logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Mikrotik AX3 jako CAPsMAN i AC2 jako CAP - brak Wave2?

rafal` 21 Sty 2024 15:03 4284 5
REKLAMA
  • #1 20921037
    rafal`
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Cześć,
    mam AX3, którego chciałbym skonfigurować jako główny router i włączyć na nim CAPsMANa, drugi router AC2 byłby skonfigurowany jako CAP i chciałbym żeby przedłużał mi sieci wifi z AX3.
    Ale mam pytania:
    w AX3 nie mam nigdzie w menu wifi wave2 - przynajmniej nigdzie mi tak nie piszę, w winbox mam w menu pozycję WIFI (czyli pakiet wifi-qcom)
    próbowałem ściągać dodatkowe pakiety i jest tam pakiet wireless (który po wczytaniu daje mi menu Wireless i w środku 2 pozycje CAPsMAN i Wireless), ale tam też nic mi nie pisze, że to jest wave2.
    W pakiecie wireless nie mogę też skonfigurować normalnych sieci wifi, bo są tylko typy: wds, virtual i nstreme.
    Przy pakiecie wifi nie widzę też menu CAPsMAN, tylko w zakładce Remote CAP mam przycisk CAPsMAN i tam mogę go włączyć, ale nie widzę okna do pełnej konfiguracji CAPsMANa.
    Więc pytanie: w którym pakiecie router działa jako wave2? Czy pakiet wifi ma już w sobie wave2?

Drugi router AC2 to tylko zmieniam jego tryb konfiguracji na CAP i powinien połączyć się z głównym routerem

Czy oba routery muszą być połączone kablem czy CAPsMAN może działać przez wifi?

dodam, ze oba routery maja tą samą wersje oprogramowania 7.13.2
  • REKLAMA
  • #2 20922083
    sukien
    Poziom 1  

Hej,

wave2 był dostępny w systemie w wersji 7.12.

https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/WiFi

Cytat:
    Przegląd
    Menu konfiguracji 'WiFi', wprowadzone w RouterOS 7.13, jest menu RouterOS do zarządzania interfejsami Wi-Fi 5 wave2 i nowszymi.
    Urządzenia z kompatybilnymi radioodbiornikami wymagają również pakietu sterowników 'wifi-qcom-ac' (dla chipsetów 802.11ac) lub pakietu sterowników 'wifi-qcom' dla chipsetów 802.11ax i nowszych.
    Menu konfiguracji wcześniej nazywane było 'wifiwave2' w wersjach RouterOS przed 7.13, gdzie było częścią oprogramowania 'wifiwave2'.

• REKLAMA
  • #3 20922259
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20922414
    rafal`
    Poziom 11  
    ok,
    czyli na AX3 (router główny) samo menu WIFi powinno mi wystarczyć do konfiguracji CAPsMANa?
    próbowałem konfigurować to w oparciu o różne filmy w sieci, ale za każdym razem router AC2 ustawiony jako CAP nie łączy się do AX3
    może ma ktoś jakąś przykładową konfigurację lub jakiś dobry film z całego procesu konfiguracji po stronie AX3 (czyli głównego routera) na wersji 7.13.2
    większość filmów jest na starszych wersjach i może coś pomijam...
    Z góry dzięki
    Rafał
  • REKLAMA
  • #5 20922684
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20923452
    rafal`
    Poziom 11  
    Dziękuję za informacje, które będą pomocne - zrobienie capsmana jest na razie ewentualnym sposobem na polepszenie sygnału,

zakupiłem AX3 z zewnętrznymi antenami, a okazuje się, że jakość AC2 bez zewnętrznych anten u mnie w domu dawał lepszy sygnał

na razie się męczę z próbami ustawienia co by podniosło trochę sygnał przynajmniej wifi 2,4GHz
    próbuję TX Power np na 17, Antenna-gain na 0, channel-width na np tylko 20Mhz, coś jeszcze można poprzestawiać na tej nowej konfiguracji WIFI?

Jeszcze mam takie pytanie, czy na tym nowym konfiguratorze wifi (czyli menu Wifi zamiast Wireless) da się dla interface wifi ustawić frequency-mode=regulatory_domain ? - nie widzę takiej możliwości

Ewentualnie drugie pytanie, czy jak odinstaluję wifi-qcom, a zainstaluję wireless to będę mógł wszystko skonfigurować tak jak było na wersjach oprogramowania 6...?
    I czy na konfiguracji stworzonej na wireless będzie działać wifi6?
    Czy wifi6 to tylko nowa konfiguracja na menu WIFI?
    Rafal
REKLAMA