logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux ER 7642 B - słabe chłodzenie po przesunięciu, dioda nie działa

aron33 17 Sty 2024 11:14 1047 21
  • #1 20914089
    aron33
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam starą chłodziarko zamrażarkę (Electrolux ER 7642 B ZLKI262). Dotychczas działała dobrze. Ostatnio musiałem ją przesunąć ze dwa metry. Była odłączona od prądu tylko kilka minut. Czy złe wypoziomowanie, albo przesuwanie po podłodze, ale bez zbytniego nachylania (najwyżej 15-20 stopni od pionu, tak na godzinę pierwszą) może mieć wpływ na jakość pracy. Teraz zamrażarka działa prawidłowo, a chłodziarka niby chłodzi, ale nawet w ustawieniu na max jest za wysoka temperatura, np. masło jest miękkie. Czy w takim sprzęcie typu chłodziarko zamrażarka sprężarka jest jedna dla obu, czy są oddzielne? W instrukcji jest to opisane jako dwa elementy, ale z tyłu wygląda na jedną całość. Dioda od chłodziarki nie działa. Światło lampki się pali. Co można sprawdzić, w którym miejscu mam patrzeć? Nie bardzo wiem jak się fachowo nazywają te wszystkie elementy.
  • #2 20914878
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    Przy przesuwaniu możliwe, że poluzował się gdzieś kabel albo termostat się przemieszczał.
  • #3 20914888
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 895
    Na tabliczce wewnątrz masz wypisany nr PNC bardziej potrzebny niż oznakowanie sprzętu więc go ujawnij!
  • #4 20915535
    aron33
    Poziom 11  
    Według producenta PNC to numer produktu. Oto on: 925022406.
    Dodam, że na dole są dwa czarne brzęczące bębny. Oba wytwarzają drgania, ale ten większy po lewej jest bardzo ciepły, a ten mniejszy po prawej jest chłodny, chociaż jak się przyłoży dłoń to też czuć, że pracuje. Chociaż może to omyłkowe wrażenie i to tylko przeniesienie drgań z tego dużego przez obudowę. Krata z tyłu lodówki odprowadzająca ciepło na dole jest gorąca a w górnej części chłodna. Dodaję zdjęcia z wyglądem z tyłu i wszystkich tabliczek z oznaczeniami.

mariukonie napisał:
    Przy przesuwaniu możliwe, że poluzował się gdzieś kabel albo termostat się przemieszczał.
    Przemieszczenie termostatu raczej wykluczam. Jest umieszczony dość sztywno po górną "klapą", która jest dokręcona do lodówki, a kable są tam dobrze umocowane. Kabel czujnikowy od tego termostatu wchodzi do lodówki pod tylną kratą chłodzącą i też w tym miejscu sieci dość sztywno.

Co jeszcze można wykluczyć żeby stwierdzić czy warto wzywać serwisanta, bo zakup nowej sprężarki na stronie producenta to 883 zł. Samodzielnie mogę próbować wymienić termostat jeśli dostanę jakiś zamiennik. Nie mam czym sprawdzić czy jest sprawny. Mogę wymontować i zanieść do serwisu. Jeśli to odpada to pozostaje kupno nowej.

Po czym mam poznać, że to termostat, a po czym, że to sprężarka? Czy są dostępne jakieś tańsze zamienniki?

Czy są jakieś termostaty z pokrętłem, które mogą sobie leżeć na zewnątrz, żeby tylko wcisnąć ten drut z tyłu? Bo mi nie zależy na tym żeby mi się dioda świeciła, tylko żeby mieć odpowiednią temperaturę.
    Electrolux ER 7642 B - słabe chłodzenie po przesunięciu, dioda nie działa20240118_0..354.jpg (38.76 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Electrolux ER 7642 B - słabe chłodzenie po przesunięciu, dioda nie działa20240118_0..346.jpg (49.33 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Electrolux ER 7642 B - słabe chłodzenie po przesunięciu, dioda nie działa20240118_0..041.jpg (130.37 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Electrolux ER 7642 B - słabe chłodzenie po przesunięciu, dioda nie działa20240117_2..040.jpg (194 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Electrolux ER 7642 B - słabe chłodzenie po przesunięciu, dioda nie działa20240117_2..033.jpg (238.82 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Electrolux ER 7642 B - słabe chłodzenie po przesunięciu, dioda nie działa20240117_2..023.jpg (192.79 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Załączniki:
    • Electrolux ER 7642 B - słabe chłodzenie po przesunięciu, dioda nie działa 20240118_115807.jpg (175.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 20915816
    mariukonie
    Poziom 31  
    Możesz podpiąć drugą spręzarke na krótko i zobaczysz czy chłodzi. Termostat można sprawdzić miernikiem czy włącza i wyłącza.
  • #6 20916505
    aron33
    Poziom 11  
    Jeden specjalista serwisant stwierdził, że jak sprężarka jest zimna, to na pewno jest to wina termostatu.

To jest termostat Danfos 25T65 EN 60730-2-1. Wyszukiwarka takiego w sklepach nie znajduje. Czy można go zastąpić innym, najlepiej tańszym? Długość przewodu to 130 cm. Według instrukcji zakres temperatur w chłodziarce to 0-5 stopni.

Czy np. coś takiego może być: Danfoss B0 ( od 0,5 do 8 st.C ) 1,2 m 077B0027
  • Pomocny post
    #7 20916659
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ten termostat jak już musisz go wymienić na oryginał to szukaj Danfoss 077B6623 ale wystarczy ci W4-1 o wiele tańszy.
    Dla sprawdzenia czy sprężarka chłodziarki jest ok zmostkuj sobie w tym termostacie od chłodziarki przewody brązowy z czarnym i zobacz czy ta z kapeluszem pracuje.
  • #8 20916973
    mariukonie
    Poziom 31  
    Może przetestuj go zanim zamówisz nowy.
  • #9 20917339
    aron33
    Poziom 11  
    kecajk49 napisał:
    szukaj Danfoss 077B6623 ale wystarczy ci W4-1 o wiele tańszy

Ten Danfoss 077B6623 kosztuje 250 zł. Z kolei ten 077B0027 albo 077B0028 mają po 3 styki, a nie 4 jak w tym, który posiadam. Ten czwarty jest oznaczony numerem 6. To ma jakieś znaczenie? Domyślam się, że nie bo jak patrzę na zdjęcie jak były podpięte, to jeden styk był wolny, tzn. nic nie było wpięte.

Czy rodzaj chłodzenia ma znaczenie? Na lodówce jest napisane Refrigerant circuit with R 600 a - Polyurethane foam with Cyclopentane.

Żeby przetestować musiałbym kupić miernik, bo nie znam w pobliżu nikogo kto ma. A lokalny serwisant AGD mi powiedział, że na 100% to o to chodzi. Więc wolę już wydać na jakiś zamiennik.

Pomóżcie znaleźć jakiś konkretny zamiennik w sklepie żebym mógł go zamówić.

Polecanego tu W4 1 nie znalazłem, ale W4 ma
    Zakres temperatur MAX. zał/wył.: +4,5 / -13
    Zakres temperatur MIN. zał/wył.: +4,5 / -26

Czyli włącza chłodzenie, gdy temperatura wynosi więcej jak 4,5 stopnia. Zgadza się? Jak na lodówkę to trochę za zimno, np. na owoce.

Wcześniej o tym nie myślałem, ale wystarczy mi w chłodziarce jak masło jest twarde i mogę przetrzymywać dania gotowe, warzywa i owoce.

Czy taka specyfikacja jest ok?
    Strona ciepła (wyłączenie): 5 °C
    Strona ciepła (załączenie): 10,5 °C
    Strona zimna (wyłączenie): -4 °C
    Strona zimna (załączenie): 3,5 °C

W internecie piszą, że optymalna temperatura to od 3 do 5 stopni Celsjusza. Ale napój o temperaturze 5 stopni wydaje mi się trochę za zimny do picia.

Albo taka:
    od 9 do 15,5°C - strona ciepła
    od 0,5 do 8°C - strona zimna

Czy to jak jest ustawiony termostat ma wpływ na pobór prądu?
    Załączniki:
    • Electrolux ER 7642 B - słabe chłodzenie po przesunięciu, dioda nie działa 20240118_163838.jpg (69.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 20918137
    kecajk49
    Poziom 38  
    Na pobór prądu nie ma żadnego, tylko na zużycie energii jak najbardziej.
    Styk opisany jako "6", jeśli jest w termostacie, to do niego dochodzi zasilanie, a przez styk "3" podawane jest zasilanie na "4", a stąd do sprężarki.

Skręcając termostat w lewo do oporu, rozłączane jest połączenie "6" i "3", co skutkuje wyłączeniem zasilania sprężarki. Styki "3" i "4" sterują temperaturą w komorze. Jeśli jest nieobsadzony, zasilanie podawane jest bezpośrednio na "3".
    Styk "6" umożliwia wyłączenie zasilania sprężarki bez odłączenia lodówki od sieci, czyli bez wyciągnięcia wtyczki z gniazdka.

Wracając do temperatur podanych na termostacie, dotyczą one reakcji "czujnika" termostatu, a nie temperatur w komorze chłodziarki. Te 4,5 stopnia mają na celu uruchomienie agregatu dopiero po stopieniu szronu na tylnej ściance w chłodziarce, stąd się bierze nazwa "bez-szronowa".
  • #11 20918806
    aron33
    Poziom 11  
    kecajk49 napisał:
    Na pobór prądu nie ma żadnego, tylko na zużycie energii jak najbardziej.

Zaraz, chyba jestem na to za głupi. Zawsze wydawało mi się, że na prąd mówi się energia, i to jedno i to samo. Chyba, że jest tak, że zawsze pobiera tyle samo prądu, a zużywa nie zawsze tyle samo prądu. Ale nie wiem, co staje się z resztą. Albo część prądu zamienia się w energię, a część nie. Przyznaję, że nie byłem dobry z fizyki i uczyłem jej się bardzo dawno temu.

Chodzi mi o to, czy na liczniku więcej się naliczy jak jest termostat ustawiony na maksa. Chcę wiedzieć, czy zapłacę więcej, jak będzie ustawione na stronę zimną (od 0,5 do 8°C - strona zimna), niż jak będzie ustawione na minimum strony ciepłej (od 9 do 15,5°C - strona ciepła). Wydaje mi się, że jak ustawię na stronę zimną, to wtedy, załóżmy przy ustawieniu na 5 stopni, sprężarka częściej będzie się włączać, żeby utrzymać tą temperaturę, niż jakbym ustawił na 15 stopni. Co za tym idzie, pobierze więcej prądu, a ja więcej zapłacę. Czy to się zgadza, czy się mylę?

Dlatego podaję przykłady zakresu temperatur z W4 oraz Danfoss 077B0027 i 077B0028.

Będę wdzięczny za wyjaśnienie, a inni czytelnicy elektrody pewnie też skorzystają z takiej wiedzy.

A u siebie w lodówce jaką temperaturę ustawiasz? W instrukcji do mojej jest informacja, że osiąga temperatury od 0 do 5 stopni. I jak dobrze działała, to zawsze była ustawiona na minimum. Tyle mi wystarczyło. Zresztą z tego, co piszą w Internecie, wynika, że temperatura różni się na poszczególnych półkach, więc jest odchył od ustawienia na plus w zależności od półki i czasu jaki upłynął od działania sprężarki.
  • #12 20919221
    kecajk49
    Poziom 38  
    Oczywiści ze nie masz nic za darmo , obniżenie temperatury wymaga dłuższej pracy sprężarki co wiąże się z większym zużyciem energii i to zlicza licznik w kWh ! i za te kWh płacisz.
    Są termometry do chłodziarek wyskalowane w stopniach Celsjusza i dodatkowo dla ułatwienia odczytu maja barwne pola umożliwiające zorientowanie się czy temperatura w komorze jest Ok, np. w chodziarce powinna temperatura mieścić się w obszarze pokolorowanym na niebiesko, bez konieczności kombinowania w główce czy ilość stopni jest odpowiednia.
    Różnią się mocowaniem i trzeba nabyć taki aby nie mieć problemu z zawieszeniem go na półce w lodówce np. tarczowy z blaszką możesz zamocować do szklanek półki a jak masz pólki z drutu możesz zakupić taki który łatwo powiesisz na pręcie półki wygląda jak tradycyjny z uchwytem do zawieszenia u góry.
    Temperatury w komorze zawsze się różnią pomiędzy pólkami ale to nie ma większego znaczenia , najniższa zawsze jest na dolnej , "praw fizyki pan nie zmienisz i ...", resztę znasz
  • #13 20924907
    aron33
    Poziom 11  
    Czy ktoś wie, gdzie mogę kupić taką diodę? Oczywiście do podłączenia do termostatu.
    Dioda z metalowymi końcówkami i plastikową obudową leżąca na białej powierzchni. Bezpiecznik termiczny 250V-T 120°C z metalowym zaciskiem
  • #14 20925894
    kecajk49
    Poziom 38  
    Kup neonówkę i po prostu wymień.
  • #15 20926077
    aron33
    Poziom 11  
    Jakąkolwiek? Czy możesz wskazać jakiś przykład? Bo ja się kompletnie nie znam na elektronice, napięciach, itp. Nie chcę żeby mi się coś spaliło, jak będzie za wysokie napięcie. W tą się po prostu wpinało kable.
  • Pomocny post
    #16 20926257
    mariukonie
    Poziom 31  
    Schemat wskaźnika zasilania LED dla 220V AC Możesz sam ją zrobić.
  • Pomocny post
    #17 20926258
    kecajk49
    Poziom 38  
    https://www.bing.com/ck/a?!&&p=b5327ad597729a...vbmllY3pueS1yZXp5c3Rvci0zMzBrb20uaHRtbA&ntb=1
    Masz tutaj co czego ci potrzeba, w szeregu musi być rezystor jak tam jest opisany, po rozmontowaniu zobaczysz jak to wygląda , rezystor tam może być dobry wiec wymaga sprawdzenia ale może pozostać , tylko nie może być zwarcia na doprowadzeniach bo cała robota na nic , jak nie potrafisz tego wykonać to poszukaj kogoś kto to naprawi, używanej nie szukaj ani nie kupuj bo będzie niesprawna. Poszukaj w sklepie z elementami elektronicznymi gdzieś w pobliżu. bez tej neonówki też pracować będzie ona tylko informuje o włączonym zasilaniu , taka jej rola najczęściej.
  • #19 20928700
    aron33
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję za dotychczasowe rady. Jestem bardzo wdzięczny. Kupiłem 077B0028 ze względu na zakres temperatur. Czy to dobry wybór to się okaże. Podłączyłem jak na zdjęciu (termostat w czarnym kolorze). Chłodziarka działa. Razem z dostawą kurierem wydałem 100 zł. Pozwoliło mi to w sumie zaoszczędzić co najmniej od kilkuset złotych za wizytę serwisu do 1500 zł, bo już myślałem, że czeka mnie zakup nowej lodówki.

Została jedna sprawa. Lampka w chłodziarce nie działa. Mam wrażenie, że lampka w chłodziarce brała wcześniej zasilanie przez brązowy kabel. Tzn. brązowy kabel prowadził od termostatu, przez diodę, do lampki. O ile się nie mylę, to ten na zdjęciu (ze starym termostatem) wpięty jest w złącze nr 6. W nowym termostacie nie ma tego złącza, a kabel jest niepodłączony do termostatu, co widać na zdjęciu z nowym termostatem. On odchodzi od diody. Zastanawiam się czy mogę go gdzieś podłączyć. Zakładam, że do wolnego złącza 4 nie mogę. Jest jeszcze wolne to złącze z boku, na metalowej obudowie termostatu. Po drugiej stronie jest wpięty kabel żółto-zielony.
    Załączniki:
    • Electrolux ER 7642 B - słabe chłodzenie po przesunięciu, dioda nie działa 20240118_163838.jpg (69.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Electrolux ER 7642 B - słabe chłodzenie po przesunięciu, dioda nie działa 20240125_170525.jpg (196.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 20928822
    mariukonie
    Poziom 31  
    Podłączasz razem kablem, który jest włączany przez termostat, tak żeby świeciła wtedy, gdy termostat przewodzi napięcie.
  • #21 20929437
    kecajk49
    Poziom 38  
    Brązowe na "3"jak brak "6" a nie na "4" jak ci podpowiada taki jeden , czyli zmostkuj brązowe na "3".
    Ten termostat nie posiada wyłącznika dlatego nie ma "6".
  • #22 20929738
    aron33
    Poziom 11  
    @kecajk49

Dokładnie tak jak napisałeś. Teraz już wszystko działa. Jestem bardzo szczęśliwy, że udało mi się to z waszą pomocą naprawić, w sytuacji gdy moja wiedza o elektronice sprowadza się co najwyżej do umiejętności wymiany baterii. Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z chłodziarko-zamrażarką Electrolux ER 7642 B, która po przesunięciu przestała prawidłowo chłodzić. Zamrażarka działa poprawnie, ale temperatura w chłodziarce jest zbyt wysoka, co skutkuje miękkim masłem. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z termostatem lub jego położeniem. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie termostatu Danfoss 25T65 oraz jego zamienników, takich jak Danfoss 077B6623 i 077B0028. Użytkownik wymienił termostat, co poprawiło działanie chłodziarki. Dodatkowo, poruszono kwestię diody kontrolnej, która również przestała działać, a użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące jej wymiany. Ostatecznie, po podłączeniu nowego termostatu, chłodziarka zaczęła działać prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA