logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć Mikrotik ax3 z ac2 bez WDS? WiFiWave2 vs Mesh.

o-w-c-a 28 Sty 2024 18:52 780 10
REKLAMA
  • #1 20933616
    o-w-c-a
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Dotychczas korzystałem z Mikrotikow ac2, ale one maja wbudowane anteny i mam ich 4 w domu żeby to jakoś działało.

Jedno urządzenie jest w ogrodzie i bardzo często jest rozłączane.
    Pomyślałem żeby kupić urządzenie z mocniejszymi i zewnętrznymi antenami ax3 i zrobić z niego główny router zarządzający Meshem.

Okazało się że nie ma WDSa w nim, a jest jakiś WifiWave2 itd.

Chyba niewiele mi da ta nowa technika szczególnie że nie wiem przez to jak połączyć pozostałe ac2 do niego - dotychczas był właśnie dynmiczny mesh.

Swoje umiejętności w zakresie Mikrotika oceniam na 3/10, ale generalnie działało a Mikrotik daje mi VLANy których mój dostawca Internetu wymaga.

Nie mniej - jak zrobić to połączenie między routerami ax3 i ac2?

W ostateczności może doinstaluje inną paczkę sieciową do ax3?
    Bo widzę że ax3 tryby pracy ap/station, gdzie ac2 miało mase trybów pracy wifi.

Proszę o jakieś sugestie bo byłem przekonany że zrobię sobie upgrade i zyskam możliwości a widzę że straciłem (odesłać nie ma już jak bo minęło 14 dni)...

Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 20933872
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20934023
    o-w-c-a
    Poziom 13  
    Chyba niezbyt jasno się wyraziłem- ten ma być głównym routerem wiec jak maskaradę? P co wyłączać DHCP?

Dotychczas jeden ac2 robil Portal dla Mesh i pozostałe spinaly się po WDSie do niego ten mial wlasnie DHCP itd - nowy ax3 ma go zastąpić bo ma lepszy procesor i siec. Ac2 trafią do tworzenia sieci Meshowej.
    Tu na ax3 nie da sie dopiąć do WiFi wirtualnej karty dla rozgłaszania domowej sieci kiedy główne połączenie jest spięte WDSem Meshowym.

Pytam jak to odtworzyć mając jakis inny interfejs wifi w wyższej wersji systemu Mikrotika, czy muszę robić jakas podmiankę paczek zeby dostać więcej opcji WiFi niż tylko AP i Station jak jest teraz.
  • REKLAMA
  • #4 20934061
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20934110
    o-w-c-a
    Poziom 13  
    Diagram przedstawiający konfigurację sieci WiFi z głównym routerem AX3 i dwoma routerami klienckimi Ac2 oraz kamery podłączone do sieci.

jeden port ETH jest wejściem internetu, do niego spinają się po wifi pozostałe Ac2 a do nich po wifi kamery (kółkiem). Jedna z kamer łączyć się ma z AX3 (bo będzie najbliżej niej), pozostałe 3szt z jednym Ac2 po drugiej stronie domu (czerwone to dom).

Nie kupiłem AC3 tylko AX3 wiec tam niby jest 4,5dBi na 5GHz

Wszystko jest po wifi, więc Ac2 (klienckie) z Ax3 (główny) łączyć się mają po wifi.

Dotychczas gdy głównym jest Ac2 i spinają się po WDSie (czyli główny router ma dwa WDSy do każdego z "klientów"). Dynamiczny WDS - tworzony za każdym razem po rozłączeniu, w teorii mógłbym jeszcze zrobić WDS pomiędzy "klientami", ale w praktyce trasa i szybkość się sypały.
    Wiec obecnie miałem utworzony Mesh z interfejsami jako jego porty, a w konfiguracji Wifi dla 5GHz (sieci dla mostu wifi) w zakładce WDS miałem wybrany "dynamic mesh" i w kolejnej pozycji nazwa Meshowej sieci.

Wyjaśniając: do połączenia WDSami używam 5GHz bezpośrednio - ta częstotliwość tworzy mosty między routerami, dodatkowo dodaje wirtualną kartę 5GHz dla obsługi urządzeń 5GHz w domu.
    Każdy z "klientów" ma Mesh gdzie w jego Postach są dodane wszystkie interfejsy (wifi,eth) - tworzy to bridge i to co wpadnie mostem WDSowym jest dystrybuowane na interfejsy: wirtualnego wifi 5GHz, Eth, 2,4GHz.
    Główny router podobnie jak klienci ma wszystkie porty dodane do Mesha (poza WAN) i on tworzy Mesh Portal.

Dotychczas działało prawidłowo, choć straszna gimnastyka z "klienckimi" Ac2 żeby były w zasięgu "głównego" routera a jednocześnie obsługiwały kamery (więc stabilność połączenia z kamerami była niska).
    Ax3 miał zwiększyć siłę sygnału pomiędzy urządzeniami sieciowymi, przez co będę mógł je bardziej rozsunąć a tym samym zbliżyć do kamer zwiększając stabilość.

Niestety Ax3 ma jakiś nowy interfejs do Wifi, gdzie nie ma jako jedna z zakładek konfiguracji Interfejsu 2,4 czy 5GHz zakładki WDS... więc cały Mesh nie wiem jak zbudować.
    W teorii eksperymentowałem kiedyś żeby mieć 2 hopy - z głównego do klienta "po drodze" a ten do kolejnego klienta najbliżej kamery, ale zwyczajnie coś mi nie działał tam routing - niby łączyło a internet nie przechodził

Niestety wyjechałem spoza domu, a coś popsuło mi się połączenie VPN z routerem głównym więc nie ściągnę konfiguracji (a backup co mam widzę że jest zaszyfrowany) ani nie zanalizuję mocy sieci - nie mniej miałem predkości ok 190Mbit/s między routerem głównym a klientami
  • #6 20934132
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 20936052
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    A wytłumacz jeszcze proszę jak postawiłeś mesh na urządzeniach, które tej technologii nie obsługują - ani ac2 ani ax3 nie są z tym kompatybilne.
  • #8 20936064
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20937186
    o-w-c-a
    Poziom 13  
    Jest tam zakładka mesh, ale w praktyce dziala to do bani, a czy to nazwa czy funkcjonalność- nie wiem - zwie się "Portal"

Zwyczajny bridge w którym niby są mierzone jakies czasy opóźnień i jak powyżej np 100ms to niby ma przełączyć.

Całościowo - wg logiki powinno budować siec połączeń wewnętrznych które w zależności od awarii elementu sieciowego przepną ruch na inne urządzenie nawet jak trasa nie optymalna i... - to nie dziala na ac2.
    Efekt - jak byla hopa poprzez jedno urządzenie, nagle internet przestawał działać, a niby wszystko na każdym na jednym bridge wiec powinno przechodzić.
    Nie bez powodu dalem sobie 3/10 bo wiem że pewnie da się jakoś to ograć, ale oglądałem tyle "szkoleń" na YT że już mi słabo na myśl o EoIP czy innych propozycjach z routingiem pomiędzy karta a karta wirtualna (tzn ze niby jak?)

Jakby dało radę w detalu bardziej może bym to zrozumiał, ale poprzez hasło nie "czyje" jakby to miało działać.

Jak sam ax3 nie me repeatera to jakaś masakra - jak budować w jego oparciu sieci.

Wstępnie napisałem do sklepu że robię zwrot bo aż mi ręce opadły że zamiast zyskać opcji wzgledem ac2 nagle mam mniej opcji....

Aha - kable nie wchodzą w grę - wyremontowany dom bezmyślnie bez ułożenia tras kablowych, stad tez kamery wifi.
  • #10 20937568
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    W Mikrotiku do takich rzeczy jest capsman.
  • REKLAMA
  • #11 20937597
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje połączenie routera Mikrotik AX3 z istniejącymi urządzeniami Mikrotik AC2 w celu utworzenia sieci Mesh. Zauważa brak wsparcia dla WDS w AX3 oraz ograniczenia w trybach pracy WiFi, co komplikuje integrację z AC2, które wcześniej działały w dynamicznym WDS. Użytkownik poszukuje sposobów na skonfigurowanie AX3 jako głównego routera, aby poprawić stabilność połączenia, zwłaszcza dla urządzeń zewnętrznych. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym wykorzystanie skrętki, konfiguracja DHCP oraz alternatywne podejścia do routingu, takie jak EOIP. Wskazano również na ograniczenia technologii Mesh w AX3 oraz na potrzebę wizualizacji obecnej sieci dla lepszego zrozumienia problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA