logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WdClear zatrzymuje sie - bo za duzo bledow - co poczac??

Talibanczyk 02 Gru 2005 00:19 1331 13
  • #1 2045693
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam .. mam dysk cawiara.. 80 GB i chce zainstalowac tam system.. ale fromatowanie sie albo zatrzymuje albo trwa w nieskonczonosc...

Wrzucilem programik WDclear.. ale on po 1 % zatrzymuje sie i wyskakuje informacja ze program zatrzymany z powodu zbut wielu bledow .. konkretnie w tabelce errors widnieje liczba 103

Dysk nie wydaje zadnych dziwnych odglosow typu <stukanie, szorowanie itp, rowniez sienie grzeje>

Co moge z nim jeszcze zrobic??

HDDregenerator pomoze??? a moze jakis inny program??
  • #2 2045788
    Stopergo
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Jeżeli wystąpiły bad sektory, to może Ci padać dalej.
    Spróbuj podzielić dysk na inne partycje, a początek zostaw niewykorzystany (jeśli bady są tylko na początku)
  • #3 2046117
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    @autor
    tego topiku.
    ja bym ten temat podał tak:

typ dysku, model, DCM, firmware
    skan z programu Mhdd
    SMART
    skan z WD_Check
    i po takiej dawce danych czytajacy widzi,
    .. SA w porządku, SMARt raportuje dużą ilość błędu, duzo sektorów z długim czasem dostepu, nalezy zrobić w pierszej kolejności ........
  • #4 2046203
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    z tego co robilem w WDc`lear i tam pisalo ze zbyt dlugi czas dostepu
  • #5 2046890
    bubu321
    Poziom 24  
    no tak to jest odpowiedz, zwykle dla programów firmowych 5 sekund to czas w normie.
    dla Mhdd czas > 500 msek to juz ostrzeżenie.
  • #6 2047139
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Kurcze pelno opisow taego programu i linkoow po rosyjsku ale nigdzie nie moge znalezc tego magicznego programiku. MHDD

prosze o link jesli ktos zna ....
  • #8 2048017
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Co ten MHDD robi oproocz testowania ??? - mnie kompletnie nic nie pomoogl ;/
  • #9 2048084
    bubu321
    Poziom 24  
    odpowiem przekornie:
    aco robiłes z tym programem, jakis log ?
  • #10 2048090
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    cos tam robilemmm dokladnie nie wiem co:/

moze tak spytam.... a co moge zrobic???
  • #11 2048132
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Talibanczyk napisał:
    cos tam robilemmm dokladnie nie wiem co

Porażające!!!!
    Talibanczyk napisał:
    a co moge zrobic???

Może kolega na przykład na ten program patrzeć.

Proszę napisać w wyszukiwarce Elektrody MHDD i zobaczyć, czy nie będzie można czegoś sobie przeczytać.
  • #12 2048183
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    nie no az tak zle ze mna nie jest.. zrobilel BATCH <F4> to na poczatku dysku mnoostwo wyskakuje mi XXXXXXXX <UNC> nie wiem co to znaczy ale chyba nie za dobrze....

jak robie BATCH od np LBA 15 000 000 z 156 000 000 000 to jest ok. 1/10 calego dysku to potem tylko jest jeden kwadracik z krzyzykiem ... mam rozumiec ze pierwsze 8 GB dysku jest kaput i najlepiej by bylo jakbym zrobil parytcje pomijajac pierwsze 8 GB dysku ... no dobra BATCH ni skanyje .. a jaka komenda naprawia i czy w ogoole da sie naprawic???
  • Pomocny post
    #13 2048186
    bubu321
    Poziom 24  
    w mhdd 4.4
    klawisz F1 - mały HELP
    klawisz F4, skanowanie dysku, remap, erase wait, loop
    dobrze miec uruchomiony program UserPort, wybrac ustawienia w tym programie dla adresu 0x170 i wtedy Mhdd działa pod win XP.
    klawisz F10 robi zrzut ekranu.
  • #14 2048240
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    F1 wiem ze help.. ale nic mi nie moowi

Robie BATCH z opcja loop i remap i nic dalej jak boire od nowa sa te same bledy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk twardy o pojemności 80 GB wykazuje liczne błędy, co powoduje zatrzymanie formatowania i działania programu WDclear na poziomie 1% z komunikatem o zbyt wielu błędach (103 w tabeli errors). Dysk nie wydaje nietypowych dźwięków ani nie przegrzewa się. Zalecane jest wykonanie szczegółowej diagnostyki obejmującej: identyfikację typu dysku, modelu, DCM, firmware, skanowanie programem MHDD, odczyt SMART oraz test WD_Check. MHDD umożliwia skanowanie dysku z funkcjami remap i erase, jednak w przypadku dużej liczby uszkodzonych sektorów (np. na początku dysku) można rozważyć pominięcie uszkodzonego obszaru poprzez utworzenie partycji zaczynającej się za uszkodzonymi sektorami. Czas dostępu do sektorów powyżej 500 ms jest sygnałem ostrzegawczym. Program MHDD wymaga odpowiedniej konfiguracji (np. UserPort dla adresu 0x170 pod Windows XP). Próby naprawy błędów za pomocą MHDD (BATCH z opcjami loop i remap) nie przyniosły efektu, a uszkodzenia na początku dysku są znaczne (wielokrotne błędy UNC). Dyskusja sugeruje, że HDD Regenerator może być kolejnym narzędziem do rozważenia, jednak nie ma potwierdzenia skuteczności. Wskazane jest dalsze testowanie i ewentualne pominięcie uszkodzonego obszaru dysku przy tworzeniu partycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA