logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Charczący dysk (dosłownie)po czyszczeniu danych !

tekkno 10 Lis 2006 12:05 2256 15
  • #1 3208384
    tekkno
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Wziąłem od kolegi program do całkowitego czyszczenia danych z dysku i 40-tka wyczyściła się ładnie natomiast 20-tka zaczęła charczeć, syczeć, dziwnie chodzi, po czym komputer się zawiesił po resecie nie wykrywało już żadnego dysku w biosie .
    Odłączyłem 20-tke i 40-tka zaczęła chodzić bez żadnego grzebania kablami.
    Wykrył ją po odczepieniu 20-tka, gdy podłączyłem 20-tka, znowu nie było żadnych dysków, a 20-tka chrobotała przy obracaniu talerzy było ją słychać na przedpokoju !
    Czy mogę ją jakoś postawić ? Słyszałem że istnieje coś takiego jak formatowanie przez bios, ale nie mam pojęcia jak to się robi, a to był mój pen drive.
    Chciałbym go odzyskać czy jest szansa ?
    Moderowany przez TONI_2003:

Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki przed wysłaniem ! Ostatni raz zrobiłem to za Ciebie! Dotyczy to również tematów postów...

• #2 3208428
    nemoo
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Na start proponuje delikatnie ale nie jak dziewczynka uderzyć w dysk. Być może zawiesiły się talerze i może pomoże. (coś jak w maluchu ze szczotkami)
  • #3 3208440
    tekkno
    Poziom 17  
    trzeba bodzca zeznetrznego z czuciem :) spoko sprubuje
    Czy kolegę to nie razi?
    Proszę poprawić !
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • #4 3208469
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6507
    Nemoo, ty widziałeś kiedyś dysk od środka, coś mi się widzi, że nie bardzo... na czym miały by się e biedne talerze zawiesić :lol:

Najwyraźniej dysk padł i na 90% nic w warunkach domowych mu nie pomoże, chyba że masz źle ustawione zworki ale skoro działał to raczej są dobrze. Jeśli dysk padł przy zerowaniu to albo w śrdku były jakieś zanieczyszczenia albo "odkleiła" się głowica. Formatowanie z BIOSu ma taki sam efekt jak zerownie np. WDClear'em.
  • #5 3208519
    tekkno
    Poziom 17  
    jest sznasa ze go postawie ??
    Czy kolegę to nie razi?
    Proszę poprawić !
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • #6 3208521
    gwizmo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    tzok popieram Twoją odpowiedź, to już raczej będzie po dysku, formatowanie spod BIOS'u (niskopoziomowe) w przypadku charczenia też raczej nic nie da, takie stare dyski nie są drogie max 30zl za 20GB więc może to Cię pocieszy...
    Pozdrawiam
  • #7 3208627
    tzok
    20GB to dla Ciebie stary dysk... hmm raz udało mi się kupić 20GB za 30zł i była to "życiowa okazja", normalna cena za 20GB to ok ~80zł.
  • #8 3208696
    tekkno
    Poziom 17  
    narazie mam zaduzo wydatkow bierzacych i nie moge sobie pozwolic na zakup nowego a tym bardziej nie bede kupowal starej 20 ~80zl jak nowa 80 kusztuje 160zl :)
    Czy kolegę to nie razi?
    Proszę poprawić !
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • #9 3208897
    nemoo
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Hmmm.... jestem ciekawy czy Ty widziałes taki dysk po zdjęciu pokrywy... Jednak takie sytuacje ze zblokowanym talerzem sie zdarzaja. Nie wierzysz idź do jakiegoś PORZĄDNEGO serwisu i sie spytaj czy mieli juz taki przypadek.
    Jednkże jesli to nie pomogło (a i tak raczej marne szanse byly :) ) to moze poszukaj u kogoś elektronike do tego dysku, gdyz moglo pasc sterowanie silnikiem i talerz szaleje.
    TZOK nie wierzysz idż do PORZĄDNEGO serwisu i sie spytaj jak zachowuja sie w takim przypadku talerze. Albo chociaż podmień sobie elektronike na model podobny do twojego dysku. (kiedyś bylem zmuszony do takiego testu)
    Pozdrawiam
  • #10 3209017
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    nemoo że niby czym miały się zablokować? równie dobrze tym uderzeniem możesz spowodować uszkodzenie powierzchni talerza- na chłopski rozum trzeba rozważyć, że jednak głowica może w stanie spoczynku wskoczyć na obszar odczytu i zapisu a wtedy dopiero zacznie się problem. I co nazywasz porządnym serwisem który stosuje takie metody?
  • #11 3209079
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Witam!
    nemoo napisał:
    Nie wierzysz idź do jakiegoś PORZĄDNEGO serwisu i sie spytaj czy mieli juz taki przypadek.
    Jednkże jesli to nie pomogło (a i tak raczej marne szanse byly :) ) to moze poszukaj u kogoś elektronike do tego dysku, gdyz moglo pasc sterowanie silnikiem i talerz szaleje.
    TZOK nie wierzysz idż do PORZĄDNEGO serwisu i sie spytaj jak zachowuja sie w takim przypadku talerze. Albo chociaż podmień sobie elektronike na model podobny do twojego dysku. (kiedyś bylem zmuszony do takiego testu)
    Pozdrawiam

Szalejące talerze- to chyba z jakiegoś horroru.
    Podmiana elektroniki- i owszem ale są pewne zasady, o których należy pamiętać.
    Zablokowanie talerzy dysku może nastąpić na przykład na skutek przyklejenia się głowic do powierzchni nośnika. Po takim incydencie raczej trudno jest cokolwiek usłyszeć. Dopiero przyłożenie napędu do ucha pozwala usłyszeć, że jednak coś tam z dyskiem się wyrabia. Po załączeniu zasilania najczęściej słyszalna jest seria delikatnych „pyknięć” powtarzana kilkakrotnie, po czym elektronika odcina zasilanie napędu w celu uniknięcia uszkodzenia silnika. Nie nazwałbym tego zachowania wielkim hałasem. Pobieżna obserwacja może się zakończyć wnioskiem, że elektronika uległa uszkodzeniu. A bodziec zewnętrzny z czuciem w żadnym przypadku w opisanej przeze mnie sytuacji nie pomaga. Tak czy inaczej wykluczyłbym zdecydowanie wymienione wcześniej zablokowanie talerzy. I proszę nie interpretować sformułowania „odkleiła się głowica” jako faktu odblokowania talerzy. Kolega tzok ma na myśli to, że jedna z głowic po prostu odpadła od ramienia (i dynda sobie na dwóch drucikach). Hałas towarzyszący pracy dysku, jak najbardziej może sugerować, że właśnie taka sytuacja ma miejsce. Żeby nabrać pewności, co do tego, czy talerze rzeczywiście się kręcą, proponuję wymontowany, ale podpięty do zasilania i przez taśmę do komputera dysk, przytrzymać w ręce. Powinny dać się odczuć wyraźne wibracje. Jeżeli tak nie będzie to daj znać.
    Pozdrawiam.
  • #12 3209111
    tzok
    Przedewszystkim jeśli talerze się kręcą to powinien być wyczuwalny opór przy próbie przekręcenia dysku w pozycję "do góry nogami" (efekt żyroskopu).
  • #13 3209193
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Jak najbardziej słuszna uwaga. Zapomniałem o sile odśrodkowej :D
    Problem pracującej szlifierki kątowej to dobry przykład.
    Pozdrawiam.
  • #14 3209631
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Po tym co tu wyczytałem wnioskuję , że dysk miał juz przed zerowaniem bad sektory i teraz zerując go odsłoniłeś je wszystkie . Teraz powinienes wykonać REEMAP powierzchni w np. MHDD , lub Victorii . Jeśli bady zostaną prawidłowo "przeniesione" i nie jest ich zbyt dużo , to może ten dysk jeszcze popracuje . Pod warunkiem wszakże , że nie stało sie to co napisał kolega tzok , czyli uszkodzenie głowicy .
    Pozdrawiam .
  • #15 3218999
    gwizmo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    tzok napisał:
    20GB to dla Ciebie stary dysk... hmm raz udało mi się kupić 20GB za 30zł i była to "życiowa okazja", normalna cena za 20GB to ok ~80zł.

tzok no powiem Ci szczerze że to żadna okazja ja ostatnio uraczyłem 2 razy ludzi taką życiową okazją, 1. przedając dysk 20GB za 30,- i potem 2. sprzedając 40GB za 60,- i drożej tego nie sprzedasz bo nowe dyski jak jeszcze dostaniesz to zaledwie lekko ponad 100,- no chyba że jesteś z takiej części kraju gdzie ceny macie lekko wygórowane, ja akurat jestem z dolnego śląska i tu mamy takie ceny
  • #16 3564026
    tekkno
    Poziom 17  
    przepraszam za błędy ; / Miałem mało czasu, a co do dysku lezy w szufladzie. wracając nie formatowałem go nisko pozimowo bo nie wiem za bardzo jak ;( thx za pomoc a dzisiaj go podłącze i sprawdze co i jak jeszcze raz dzięki za zainteresowanie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik po użyciu programu do całkowitego czyszczenia danych na dwóch dyskach twardych (40GB i 20GB) zauważył, że 20GB dysk zaczął wydawać niepokojące dźwięki (charczenie, syczenie) i przestał być wykrywany w BIOS-ie, co powodowało zawieszanie się komputera. Po odłączeniu 20GB dysku 40GB działał poprawnie. W dyskusji poruszono możliwe przyczyny problemu, takie jak uszkodzenie głowicy, zanieczyszczenia wewnątrz dysku, uszkodzenie elektroniki sterującej silnikiem lub obecność bad sektorów odsłoniętych przez zerowanie. Formatowanie niskopoziomowe z poziomu BIOS-u lub programów takich jak WDClear nie rozwiąże problemu, jeśli dysk mechanicznie uległ uszkodzeniu. Proponowano delikatne uderzenie dysku jako próbę odblokowania talerzy, jednak jest to ryzykowne i może pogorszyć stan dysku. Zalecane jest wykonanie remapu powierzchni za pomocą narzędzi MHDD lub Victoria, jeśli dysk jest wykrywany, co może pozwolić na dalsze użytkowanie. W przypadku poważnych uszkodzeń mechanicznych jedynym rozwiązaniem jest wymiana dysku lub ewentualna podmiana elektroniki na identyczną. Dyski 20GB są obecnie tanie (około 30-80 zł), co może być bardziej opłacalne niż próby naprawy. Autor przyznał, że nie wykonał formatowania niskopoziomowego i planuje ponownie sprawdzić dysk.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA