logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciekawy artefakt UNITRA TELPOD z targu rzeczy wszelakich

acctr 24 Maj 2026 19:17 3273 56

TL;DR

• Artefakty UNITRA TELPOD z lokalnego targu obejmują płytkę z CEMI UL1200 i UL1621 oraz drugi moduł na BC238.
  • Pierwsza płytka wygląda na prototyp tunera FM TELPOD albo hobbystyczny montaż na uniwersalnej płytce bez pól lutowniczych, łączony drucikami i spoiwem Pb z kalafonią.
  • Konstrukcja przeleżała w pudełku około 40 lat, zanim trafiła na stół do oględzin.
  • Nadal nie wiadomo, czy układ kiedykolwiek zagrał, a drugi element może być przedwzmacniaczem stereo albo zasilaczem symetrycznym niskiej mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
📢 Słuchaj (Głos AI):
  • Ciekawy artefakt UNITRA TELPOD z targu rzeczy wszelakich
    Na lokalnym targu z różnymi rzeczami znalazłem dzisiaj ciekawe artefakty związane z historią polskiej elektroniki.
    Wygląda to na prototyp jakiegoś tunera FM zmontowanego w zakładach TELPOD pod koniec PRL. Inna możliwość to dzieło jakiegoś hobbysty na uniwersalnej płytce o specyficznej budowie bo bez miedzianych pól lutowniczych, tylko otwory i montaż drucikami z użyciem spoiwa Pb i kalafonii.

Było tego więcej, ale pozostałe wyglądały na elementy OTV, więc wziąłem najfajniejszą.
    Na płytce scalaki CEMI UL1200 i UL1621.
    Ktoś to zmontował, zapakował do pudła i przeleżało w nim ze 40 lat, aż do dzisiaj. Ciekawe czy kiedykolwiek to zagrało zanim transformacja ustrojowa zrobiła swoje?

A to sesja w drodze powrotnej przed budynkiem dawnego TELPODu.

Dodatkowo wziąłem jeszcze coś takiego, wygląda jak przedwzmacniacz stereo, ale tylko na BC238, które dosyć szumią. A może jakiś zasilacz symetryczny niskiej mocy?

Spód brązowej płytki PCB z lutami i ścieżkami; widoczne napisy „2215-102” i „TORAL”.

Może ktoś kojarzy powyższe artefakty?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    acctr
    Poziom 39  
    acctr napisał 4554 postów o ocenie 2025, pomógł 389 razy. Jest z nami od 2022 roku.
  • #2 21909449
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 463
    acctr napisał:
    Wygląda to na prototyp jakiegoś tunera FM zmontowanego w zakładach TELPOD pod koniec PRL.

To jest obwód tunera FM - najprawdopodobniej tego opublikowanego w Młodym Techniku 8/86 - ale zmontowany na płytce z zestawu Młody Elektronik nr 6 produkcji TELPOD. Na płytce powinna być jeszcze głowica GFE-105 bo są pod nią otwory. Najwidoczniej została wcześniej zdemontowana.

acctr napisał:
    Dodatkowo wziąłem jeszcze coś takiego, wygląda jak przedwzmacniacz stereo, ale tylko na BC238, które dosyć szumią. A może jakiś zasilacz symetryczny niskiej mocy?

Płytka redukcji szumów DNL montowana w Tapeciaku (M-532SD) lub Finezji.
  • #3 21909465
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 478
    ZbeeGin napisał:
    To jest obwód tunera FM - najprawdopodobniej tego opublikowanego w Młodym Techniku 8/86

W tym linku jest opis tego tunera - otworzy się plik PDF.

Na tej płytce z zestawu Młody Elektronik nr 6, gdy się uważnie przyjrzeć to od strony ścieżek, a w zasadzie pająka widać pozostałości ścieżek tej właśnie płytki, które ktoś usunął..

Jest to więc ówczesne DIY, a nie konstrukcja Unity TELPOD. Nie licząc samego zestawu Młody Elektronik nr 6.
  • #4 21909497
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2025
    Czyli jednak jakiś zestaw zmontowany przez hobbystę, wskazywał też na to UL1200, który w późniejszych konstrukcjach UNITRY już nie występował (a płytka ma napis 88 w jednym miejscu)
    ZbeeGin napisał:
    Na płytce powinna być jeszcze głowica GFE-105 bo są pod nią otwory.

W takim razie pozostaje mi dorwać taką głowicę i dokończyć czyjeś dzieło :D o ile wszystko zostało zlutowane jak trzeba. Przydałyby się też jakieś końcówki mocy z epoki.
    >>21909465
    O istnieniu tych zestawów pojęcia nie miałem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21909553
    Sgal1
    Poziom 1  
    Płytka profesjonalna to układ redukcji szumów DNL stosowany w magnetofonach kasetowych MDS chyba 531 i Finezja
  • #6 21909574
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 478
    acctr napisał:
    W takim razie pozostaje mi dorwać taką głowicę i dokończyć czyjeś dzieło

Tylko ta głowica oryginalnie jest na pasmo 65–74 MHz. Wymaga ona przestrojenia na współcześnie używane pasmo 87,5–108 MHz. O ile ktoś jej nie przestroił i o ile uda się jeszcze kupić tą głowicę.
  • #7 21909588
    _ACeK_
    Poziom 15  
    Ocena: 198
    ZbeeGin napisał:
    To jest obwód tunera FM - najprawdopodobniej tego opublikowanego w Młodym Techniku 8/86 - ale zmontowany na płytce z zestawu Młody Elektronik nr 6 produkcji TELPOD...

:smile: To były realia PRL-u :cry: Pamiętam jak kupowało się gołe płytki pcb (bez cześci) od jakiś modułów w Bomisie. Potem robiło się krosy, cięcia ścieżek dopasowując płytkę do robionego układu :evil:

Schemat elektroniczny z bramkami B1–B6, rezystorami i kondensatorami oraz głośnikiem, zasilanie 5 V

:idea: Ja tak zrobiłem sobie syrenę z prostych układów elektronicznych :wink:
    Załączniki:
    • Elektroniczna Syrena - Proste uklady elektroniczne 1984.pdf (1023.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21909598
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 888
    Citizen75 napisał:
    ZbeeGin napisał:
    To jest obwód tunera FM - najprawdopodobniej tego opublikowanego w Młodym Techniku 8/86

W tym linku jest opis tego tunera - otworzy się plik PDF.

Chyba kojarzę ten numer - opis bywał przydatny do analizy co nie działa w odbiorniku FM. Takie opisy przydawały się do zrozumienia działania układów.
  • #9 21909604
    bsw
    Poziom 22  
    Ocena: 731
    To jest jeden z zestawów edukacyjnych produkowanych w tej firmie o numerze AME-06
    Tutaj dyskusja o tym zestawie:
    https://www.microgeek.eu/viewtopic.php?t=909

Tutaj więcej o tych zestawach - dokumentacje i schematy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1966539.html

A tutaj film o innym zestawie - AWS-1:
    https://www.youtube.com/watch?v=K1aTrVO3a4k
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21909653
    kolon
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie.
    To jest płytka od decka UNITRA Lubartów. Jeśli się nie mylę to jest to płytka automatyki zapisu od Finezji 3.
    Pozdrawiam Ernest
  • #11 21909678
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 228
    Znak czasów, całe szczęście minionych, gdy zdobycie kawałka najpodlejszego laminatu papierowo-fenolowego, nawet bez miedzi, było tak trudne, że improwizowało się to na jakiejś płytce, wcześniej pracowicie pozbawionej starych ścieżek.
  • #12 21909740
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1881
    kolon napisał:
    Jeśli się nie mylę to jest to płytka automatyki zapisu od Finezji 3.

To się mylisz, w #2 i w #5 napisano poprawnie co to za płytka.

Opis do płytki jest też w RE
  • #13 21909956
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5631
    Gdzie jest taki lokalny targ z zaskakującymi artefaktami elektronicznymi?
  • #14 21910073
    puchalak
    Poziom 19  
    TechEkspert napisał:

To chyba ten od którego byłem wiele lat uzależniony. Odwiedziłem go parę miesięcy temu - niewiele się zmieniło. Rożne cuda-śmieci można mieć za trzy albo pięć dyszek.

Stos używanych przedmiotów na ulicznym straganie, w tym magnetofon, drewniana wiatrówka i kable.
  • #15 21910104
    acctr
    Poziom 39  
    Citizen75 napisał:
    Tylko ta głowica oryginalnie jest na pasmo 65–74 MHz. Wymaga ona przestrojenia na współcześnie używane pasmo 87,5–108 MHz. O ile ktoś jej nie przestroił i o ile uda się jeszcze kupić tą głowicę.

