logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator pieca CO i UPS Mustek 600 - problem ze startem

krisp33 18 Sty 2024 16:00 429 6
REKLAMA
  • #1 20916156
    krisp33
    Poziom 9  
    Witam.
    Podłączyłem UPS Mustek 600 pod akumulator samochodowy jako zasilanie awaryjne pieca CO. Działa z małym problemem. Wiatrak-wentylator nawiewu pieca raz rusza, raz się zawiesza po zadziałaniu UPSa. Może to przebieg napięcia na wyjściu powoduje to. Czy jest jakiś sposób, aby przy sinusoidzie modyfikowanej wystartować bez problemu taki wentylator do pieca? Zwykły do pieca z podajnikiem, zewnętrzny. Proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20916200
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    Nie, wentylatory nie pracują poprawnie na modyfikowanym sinusie - musi być czysty sinus
  • REKLAMA
  • #3 20916242
    krisp33
    Poziom 9  
    Dziękuję. Czyli jak przypuszczam: muszęk ma jednak modyfikowany sinus, pompa też chodzi niepoprawnie (ale coś tam chodzi).
    Zmienić wentylator na 12V lub na 5V, włączanie zasilania np. przekaźnikiem 5-pinowym przełączającym z prostownika przy 230V lub 12V z aku, a sterowanie ze sterownika pieca (działa dobrze na UPSie).
    Albo jakoś tak.
    Czy pompa może się spalić na modyfikowanym sinusie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20917617
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Piec steruje obrotami wentylatora i wstawianie tam przekaźników czy czegokolwiek nic ci nie da. Zmień UPS na taki z czystym sinusem i masz spokój.
  • #5 20917644
    krisp33
    Poziom 9  
    Dziękuję za pomoc i wyjaśnienia.
    Prawdopodobnie znalazłem rozwiązanie. Przetwornica z funkcją UPSa. Czysty sinus, moc 300 W ciągła. Moc pompki, sterownika i wentylatora to razem maksymalnie 130 W. Ma być podłączona do sieci i w tym czasie doładowywać akumulator. Wielkość akumulatora praktycznie dowolna.
    Zamówiłem. Po testach, za parę dni, napiszę jak to coś działa.
  • REKLAMA
  • #6 20917660
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    A zapalarka? Nie wiem jaki masz piec, ale jeśli jest elektryczna to musisz ją uwzględnić. (w moim peleciaku to ok 250W)
  • #7 20922138
    krisp33
    Poziom 9  
    Nie pomyślałem. Moc ma określoną wartość 300 W ciągłej pracy i 600 W chwilowej. Może wytrzymać przez chwilę te 380 W. Pytanie brzmi, ile to jest ta chwila?
    Ja potrzebuję tylko te 130 W. Może zmniejszenie na niższe biegi pompy CO zminimalizuje potrzebną moc. To tylko na ograniczony czas. Może zmiana ustawień pieca coś by dała. Trzeba by było pokombinować.
    Za kilka dni opiszę, jak przetestuję. Niestety jeszcze nie dotarła paczka do mnie.

PS. Dotarła przetwornica ( dopisuję po jednym dniu ).
    Podłączenie banalnie proste . Po podłączeniu nastąpiło sprawdzenie naładowania , akumulatora i ładowanie , napięciem 14,4 V u mnie w tym egzemplarzu .Odłączam sieć , rozpalam piec , podłączona pompa( jeszcze nie działa , ruszyć ma przy 35 st C na piecu ) i wentylator praca ciągła przy rozpalaniu . Wszystko tylko z akumulatora .
    Pracuje około godziny , w tym czasie włącza się pompa na II biegu . Sterownik wyłącza wentylator . Na aku jest około 12,3 V . podłączam sieć , sterownik nie zeruje się , nie traci ustawień . Przełączenie przetwornicy bardzo szybkie ( włączałem i wyłączałem kilka razy ), następuje start doładowania aku . Działa dobrze .
    Za pomocą miernika MT 8208 sprawdziłem wykres sinusoidy , bardzo przyzwoita , napięcie 225 V , 50 Hz . Jutro w ciągu dnia puszczę piec tylko na aku do wyładowania . Zobaczę ile czasu zajmie rozładowanie trzyletniego akumulatora 72 Ah średniej kondycji.
    Jeden raz , w czasie włączania wentylator zawiesił się , nie ruszył , tak jakby była sinusoida modyfikowana . Może za szybko włączyłem cały układ , może trzeba chwilę poczekać po włączeniu przetwornicy zanim ruszy wentylator ( praca ręczna , stały nadmuch ). Przy włączonej przetwornicy przez około 1 minutę , po odłączeniu sieci już się to nie powtórzyło .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył UPS Mustek 600 do akumulatora samochodowego w celu zasilania pieca CO, jednak napotkał problemy z uruchomieniem wentylatora nawiewu, który działa niestabilnie przy modyfikowanej sinusoidzie. Odpowiedzi sugerują, że wentylatory nie działają poprawnie na modyfikowanym sinusie i zaleca się użycie UPS-a z czystym sinusem. Użytkownik rozważał zmianę wentylatora na model 12V lub 5V oraz zastosowanie przekaźników. Ostatecznie zdecydował się na przetwornicę z funkcją UPS-a, która zapewnia czysty sinus i moc 300 W, co powinno rozwiązać problem. Po testach przetwornicy, wentylator i pompa CO działają poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA