logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel AX201 nie tworzy hotspotu 5GHz na płycie TUF Gaming B660 Plus

Pawel13741 18 Sty 2024 09:59 579 13
REKLAMA
  • #1 20915580
    Pawel13741
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Witam, mój problem polega na tym, że karta sieciowa wbudowana w płytę głóną ( Intel(R) wifi 6 AX201 160Mhz) nie jest w stanie stworzyć hotspotu na paśmie 5GHz. Wynik próby włączenia tego widać na załączonym obrazku:
    Intel AX201 nie tworzy hotspotu 5GHz na płycie TUF Gaming B660 Plus

Moja płyta główna: https://www.asus.com/pl/motherboards-componen...ards/tuf-gaming/tuf-gaming-b660-plus-wifi-d4/

Dodam że próbowałem to naprawić tą metodą i nie działało: https://www.reddit.com/r/intel/comments/xywlz...mobile_hotspot_problem_not_working_wont_turn/

Karta ma zainstalowane najnowsze sterowniki ze strony intela: 23.20.0.4 , na tych pobranych za pomocą aplikacji asus też próbowałem i efekt był ten sam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20916901
    Pawel13741
    Poziom 20  
    Rozumiem że przedstawiony screenshot może cię konfundować, jednak z jakiegoś powodu po prostu tak nazywa się sieć ethernet.
    Nie, nie jestem jednocześnie podłączony do wifi, a do ethernet.
    edit:
    Choć będąc dokładniejszym, po włączeniu hotspotu połączenie z wifi włącza się samo, jednak da się wybrać z czego ten hotspot ma być.
    Dodam jeszcze (o ile nie zrobiłem tego już wcześniej) że na 2.4G działa.

Dodano po 5 [godziny] 22 [minuty]:

Kolejna aktualizacja, próbowałem instalować różne wersje sterowników. Nic to nie dało. Dzisiaj lub jutro zainstaluję windows 11, może tam to zadziała.

Dodano po 8 [godziny] 20 [minuty]:

Jeszcze jedna aktualizacja, windows 11 nic w tym przypadku nie zmienił. Problem nadal występuje.
  • #4 20917277
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    Sprawdź tą głupią metodę:
    1. podłącz się tą kartą pod jakiekolwiek WiFi 5GHz (może być hotspot wystawiony z komórki)
    2. spróbuj utworzyć hotspot 5GHz na karcie Intela będąc wciąż podłączonym do powyższej sieci

Druga metoda do sprawdzenia:
    1. W menedżerze urządzeń, w ustawieniach karty ustaw preferowane pasmo na 5GHz
    2. spróbuj utworzyć hotspot
  • #5 20917403
    Pawel13741
    Poziom 20  
    Drugą metodę sprawdzałem wiele razy. Co do pierwszej no cóż.... Po aktualizacji do windows 11 z 5G mi się już nie łączy, nie wiem jak.
    Przez to co się z tym odwala zaczynam kwestionować moją decyzję dot. używania windowsa.
  • #6 20917467
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Mam tą sieciówkę też w Asusie, ale w innym modelu i u siebie też nie mogę stworzyć hotspotu na 5GHz. Debian Stable i Network Manager. Nie wiem jeszcze na ile to problem w konfiguracji a na ile problem leży po stronie samego Asusa lub może Intela.
  • #7 20917472
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Moim zdaniem Windows nie ma tutaj nic do rzeczy. To jest raczej bug (albo i feature ;) ) w sterownikach Intela. Twój przypadek nie jest odosobniony.
    Sprawdziłem u siebie (Win 10 i AX200) i mam to samo. Ale udało mi się zrobić ten hotspot. Najpierw ustaw go na 5GHz. Potem zmień szerokość kanału w ustawieniach karty w menedżerze urządzeń na 20MHz (u mnie było Auto) i zapisz. Zobacz czy teraz uda Ci się zrobić hotspot. Jeśli tak, to wróć i ustaw znowu Auto. I znowu sprawdź. U mnie działa.
  • #8 20917539
    Pawel13741
    Poziom 20  
    Jaką masz wersję sterowników? i skąd zainstalowane?
    + jeśli na najnowszej obecnie wersji nie działa mi już połączenie z 5G, to boję się co bedzie następne heh :)
  • REKLAMA
  • #10 20917572
    Pawel13741
    Poziom 20  
    Powinien przyjąć sterownik od trochę innej karty, te sterowniki są dość uniwersalne jeśli o to chodzi.
  • #12 20917600
    Pawel13741
    Poziom 20  
    Dokładnie, jednak na razie nie jestem w stanie zainstalować tej wersji sterownika. Sterownik ciągle myśli że mam zainstalowaną nowszą wersję sterowników w chwili gdy nie mam ich w ogóle zainstalowanych, przez co blokuje instalację sterowników...

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

Więc tak, komputer obecnie łączy się z wifi 5G, jednak hotspot 5G jak nie działał tak nie działa.
    Spróbuję jeszcze zainstalować wersję 22.240.0.
  • #13 20917893
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Zrobiłeś dokładnie tak, jak opisałem powyżej? Ważne jest, żebyś zmienił i ZAPISAŁ ustawienie preferowanego pasma. Nie może być tak że już masz to ustawione to ok.
    Z ciekawości sprawdziłem na drugim lapku. Win 11 i Intel AC 9260 i też za puerwszym razem po wyhraniu pasma 5GHz nie chciał zrobić hotspota. Nic nie zmieniałem, zostawiłem tylko wybrane pasmo 5GHz w konfoguracji hotspota i spróbowałem jeszcze raz. Udało się.

Sprawdziłem ponowne na lapku z Win 10 i AX200 i... noe działa. Hotepot na 5GHz się nie włącza. Laptop był zhibernowany po wcześniejszych testach. Zmieniłem kanał na 20MHz i... działa. Zmieniłem na Auto i też działa. Ewidentnie bug w sterach moim zdaniem
  • REKLAMA
  • #14 20921773
    Pawel13741
    Poziom 20  
    Na razie walczę z tym by instalator sterowników od intel w końcu załapał że ja żadnych sterowników zainstalowanych nie mam.

Dodano po 24 [minuty]:

speedy9 napisał:
    Zrobiłeś dokładnie tak, jak opisałem powyżej? Ważne jest, żebyś zmienił i ZAPISAŁ ustawienie preferowanego pasma. Nie może być tak że już masz to ustawione to ok.
    Z ciekawości sprawdziłem na drugim lapku. Win 11 i Intel AC 9260 i też za puerwszym razem po wyhraniu pasma 5GHz nie chciał zrobić hotspota. Nic nie zmieniałem, zostawiłem tylko wybrane pasmo 5GHz w konfoguracji hotspota i spróbowałem jeszcze raz. Udało się.

Sprawdziłem ponowne na lapku z Win 10 i AX200 i... noe działa. Hotepot na 5GHz się nie włącza. Laptop był zhibernowany po wcześniejszych testach. Zmieniłem kanał na 20MHz i... działa. Zmieniłem na Auto i też działa. Ewidentnie bug w sterach moim zdaniem

Więc tak, mam tą samą wersję sterownika, zrobiłem to dokładnie to samo i nic. Nadal nie działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą sieciową Intel AX201 na płycie głównej TUF Gaming B660 Plus, która nie może utworzyć hotspotu 5GHz. Pomimo zainstalowania najnowszych sterowników, użytkownik nie uzyskał pozytywnego rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne metody, takie jak zmiana preferowanego pasma w menedżerze urządzeń oraz testowanie połączenia z inną siecią 5GHz przed utworzeniem hotspotu. Użytkownik próbował również zainstalować Windows 11, co nie przyniosło poprawy. Wiele osób zauważa, że problem może być związany z błędami w sterownikach Intela, a nie z systemem operacyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA