logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przewód do Volt Ultra 6000 i paneli PV 550W na 20m?

tomek6262 21 Sty 2024 12:21 639 6
REKLAMA
  • #1 20920682
    tomek6262
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich.

Mam zamiar zbudować małą instalację off-grid do oszczędności energii. Roczne zużycie mam na poziomie 4000 kWh.

Zakupiłem falownik hybrydowy Volt Ultra 6000.

Czy ten falownik może pracować bez baterii?

Mam zamiar podłączyć do falownika 2 panele po 550 W każdy, falownik będzie oddalony od paneli o 20 m, przewód będzie ułożony w ziemi.

Jaki kabel będzie najlepszym rozwiązaniem? Może kiedyś dołożę jeszcze 2 panele po 550 W, więc instalacja może mieć 4x550 W.
  • REKLAMA
  • #2 20920710
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20920739
    tomek6262
    Poziom 9  
    Czyli przewod 6mm2 będzie odpowiedni do tej instalacji? A straty jakie mogą być ? Myslalem o jednym kablu typu KABEL YKY 4X5??

I powielam pytanie czy falownik volt ultra6000 może pracować bez akumulatora ?
  • #4 20920804
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20920832
    tomek6262
    Poziom 9  

Czyli przewód 6mm2 będzie odpowiedni do tej instalacji? A straty jakie mogą być? Myślałem o jednym kablu typu KABEL YKY 4X5??

I powielam pytanie czy falownik Volt Ultra6000 może pracować bez akumulatora?
  • REKLAMA
  • #6 20921061
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    tomek6262 napisał:
    Mam zamiar zbudować mała instalacje off-grid  do  oszczędności energi.

Widać, że jesteś świeżakiem w sprawach PV, więc moja rada - weź kogoś, kto zna się na instalacjach PV, żeby Ci na miejscu wszystko zaprojektował, tak, aby instalacja przede wszystkim była bezpieczna dla Ciebie i domu. Nie ma znaczenia czy dwa moduły czy dwadzieścia - wyładowanie tak samo może wejść do chałupy i puścić ją z dymem (odpukać w niemalowane) przy braku zabezpieczeń czy niewłaściwie zrobionej CAŁEJ instalacji. Do tego kwestie bezpieczeństwa przeciwporażeniowego. Za dużo jest do stracenia...

A moje uwagi:
    • 1. potrzebny jest akumulator.
      2. w instalacji PV stosuje się kable do PV.
      3. przykładowy kalkulator strat przy przesyłach AC i DC --> Link
    Odbierz PW - będzie link do materiału, który każdy taki jak Ty powinien najpierw przeczytać, a potem kombinować.
  • #7 20921101
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje budowę instalacji off-grid z falownikiem hybrydowym Volt Ultra 6000 oraz dwoma panelami PV o mocy 550 W każdy, oddalonymi od falownika o 20 m. Pojawia się pytanie, czy falownik może pracować bez akumulatora oraz jaki przewód będzie najlepszy do tej instalacji. Odpowiedzi wskazują, że falownik wymaga zasilania na wejściu, a do przesyłu energii zaleca się użycie przewodu solarnym 6 mm², z uwagi na minimalne straty przy odpowiednim napięciu. W przypadku przyszłego rozbudowania instalacji do czterech paneli, sugerowane jest zastosowanie przewodu o większym przekroju, np. 10 mm² lub 16 mm², aby zminimalizować straty prądowe. Podkreślono również znaczenie bezpieczeństwa instalacji oraz konieczność konsultacji z ekspertem w dziedzinie PV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA