na Zachodzie praktycznie się nie używa, a z gazem są też duże kłopoty bo coraz więcej złóż w gazu w Europie zaczyna się kończyć (ostatnio wyczerpały się złoża w Holandii i Danii, w Wielkiej Brytanii też wydobycie spada), więc cena gazu będzie rosła a dostępność malała, stąd wysiłki żeby odejść od paliw kopalnych na rzecz OZE.
  • #6 20914504
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Xantix napisał:
    Czyli zuzywasz jakieś 2100 kWh energii cieplnej miesięcznie.

Nie wiemy jakim rodzajem gazu autor grzeje.
    piotrbugajski1 napisał:
    Zastanawiałem się też nad zainstalowaniem pompy ciepła która, potrzebuje około 20kWh dziennie a kosztuje z instalacją około 20 000zł.

Jeśli za grudzień wychodzi zapotrzebowanie rzędu 2MWh ( wziąłem poprawkę na sprawność kotła wg obliczeń Kol. @Xantix )
    to pompa ciepłą powietrze -woda (z realnym i optymistycznym COP=3 dla podłogówki i 2,5 dla grzejników) w tym okresie potrzebujeos 22 do 26kWh/dobę.
    piotrbugajski1 napisał:
    UE chce likwidować ogrzewania gazem ziemnym od 2025r

I wychodzi efekt permanentnego straszenia i presji na ludzi. Niczego nie zabronią tylko wprowadza opłątę pseudo ekologiczną. Zainstalowanych urzadzeń nie będzie trzeba likwidiwać. Poczekajmy rok-dwa i zobaczymy jak inne źródłą energii będą się kształtować w kosztach.
    W tym roku są wybory do PE i proponuje podejśc bardzo poważnie do tego , kogo chcemy tam wybrać. Bo jak na razoie to widze tylko eko szaleństwo , które spowoduje zatrzymanie gospodarki europejskiej i brak konkurencyjności na świecie, a to przyniesie opłakane skutki na wiele lat lub dekad.
  • #7 20914572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20914624
    Xantix
    Poziom 41  
    andrzej lukaszewicz napisał:

Kolego nieuważnie czytałeś. Pierwsze zdanie, pierwszego postu w temacie
    piotrbugajski1 napisał:
    Mam ogrzewanie gazem ziemnym.

wychodzi efekt permanentnego straszenia i presji na ludzi. Niczego nie zabronią tylko wprowadza opłątę pseudo ekologiczną.

Nie tak. Opłata z systemu ETS2 na gaz ziemny do ogrzewania wejdzie dopiero od 2027 roku. W 2025 wejdzie jedynie zakaz finansowania montażu kotłów na paliwa kopalne czyli węgiel, gaz czy olej opałowy. Natomiast w 2029 ma wejść zakaz montażu kotłów gazowych w nowych budynkach.

Zainstalowanych urzadzeń nie będzie trzeba likwidiwać.

Nie byłbym tego taki pewien. Biorąc pod uwagę, że UE co rusz zaostrza plany polityki klimatycznej wbrew wcześniejszym ustaleniom nawet, to nie zdziwię się, jak w niedalekiej przyszłości pojawi się nakaz likwidacji urządzeń grzewczych na paliwa kopalne. Przymusowe remonty klimatyczne już uchwalili więc moim zdaniem są zdolni do wszystkiego.

Poczekajmy rok-dwa i zobaczymy jak inne źródłą energii będą się kształtować w kosztach.

Na pewno nie będą tańsze. Zwłaszcza po wejściu ETS2 podrożeje drewno i wszelka biomasa opałowa, bo to będzie często jedyna alternatywa dla tych co teraz grzeją węglem albo gazem.
  • #9 20918895
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Xantix napisał:

Kolego nieuważnie czytałeś. Pierwsze zdanie, pierwszego postu w temacie

Kolego , jest wiele rodzajów gazu potocznie nazywanym "ziemnym" ( dawne nazwy GZ50, GZ35, GZ41,5)a nawet propan z rurociągu...
  • #10 20919416
    Xantix
    Poziom 41  
    Kolego , jest wiele rodzajów gazu potocznie nazywanym "ziemnym" ( dawne nazwy GZ50, GZ35, GZ41,5)

Po pierwsze - 99% odbiorców gazu ziemnego w naszym kraju jest zasilana gazem wysokomentanowym typ E. Gaz zaazotowany w rurociagach występuje tylko lokalnie blisko kopalni gazu ziemnego. Autor prędzej trafi 6 w totka niż trafi mu się inny typ gazu w rurach.
    Po drugie:
    piotrbugajski1 napisał:
    Gazu zużyłem za grudzień 205m3. 650 zł.

Wychodzi 3,17 zł/m3 - ja mniej płacę brutto za gaz typu E. A gaz zaazotowany ma mniejszą wartość opałową więc i m3 gazu jest tańszy.
    Dlatego twierdzę, że autor ma zwykły najnormalniejszy gaz ziemny wysokometanowy typu E i stosownie do tego przyjąłem odpowiedni współczynnik konwersji kWh/m3.

a nawet propan z rurociągu...

Pierwsze słyszę, żeby ktoś nazywał propan "gazem ziemnym". I również pierwsze słyszę, żeby gdzieś był dostarczany rurociągami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na wsparcie ogrzewania gazowego za pomocą bufora elektrycznego o pojemności 200L, podłączonego do systemu centralnego ogrzewania (CO) w połączeniu z instalacją fotowoltaiczną o mocy 3,9 kW. W odpowiedziach zasugerowano, aby bufor był podłączony na zasilaniu, co zwiększy efektywność systemu. Wskazano również na ograniczenia związane z produkcją energii elektrycznej w okresie zimowym oraz na konieczność rozważenia dodatkowych źródeł energii, takich jak pompy ciepła, aby poprawić efektywność ogrzewania. Użytkownik podzielił się swoimi danymi o zużyciu energii oraz kosztach gazu, co wskazuje na potrzebę optymalizacji systemu grzewczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA