logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz HP HSTNS - PR09 , zabezpieczenie nad-napięciowe i pin current share.

_patelnia_ 17 Sty 2024 12:51 675 5
REKLAMA
  • #1 20914280
    _patelnia_
    Poziom 5  
    Ocena: 20
    Witam, jako że niedawno zasilacze te były tanio dostępne(55zł szt.) to nabyłem kilka i chciałbym je zmodyfikować.
    Wnętrze zasilacza
    Wnętrze zasilacza z widocznymi elementami elektronicznymi i przewodami. Widok wnętrza zasilacza z podziałem na sekcje na płytce drukowanej. Wnętrze zasilacza z widocznymi sekcjami obwodów i radiatorami Płytka drukowana z elementami elektronicznymi. Wnętrze zasilacza w metalowej obudowie z otworami wentylacyjnymi, z widocznymi kablami i podzespołami wewnętrznymi. Wnętrze zasilacza z widocznymi elementami elektronicznymi i układami scalonymi. Widok płytki drukowanej z elektroniką zasilacza. Wnętrze zasilacza z widocznymi komponentami elektronicznymi i przewodami.
    Całość rozdzielona jest na 3 sekcje, filtrów sieciowych, aktywnego PFC wraz z zasilaczem 5V stand by, oraz samej głównej przetwornicy.
    Przetwornica podzielona jest na 2 sekcje kontrolowane dwoma układami UC28025DW, z tego co zauważyłem to prawdopodobnie mogą niezależnie od siebie pracować. Ustaliłem także pinout złącza Schemat pinów zasilacza z opisami.
    Pin current share znalazłem, po jego połączeniu zasilacz który ma np. dłuższe przewody do obciążenia sam podbija napięcie wyjściowe żeby wyrównać prąd płynący z obu zasilaczy. Jednak nie mogę odszukać który komparator i która jego część odpowiada za zabezpieczenie napięciowe, oryginalny potencjometr do regulacji, jest podłączony bezpośrednio na wyjście zasilacza , pomijając mosfety wyjściowe, i wpływa on bezpośrednio na układ UC28025. W tym momencie nie wiem gdzie zacząć poszukiwania komparatora, czy będzie on wpływał na wyłączenie mosfetów wyjściowych, czy po prostu załączał jakiś protect wyłączający zasilacz. Może macie sugestie, płytka sterująca oczywiście jest 4 warstwowa, więc większość ścieżek trzeba szukać po omacku multimetrem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20916775
    _patelnia_
    Poziom 5  
    _patelnia_ napisał:
    Jednak nie mogę odszukać który komparator i która jego część odpowiada za zabezpieczenie napięciowe,
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20920420
    _patelnia_
    Poziom 5  
    Najlepiej wyrzucić całkowicie. Zbliżenie na płytkę drukowaną z układami scalonymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi układami scalonymi i napisami.
    Zdjęcia z opisami układów
  • #6 20920452
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6080
    Komparatora szukasz...
    widzę aż 14 komparatorów
    Ja bym zaczął reverse engineering od nóżki SD 9

Ewentualnie możesz szukać który komparator zmienia stan przy przekroczeniu napięcia, trzeba by tą płytkę przylutować na przewodach do płyty głównej , wyprowadzić sobie kilka kynarów z nóżek wyjściowych komparatorów i sprawdzać oscyloskopem który wyzwala. Problem w tym że któryś może zmieniać stan chwile po wyłączaniu. Więc jeden kanał oscyloskopu na SD a drugim szukamy który komparator. Oczywiście trzeba uważać na napięcie sieciowe.

Co by nie kombinować nie ma opcji lekkiej łatwej i przyjemnej.

W reverse engineeringu pomogą zdjęcie zrobione tak żeby można było nakładać obrazki warstw z przezroczystością na PC. (aparat prostopadle do płytki, dobre oświetlenie pod skosem).
    Przynajmniej dwie warstwy zobaczysz, możesz też zaznaczyć wszystkie przelotki maszy i zasilania będzie łatwiej znajdować pozostałe ukryte ścieżki.
REKLAMA