logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd network error (00) przy logowaniu do Solarman - czy to awaria ogólna?

tomasz.ryszard 17 Sty 2024 12:53 1569 21
REKLAMA
  • #1 20914285
    tomasz.ryszard
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Mam instalację fotowoltaiczną z falownikiem Sofar Solar monitorowaną w komputerze przez system Solarman. W dniu dzisiejszym od kilku godzin nie mogę się zalogować na stronie https:/home.solarman.com/login. W trakcie weryfikacji danych logowania (od niedawna potwierdzane przez przemieszczenie suwaka z lewa do prawej) pojawia się komunikat błędu: "Sorry, there was a network error (00)".

Ekran logowania do Solarman z komunikatem błędu sieci (00).

Wcześniej logowałem się bez problemu. Czy też macie problemy z logowaniem?
  • REKLAMA
  • #2 20914291
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1709
    Coś kombinują z dodatkową weryfikacją przy logowaniu i są problemy.
  • #3 20914354
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Przeprowadzają modernizacje .
  • #4 20914671
    madamsz1
    Poziom 42  
    U mnie już chodzi, tylko napis nowy nie przetłumaczony :D
    zapomnieli - i czemu Portugalski ???
    Ekran logowania z tekstem w różnych językach
  • #5 20915801
    tomasz.ryszard
    Poziom 11  
    Upłynął dzień i nadal nie mogę zalogować się do Solarmana.
  • #6 20915920
    madamsz1
    Poziom 42  
    Sprawdź może cache przeglądarki, wyczyść i odśwież stronę. Albo jeszcze u nich nie wszystko dobrze, albo robią co mogą i coś 'spitolili' bo ostatnio to co rusz dziwne cuda po zmianie na ten system.
    Aplikacja w telefonie działa Ci normalnie ?
  • #7 20916068
    tomasz.ryszard
    Poziom 11  
    Przed chwilą zainstalowałem aplikację Solarman Smart na smartfonie. Zalogowałem się do aplikacji tymi samymi danymi do logowania jakie używam do logowania na komputerze i aplikacja działa. Tak więc adres email i hasło do logowania są prawidłowe.

Usunąłem pliki cooki z przeglądarki Google Chrome. Mimo to nadal nie mogę zalogować się na komputerze do Solarmana. Dziwna sprawa bo we wtorek udało mi się raz zalogować na komputerze tą nową metodą z zatwierdzeniem danych logowania suwakiem. Od środy rana do tej chwili logując się do Solarmana zawsze po przesunięciu suwaka następuje próba połączenia z moim kontem ("Ładowanie ..."), która kończy się niepomyślnie o czym informuje komunikat: Sorry,there was a network error(00). Do kiedy dane logowania były zatwierdzane zwykłym przyciskiem nigdy nie miałem problemów z logowaniem. Po co wprowadzają jakieś dziwne niespotykane zatwierdzanie suwakiem, które u mnie nie działa a nawet jak będzie już działać to wydłuża czas logowania?
  • REKLAMA
  • #8 20916073
    madamsz1
    Poziom 42  
    Wszystko dla dobra klienta - bezpieczeństwo. Sprawdź na innej przeglądarce może chrome coś blokuje.
  • #9 20917243
    tomasz.ryszard
    Poziom 11  
    Na przelądarce Microsoft Edge też nie nie mogę zalogować się do Solarman Smart na komputerze.
    W końcu więc nie wiem czy mam szukać rozwiązania problemu u siebie czy problem jest u Solarmana w związku z ze zmianą sposobu zatwierdzania danych logowania z zatwierdzania przyciskiem na zatwierdzanie suwakiem.
  • #10 20917274
    madamsz1
    Poziom 42  
    Jak już sprawdziłeś u siebie wszystko. Napisz do nich maila z opisem i dołącz zdjęcie. Z reguły w 24h odpowiadają.
    SOLARMAN CustomerService <customerservice@solarmanpv.com>
    Możesz jeszcze z innego dostawcy internetu spróbować się zalogować ? zmienić internet ?
  • #11 20917346
    tomasz.ryszard
    Poziom 11  
    Kontaktowałem się już dwukrotnie z obsługą serwisu Solarman customerservice(_at_)solarmanpv.com . Za pierwszym razem stwierdzili, że nie mają mojego loginu (adresu e-mail) ale wyjaśniłem im, że w moim adresie email jest kropka, której nie zauważyli. Za drugim razem zaproponowali abym spróbował się zalogować, ze strony
    https://globalhome.solarmanpv.com/login
    bo wześniej podałem im, że nie mogłem zalogować się ze strony:
    https://home.solarmanpv.com/login
    Niestety na obu stronach nie mogę zalogować się. Oczywiście będę do nich dalej pisał.

Po zmianie sposobu zatwierdzania logowania tylko jeden raz udało mi się zalogować - było to we wtorek, potem już nie.
    Czyżby po tym ostatnim moim udanym zalogowaniu we wtorek wprowadzili dodatkowe ograniczenia logowania np wykluczyli możliwość logowania się z przeglądarki Google Chrome na Windows 7 na której pracuję?
    Sprawdzę w pracy gdzie mam przeglądarkę Google Chrome pracującą na Windows 10 czy uda się zalogować do Solarman.
  • #12 20917370
    madamsz1
    Poziom 42  
    tomasz.ryszard napisał:
    Windows 7

Może być to problemem, ale nie powinno być, może coś nakombinowali i dlatego tak jest. Jak możesz z Win10 i innego dostępu to próbuj.

Dodano po 3 [minuty]:

Ja loguje sie przez:
    przez ten drugi też chodzi.
    Sprawdziłeś też czy gdzieś nie masz małej literówki w loginie czy haśle ?
    Możesz też na nowo na piechotę bez autouzupełniania wprowadzić dane logowania czy nic to nie zmienia.
  • #13 20917420
    tomasz.ryszard
    Poziom 11  
    Przed chwilą próbowałem po raz któryś zalogować się z podlinkowanej strony.
    Dane logowania wprowadzałem uważnie ręcznie bez autouzupełniania i bez literówek - niestety nie mogę zalogować się.
  • REKLAMA
  • #14 20917433
    madamsz1
    Poziom 42  
    Pozostaje Ci sprawdzić z innego łącza internetowego i systemu operacyjnego. Jak to nic nie zmieni to maile do skutku. U mnie pomogło za którymś razem z "mocniejszymi" słowami, ugięli się i dostałem dostęp do tego co mi zablokowali przy przeniesieniu ze starego systemu i którego niby nie dało się dostępu odblokować.
  • #15 20918259
    tomasz.ryszard
    Poziom 11  
    Cytat:
    Pozostaje Ci sprawdzić z innego łącza internetowego i systemu operacyjnego.

W pracy na komputerze z Windows 10 udało się w końcu zalogować do Solarmana.

Jak się okazuje suwakiem nie zatwierdza się/weryfikuje loginu i hasła jak można byłoby przypuszczać. Zauważyłem, że weryfikuje się tylko czy dana przeglądarka internetowa pracująca w określonym systemie operacyjnym może uzyskać dostęp do serwera Solarmana. Jeżeli ta weryfikacja przebiegnie pomyślnie co jest warunkiem koniecznym to po podaniu hasła i loginu można się już zalogować

Strona logowania do Solarman z informacją o pomyślnej weryfikacji bez podania loginu.

Na powyższym obrazku widać, że weryfikacja przebiega nawet gdy nie poda się loginu i hasła.

Ponieważ weryfikacja, którą niedawno wprowadzono uniemożliwia mi zalogowanie do Solarmana na przeglądarce Google Chrome czy Microsoft Edge na komputrze z Widows 7 to sprawdzę jeszcze czy uda się zalogować w przeglądarce Firefox gdyż nadal chciałbym korzystać z Widows 7.

Dodano po 45 [minuty]:

Na przeglądarce Firefox pod Windows 7 też nie mogę zalogować się do Solarmana (niepomyślna weryfikacja). Napiszę do Solarmana aby upewnić się w jakim celu została wprowadzona weryfikacja suwakiem.

Na koniec mam pytanie do osób korzystających z przeglądarek pracujących pod Windows 7. Czy komuś udało się zalogować do Solarmana po wprowadzonych zmianach?
  • #16 20933054
    tomasz.ryszard
    Poziom 11  
    Nadal po wprowadzeniu niedawno przez Solarmana dodatkowej weryfikacji suwakiem nie mogę zalogować się na komputerze do Solarman Smart.

Podsumuję co dotychczas udało się ustalić odnośnie problemu z logowaniem na moim komputerze z Windows 7 w domu z internetem bezprzewodowym aero2 (pakiet płatny z szybkim przesyłem danych)
    - problem występuje zarówno na przeglądarce Google Chrome jak i przeglądarkach Microsoft Edge i Firefox więc nie jest to sprawa przeglądarki
    - nie ma znaczenia na której stronie się loguję https://home.solarmanpv.com/login
    - problem występował w domu na dwóch różnych komputerach z Windows 7 i Google Chrome
    Natomiast udało się zalogować:
    - w pracy na innym komputerze z Windows 10 i Google Chrome z internetem bezprzewodowym T-mobile
    - u znajomych na innym komputerze z Windows 7 i Google Chrome z internetem z sieci kablowej Vectra

Skoro jednak można się zalogować w innej sieci internetowej na innym komputerze z Windows 7 to być może u mnie występuje problem z akceptacją przez Solarmana sieci bezprzewodowej aero2?
    Dwukrotnie pytałem Solarmana co jest weryfikowane suwakiem ale unikają odpowiedzi, proponują tylko abym zmienił stronę logowania Solarmana, przeglądarkę itp.
    Wydaje mi się, że wiedza co Solarman weryfikuje za pomocą wprowadzonego od niedawna suwaka może być kluczowa dla rozwiązania mojego problemu. Nie jest weryfikowany login i hasło czy system operacyjny więc być może sprawdzana jest sieć internetowa? Może w końcu się ugną i powiedzą.
  • #17 20933063
    madamsz1
    Poziom 42  
    Być może nie masz coś doinstalowane (poprawka/łatka/szyfrowanie/service pack) w Windows 7 i dlatego jest problem.
  • #18 20933144
    tomasz.ryszard
    Poziom 11  
    madamsz1 napisał:
    Być może nie masz coś doinstalowane (poprawka/łatka/szyfrowanie/service pack) w Windows 7 i dlatego jest problem.

Nie sądzę aby to był problem gdyż mój komputer (system operacyjny) jest/był na bieżąco aktualizowany. Mam w domu drugi komputer z Windows 7 i jest ten sam problem z logowaniem. Aby wykluczyć całkowicie sprawę systemu Windows 7, w tym jego aktualizacji podłączę mój komputer z którego korzystam na codzień do sieci internetowej u znajomych ale to dopiero gdzieś za tydzień. Nie ma też znaczenia czy mam włączony czy nie program antywirusowy Avast.

W świetle tego co dotychczas się dowiedziałem/zrobiłem w sprawie i o czym informuje komunikat błędu mogę przypuszczać, że Solarman sprawdza tym nowo wprowadzonym suwakiem coś co dotyczy sieci ale co konkretnie i po co tego nie wiem, to wie Solarman i będę nadal ich pytał choć nie chcą jak na razie udzielić informacji.
  • #19 20933160
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ok, sprawdziłem. Błąd jest u dostawcy internetu AERO. Na Aero nie da się zrobić weryfikacji nie musisz już dalej szukać.
    Ekran logowania z komunikatem o błędzie sieciowym.
  • REKLAMA
  • #20 20933191
    tomasz.ryszard
    Poziom 11  

Dzięki za sprawdzenie możliwości zalogowania się w sieci internetowej Aero2.

W związku z tym wydaje mi się, że mój problem może rozwiązać Solarman, a nie Aero2. Do czasu wprowadzenia przez Solarmana suwaka, jak już informowałem, nie miałem żadnych problemów z logowaniem się do strony internetowej Solarman Smart z sieci Aero2, więc Solarman musiał wprowadzić tym suwakiem jakiś mechanizm kontroli sieci i nie wiadomo, dlaczego wyklucza dostęp do konta z tej sieci. Będę interweniował u Solarmana o wyjaśnienie sprawy i przywrócenie dostępu do mojego konta z tej sieci.
  • #21 20935923
    tomaszkurpas
    Poziom 6  
    też mam ten sam problem, tylko używam internetu światłowodowego, wyskakuje mi "błąd konta lub hasła" a z aplikacji na telefonie normalnie sie loguje.
  • #22 20935979
    tomasz.ryszard
    Poziom 11  
    tomaszkurpas napisał:
    też mam ten sam problem, tylko używam internetu światłowodowego, wyskakuje mi "błąd konta lub hasła" a z aplikacji na telefonie normalnie sie loguje.

W moim przypadku jak już pisałem przy weryfikacji suwakiem strona internetowa Solraman zwraca błąd sieci: "Przepraszamy wystąpił błąd sieci (00), niezależnie od tego czy wpiszę login i hasło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy systemu Solarman zgłaszają problemy z logowaniem, objawiające się komunikatem "Sorry, there was a network error (00)". Problemy zaczęły się po wprowadzeniu nowej metody weryfikacji logowania za pomocą suwaka. Niektórzy użytkownicy, mimo poprawnych danych logowania, nie mogą uzyskać dostępu do konta na komputerach z systemem Windows 7, podczas gdy aplikacja mobilna działa prawidłowo. Wskazano, że problem może być związany z dostawcą internetu Aero2, który nie pozwala na weryfikację. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień przeglądarki, a także kontakt z obsługą klienta Solarman w celu rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA