Dotychczas korzystałem z Mikrotikow ac2, ale one maja wbudowane anteny i mam ich 4 w domu żeby to jakoś działało.
Jedno urządzenie jest w ogrodzie i bardzo często jest rozłączane.
Pomyślałem żeby kupić urządzenie z mocniejszymi i zewnętrznymi antenami ax3 i zrobić z niego główny router zarządzający Meshem.
Okazało się że nie ma WDSa w nim, a jest jakiś WifiWave2 itd.
Chyba niewiele mi da ta nowa technika szczególnie że nie wiem przez to jak połączyć pozostałe ac2 do niego - dotychczas był właśnie dynmiczny mesh.
Swoje umiejętności w zakresie Mikrotika oceniam na 3/10, ale generalnie działało a Mikrotik daje mi VLANy których mój dostawca Internetu wymaga.
Nie mniej - jak zrobić to połączenie między routerami ax3 i ac2?
W ostateczności może doinstaluje inną paczkę sieciową do ax3?
Bo widzę że ax3 tryby pracy ap/station, gdzie ac2 miało mase trybów pracy wifi.
Proszę o jakieś sugestie bo byłem przekonany że zrobię sobie upgrade i zyskam możliwości a widzę że straciłem (odesłać nie ma już jak bo minęło 14 dni)...
Z góry dziękuję
Jedno urządzenie jest w ogrodzie i bardzo często jest rozłączane.
Pomyślałem żeby kupić urządzenie z mocniejszymi i zewnętrznymi antenami ax3 i zrobić z niego główny router zarządzający Meshem.
Okazało się że nie ma WDSa w nim, a jest jakiś WifiWave2 itd.
Chyba niewiele mi da ta nowa technika szczególnie że nie wiem przez to jak połączyć pozostałe ac2 do niego - dotychczas był właśnie dynmiczny mesh.
Swoje umiejętności w zakresie Mikrotika oceniam na 3/10, ale generalnie działało a Mikrotik daje mi VLANy których mój dostawca Internetu wymaga.
Nie mniej - jak zrobić to połączenie między routerami ax3 i ac2?
W ostateczności może doinstaluje inną paczkę sieciową do ax3?
Bo widzę że ax3 tryby pracy ap/station, gdzie ac2 miało mase trybów pracy wifi.
Proszę o jakieś sugestie bo byłem przekonany że zrobię sobie upgrade i zyskam możliwości a widzę że straciłem (odesłać nie ma już jak bo minęło 14 dni)...
Z góry dziękuję