Niestety, obecnie wszelkie "graty" z PRL, które jeszcze parę lat temu kosztowały grosze, dzisiaj to jest wydatek 10 razy większy. Głowicę znalazłem za około 50 zł, ale raczej poczekam na inną okazję zwłaszcza, że sam tuner kosztował mnie 5 zł.

TechEkspert napisał:

Krakowski unitarg w niedziele :D
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21910255
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 857
    Ja miałem zestaw nr 5

czyli ten do "cyfrówki" to był przełom lat 80 i 90 ... kupiony w tym miejscu :

A był tu kiedyś sklep RTV (jakaś sieć ZURT) (niedaleko al. Róż) - bo ta nazwa jest historyczna

jeszcze wg google w 2009 był tu sklep RTV

Ciekawostka jeden z niewielu sklepów "tradycyjnych" z elektroniką ostał się nie daleko : (a istniał on od lat bodaj 70) na os. Sportowym

Parkowy skwer z zieloną ławką, trawnikiem, drzewami i niską balustradą przy budynkach

dawno dawno temu nazywało się to sklep "Demakowa" dlaczego

Fragment starej mapy z nazwami osiedli, ulicą Demakową i stadionem, z dużą czerwoną literą H
    i aby było w opór śmiesznie autobus nr 123 jeździ tam dalej niezmiennie (a ten plan powyżej jest z lat 70 ! tamtego stulecia.

Niebieska wiata przystankowa z numerem 123; na ławce siedzi rozmyta osoba, w tle drzewa.
  • #17 21910293
    puchalak
    Poziom 19  
    Dużo ciekawsza była prawdziwa, duża "Składnica Harcerska" będąca za winklem sklepu z pierwszego zdjęcia.
    Co do "Demakowej" - sklep powstał nieco później - jakoś w połowie lat 80 tych. Pamiętam, byłem tam niedługo po otwarciu. Ten ogromny klomb kwiatowy widoczny po lewej stronie był wtedy fontanną. Sklep słynął z dwóch antypatycznych sprzedawców.
    Sama nazwa ulicy Demakowa (obecnie Ignacego Mościckiego) jest ciekawa, bo nawet na najstarszych planach funkcjonuje autonomicznie, bez żadnego imienia, czy nawet inicjału, w związku z czym wszyscy odmieniali ją jak zwykły przymiotnik- na Demakowej, na Demakową....itd, a było to nazwisko zapomnianego inżyniera, budowniczego kombinatu
    https://dziennikpolski24.pl/nieznany-zywot-inzyniera/ar/1635574
  • #18 21910304
    max-bit
    Poziom 34  
    Co do jakości obsługi choć nie byłem tam lata :) to podobno się nie wiele zmieniło.
    z googla:

Choć trzeba oddzielić PRL od po PRL (ale chyba lepiej nie jest ... )

Czasem się faktycznie zastanawiam czy to dziś się w jakikolwiek sposób opłaca czy goscie tam siedzą bo i tak nie mają nic innego do roboty.

Fakt w pobliżu jest zespół szkół elektrycznych, ale dziś niczego to nie zmienia taniej łatwiej i szybciej jest zamówić gdziekolwiek (all...)

No chyba ze funkcjonuje to tylko na zasadzie osoby bardzo "starsze" które nie ogarniają "internetu" tam kupują ale dalej pytanie co ? Wtyczkę do "radia"
    bezpiecznik ?
    Ja tam zacząłem łazić pod koniec lat 80 ale fontanny nie pamiętam :) ten sklep z gratami po lewej chyba też funkcjonuje bardzo długo choć nie pamiętam co tam było wcześniej.

Historycznie pierwszym sklepem który odwiedzałem była coś co póżniej sie nazywało "DIODA" tam sprzedawały Panie (wcześniej zwany ogólnie ZURTem) (to chyba ogólnie należało do handlu ZURT czy jakoś tak) ale pamiętam też ze ze cześci pakowali w takie papierowe koertki z napisem WPHW czy jakoś tak .

Póżniej była to giełda Elbud ... w dalszych latach na powstawała masa sklepików z częściami choć zawsze był to asortyment raczej na zasadzie "było co było". Ale były sklepy "ciekawsze" takim był ELES na przeciwko kina Kijów (w piwnicach) gdzie można było kupić trochę części z "zagramanicy" ale też nie na zasadzie chcę to tylko MAMY to chce Pan ?
    Zaczęło się to zmieniać szybko po roku 2000 kiedy internet wlazł do domów, wtedy zaczął się powolny schyłek sklepów stacjonarnych.
  • #19 21910362
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 888
    >>21910073
    Jak tak widzę te zdjęcia to chyba wybiorę się giełdę - tam też jest tyle skarbów.
    W sumie to mam w domu 2 sztuki RM121 - jedna moja, po małym wypadku, działa i przestrojona własnoręczni, a druga jako dawcy, kupiona jako uszkodzone i też działa oraz także przestrojona. Potrzebowałem tylko potencjometru i teraz mam 2 sztuki do zrobienia jednej dobrej.
  • #20 21910370
    acctr
    Poziom 39  
    Ciekawe historie, nigdy tam nie byłem, moim ulubionym sklepem był Monster i przy Matecznego. W tym pierwszym jeszcze 10 lat temu można było się zaopatrzeć odstając swoje w kolejce, duży asortyment, dobre ceny. Obecnie właściciel się pogubił i kupić tam albo się nie da albo nie ma sensu, bo gdzie indziej jest taniej. Przy Kalwaryjskiej i Limanowskiego były co najmniej 3 sklepy z elektroniką, gdzie chodziłem. W tym przy areszcie nawet parę lat temu coś kupiłem, ale kolejne zamówienia sprzedawca zlewał i pisał, że nie chce mu się realizować zamówienia czy coś takiego. Przy Matecznego był ciekawy asortyment przed sprzedażą sklepu.

Teraz elektronikę do bieżących projektów zamawiam przez internet a na targu szukam właśnie tego typu ciekawostek. Ludzie co tam sprzedają nie mają zwykle pojęcia co to jest, np. jeden za jakiś wyświetlacz LED krzyknie 20 zł, a inny za zasilacz z trafo 300VA 5zł :D
    Czasem można trafić na prawdziwe unikaty, np pudło pełne scalaków Mostek, MOS, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21910703
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    Witam
    Dawno temu sklep ELES przeniósł się na ul Wrocławską.
    A następnie firma się podzieliła.
    I przy ul. Mitery była część.
    Pozdrawiam.
  • #22 21911184
    vania
    Poziom 24  
    Ocena: 65
    >>21910703
    ELES podzielił się na dwa sklepy. ELES na Wrocławskiej i ELEMAR na Mitery.
    Aktualnie pod adresem na Wrocławskiej 8 jest https://krakow.muzeumelektroniki.pl/
    Natomiast na Mitery 8 jest obecnie Lispol. Bardzo duża ilość "artefaktów" z ELEMARU jest jeszcze do kupienia.
    Na/przy Kalwaryjskiej były:
    - SMD Optoelektronika, Władysława Warneńczyka 10 ale wchodziło się bramą od Kalwaryjskiej, obecnie "zamknięty na stałe"
    - SMD Elektronik, Jana Zamoyskiego 61, przy schodkach od Kalwaryjskiej, chyba jeszcze istnieje
    - Bujnowicz. FH. Części elektroniczne, ul. Czarnieckiego 8 (ten naprzeciwko aresztu)

Ja osobiscie w czasach świetności tych sklepów kupowałem w zasadzie tylko w Eles/Elemar, sporadycznie Bujnowicz ze względu na lokalizację. Czasami też w Monster-Elektronik. Obecnie wszystko kupuję przez internet. Chociaż sporadycznie zdarza mi się wpadać na Mitery do Lispola jak coś drobnego pilnie potrzebne.
  • #23 21911365
    bsw
    Poziom 22  
    Ocena: 731
    A kto pamięta jeszcze sklep z częściami elektronicznymi na... ul. Siennej ?
    Był też fajny sklep na al. Krasińskiego - na przeciw Kijowa bodajże...
    Z nowszych - były też dwa sklepy na Starowiślnej - już się ugryzłem aby nie napisać Bohaterów Stalingradu ;-)
    Ech wspomnienia...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21911397
    max-bit
    Poziom 34  
    uu .ELES tak wyprowadził sie z alej (via Kina Kijów) to gdzieś na początku lat 2000 ale juz nie pamiętam kiedy to było.
    Na pewno w 2009 ELES na wrocławskiej już był (google)

Kiedy zaś nastąpił podział na ELES i ELEMAR ... hmmm też nie wiem.

Te niektóre aferaktu z elemaru były fajnymi przydasiami :)

Do elemaru dziś lispolu dawno nie zaglądałem kiedyś mi goscie co tam sprzedają mówili ze mają tam całą piwnice różnych cudów wtedy nie odkrytych (z tego co mi było wiadomo) jak jeszcze funkcjonowało to wspólnie jako ELES to oni sciagali całe kontenery szrotu z USA wiec mo ze być tam wszystko razem z zapalnikami .... :)

Tak funkcjonowało na przełomie lat 90 i 2000 pełno sklepików mniejszch większych które jak powstały tak szybko później znikły. Jakieś tam zostały tylko ich dziś odwiedzanie nie ma żadnego sensu. Bo albo tego co potrzebujemy nie ma albo cena jest taka ze taniej bedzie jak kupimy na a... i nawet zapłacimy za przesyłkę.
    Na Starowiślnej jeden się ostał ale ze były 2 to nie kojarzę :)

Wracajac do ELEMARU - LISPOLU to z ich oferty widzę ze dużo wykopali :)
    ale np te moduły

Panel sterowania z niebieskimi przyciskami strzałek i ikonami, na białym tle
    To jeszcze pamietam z ELESU via Kijów :)
  • #25 21911798
    puchalak
    Poziom 19  
    Kiedyś w ramach ćwiczenia pamięci zinwentaryzowałem sklepy z częściami, które znałem z lat ~1985 - 2000. Udało mi się odnaleźć arkusz. Niektóre zwłaszcza po zmianach ustrojowych powstawały jako stoisko lub asortyment w innym sklepie (pasmanteria, meblowy), a nawet pralni.

1 Demakowa (Sportowe 25)
    2 Demakowa (piwnica w osiedlu) - późniejsza Cyfronika na Sąsiedzkiej
    3 Demakowa (sklep z pasmanterią na rogu al. Róż)
    4 Teatralne
    5 II Pułku Lotniczego (w pralni)
    6 Bohaterów Września Pawilon
    7 Albertyńskie pawilon (wcześniejszy ZURT)
    8 Hutnicze (al. Solidarnosci) (wcześniejszy Zurt)
    9 Hutnicze w głębi osiedla (głównie CB)
    10 Centralna (w pawilonie meblowym)
    11 Królowej Jadwigi Bomis (sklep miał 2 lokalizacje)
    12 Senatorska
    13 Kościuszki strona Jubliata
    14 Kościuszki strona Wisły
    15 Wiślisko (przeniesiony później na Krakowską, a następnie zlikwidowany)
    16 Teligi
    17 Starowiślna
    18 Meiselsa
    19 Miodowa (w księgarni, przeniesiony na Dietla i z powrotem na Miodową)
    20 Dietla
    21 Długa
    22 Sienna
    23 Mikołajska (komis)
    24 Al. Krasickiego (naprzeciwko kina Kijów) - przeniesiony na Wrocławską
    25 Karmelicka (koło kościoła)
    26 Krasickiego (równoległa Kalwaryjskiej)
    27 Rynek Dębnicki
    28 Kalwaryjska Majsterek
    29 Józefińska
    30 Czarneckiego
    31 Zamojskiego (koło kościoła)
    32 Wadowicka Elbud
    33 Zwierzyniecka Telpod lokalizacja po stronie Jubilata, później po stronie Wisły
    34 Zabłocie I lokalizacja sklepu Telpod, później Romanowicza, a następnie na Lipowej
    35 Lipowa sklep - bomis
    36 18 stycznia
    37 AVT Limanowskiego
    38 Chochołowska
    39 Kalwaryjska w pasażu
    40 Zamojskiego (pomiędzy Kalwaryjska)
    41 Gdzieś naprzeciwko CH Zakopianka
    42 Topolowa
    43 Gabieli Zapolskiej (sklep przyzakładowy KFAP)

Do dziś przetrwały chyba 1, 2, 17, 30, 38, 40?

Najbardziej egzotyczny? Komis na Mikołajskiej. Kto pamięta? - zniknął jakoś końcem lat 80-tych
  • #26 21913884
    84jerr
    Poziom 6  
    max-bit napisał:
    Ja miałem zestaw nr 5

czyli ten do "cyfrówki" to był przełom lat 80 i 90 ... kupiony w tym miejscu :

A był tu kiedyś sklep RTV (jakaś sieć ZURT) (niedaleko al. Róż) - bo ta nazwa jest historyczna

jeszcze wg google w 2009 był tu sklep RTV

Ciekawostka jeden z niewielu sklepów "tradycyjnych" z elektroniką ostał się nie daleko : (a istniał on od lat bodaj 70) na os. Sportowym

Parkowy skwer z zieloną ławką, trawnikiem, drzewami i niską balustradą przy budynkach

dawno dawno temu nazywało się to sklep "Demakowa" dlaczego

Fragment starej mapy z nazwami osiedli, ulicą Demakową i stadionem, z dużą czerwoną literą H
    i aby było w opór śmiesznie autobus nr 123 jeździ tam dalej niezmiennie (a ten plan powyżej jest z lat 70 ! tamtego stulecia.

Niebieska wiata przystankowa z numerem 123; na ławce siedzi rozmyta osoba, w tle drzewa.

Większego ignoranta jak gość ze Sportowego 25 nie widziałem. Już Ryszard z Monstera jest lepszy mimo iż lata na karku i nie ta werwa co pod Elbudem...
  • #27 21913917
    puchalak
    Poziom 19  
    To zupełnie inny rodzaj ludzi. Gość ze sportowego prowadzi ten sklep dla zabicia czasu, nie zależy mu na niczym, ludzie go ogólnie wkurzają, ale jak się wkręci politycznie i mu się potakuje - do rany przyłóż. Ryszard zieje jadem - został sam, nikt nie był w stanie z nim wytrzymać. Przestałem tam jeździć bo miałem dość przepraszania od wejścia że przeszkadzam. Poza tym, jedynym atutem było kupno czegoś od ręki - jeśli teraz muszę zamawiać, czekać kilka dni, jechać i płacić więcej niż w necie, gdzie zwykle dostaje następnego dnia - nie ma to sensu. Nie daje mu dużo czasu - jest bardzo stary i zaniedbany.
  • #28 21913930
    acctr
    Poziom 39  
    puchalak napisał:
    Ryszard zieje jadem - został sam, nikt nie był w stanie z nim wytrzymać. Przestałem tam jeździć bo miałem dość przepraszania od wejścia że przeszkadzam.

Z tym dało rade wytrzymać, ale jak zmienia ceny podczas zakupu, przy kasie, to przegięcie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21913941
    puchalak
    Poziom 19  
    Ale tłumaczy że to "stara cena" była. :-) Szczerze mówiąc myślałem że KSeF go wykończy, bo program który miał był przedpotopowy. Chyba CDN-klasyka.
  • #30 21914785
    84jerr
    Poziom 6  
    >>21913941
    Oj, zrobił mi kiedyś taki numer...
    Zamówiłem 12f629 i przy pisaniu fvat okazało się, że nie po 4.30 lecz po 11.50 czy jakoś tak. Obrót na pięcie - jakiś pracownik mi wmawiał, że była nowa dostawa. Tak ?
    To poprosze 50szt. - wiedziałem, że ma tylko ~30...
    Nieładnie tak ściemniać. Ja nie z łapanki...
📢 Słuchaj (Głos AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła identyfikacji starej płytki z targu rzeczy używanych, początkowo podejrzewanej o związek z UNITRĄ/TELPOD. Ustalono, że jest to amatorsko zmontowany tuner FM, najpewniej według projektu z „Młodego Technika” 8/86, wykonany na płytce z zestawu edukacyjnego TELPOD „Młody Elektronik nr 6” (AME-06), z usuniętymi wcześniej ścieżkami i bez oryginalnej głowicy GFE-105. Wskazano też, że druga płytka pochodzi z układu redukcji szumów DNL stosowanego w magnetofonach kasetowych UNITRA, m.in. Finezja i MDS 531/532. Omówiono konieczność przestrojenia głowicy z pasma 65–74 MHz na 87,5–108 MHz oraz realia PRL-owskiego DIY, gdy wykorzystywano gołe płytki i przerabiano moduły z BOMIS-u. Wątek rozwinął się w stronę wspomnień o krakowskich sklepach z częściami elektronicznymi i ich późniejszym zaniku na rzecz zakupów internetowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA