logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak najlepiej wydłużyć kabel Ethernet w ścianie?

Waozksy 23 Sty 2024 10:52 5202 83
Najlepsze odpowiedzi

Jaki jest najlepszy sposób na przedłużenie kabla Ethernet schowanego w ścianie?

Najlepiej użyć łącznika/modułu LSA w puszce podtynkowej, a połączenie zabezpieczyć np. żywicą do muf kablowych lub inną masą zalewową; adapter 1:1 w ścianie jest odradzany jako najbardziej problematyczne rozwiązanie [#20939900][#20940386] Jeśli masz możliwość, lepiej wymienić kabel na dłuższy zamiast go przedłużać [#20939782] Złączki telekomunikacyjne i lutowanie mogą działać, ale w tej dyskusji jako najrozsądniejsze i najbardziej trwałe rozwiązanie wskazano LSA, zwłaszcza gdy połączenie ma być ukryte na lata [#20939831][#20938407] Adaptery zostaw raczej do miejsc łatwo dostępnych, nie do zabudowy w ścianie [#20940386]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 20924221
    Waozksy
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam,
    Tworząc swoją sieć domową zaczynają się pojawiać problemy, mianowicie nagle okazało się, że w jednym pomieszczeniu zmienił się całkowicie układ mebli, łóżka i burka co za tym idzie kable sieciowe, które już są w ścianach są za krótkie aby je poprowadzić w miejsce docelowe. Siedziałem wczoraj i szukałem informacji czy można te kable przedłużyć jak elektryczne i w gruncie rzeczy nie wiem co będzie lepsze. Moje pytanie brzmi, czym lepiej przedłużyć kabel sieciowy?
    - Za pomocą lutowania
    - Skręcić ręką i zaizolować
    - Użyć adaptera 1:1 i schować go w puszce w ścianie
    - Użyć scotchlok ( i jeżeli dobrze rozumiem to muszę użyć ich 8 do wydłużenia kabla)

Wszystko ma być schowane w ścianie.

Z góry dziękuje za odpowiedź
  • #4 20924409
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Zależy jakiej długości jest ten kabel i czego od niego oczekujesz. Jeżeli ma tam być przynajmniej 1Gbps to użyj złącza jak powyżej. Ja kiedyś bardziej w celach doświadczalnych polutowałem kabel o długości 5-6m przecięty mniej więcej w połowie i o dziwo to działało z pełną prędkością 1Gbps ale raczej nie polecam.
  • #5 20924526
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1691
    Ja łączyłem lutując kilkunastu metrowy też działał.
    Generalnie w mieszkaniach długości odcinków są małe, więc różne metody dają się zastosować i nawet działają. ;-)
  • #6 20924954
    Waozksy
    Poziom 4  
    Zastanawiałem się między tym adapterem 1:1 od @kindlar a złączem LSA od @IC_Current tylko zastanawia mnie które rozwiązanie będzie pewniejsze. Nie napisałem w poprzednim poście, ale kabel ma być wydłużony o ok. 5-6 metrów i dodatkowo będzie wpięty do gniazdka LAN. I tu się zastanawiam, jeżeli przedłużę kabel i wykorzystam pierwszy patent to muszę skręcić krótszy kabel wpiąć do adaptera, skręcić drugi kabel wpiąć na drugą stronę adaptera po czym wydłużony kabel wpiąć do gniazda LAN z którego będzie wychodzić kolejna skrętka do jakiegoś urządzenia, czy takie połączenie nie wpłynie znacząco na jakość?
    [Edit]
    Prędkość w domu będzie do 600 Mb/s, w żadne Gb/s się bawić nie będę.
  • #7 20925047
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20925060
    Waozksy
    Poziom 4  
    A jeżeli chciałbym rozdzielić jeden kabel na 2 gniazda to można to zrobić inaczej niż adapterem 1:2 ?
  • #10 20925145
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20925283
    Waozksy
    Poziom 4  
    Właśnie nie chce switcha, chciałem żeby to wszystko wychodziło z gniazd, ale widzę, że w takiej sytuacji będę musiał odpuścić jedno gniazdo.
    A wracając to to połączenie co opisałem, przedłużenie złączką LSA, później do gniazda i kolejna skrętka do urządzenia nie wpłynie na połączenie czy jeżeli tak to nieznacznie?
  • #12 20925360
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20925457
    Waozksy
    Poziom 4  
    Jeszcze chciałbym zadać pytanie off-topic. Chciałbym do tego domu dodać access point z tego względu, że szafa rack będzie na parterze w korytarzu w górnym rogu, ściany są grube jak i strop. Obawiam się, że na piętrze nie będzie zasięgu albo będzie fatalny, dlatego chce dać AP na górę, tylko pytanie ile ich dać, czy one mają określony zasięg? Myślę nad korytarzem i ewentualnie w 1 pokoju. Co o tym sądzicie?
    Umieszczam rozmieszczenie pomieszczeń z lotu ptaka, na zielono są zaznaczone potencjalne miejsca na AP. Plan piętra domu z zaznaczonym miejscem na access pointy
  • #14 20925484
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 20925641
    Waozksy
    Poziom 4  
    Czyli do końca budowy muszę czekać, aż będzie internet i router w szafie, żeby dowiedzieć się, czy potrzebuję danej ilości AP?
  • #16 20925772
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 20926060
    Waozksy
    Poziom 4  

Mam na myśli moment, kiedy będzie doprowadzony Internet do domu, chyba że źle zrozumiałem i mogę sprawdzić zasięg przed Internetem, co wydaje mi się dziwne, bo względem czego mam to sprawdzać, skoro w domu nawet routera nie ma. Dobrze myślisz, wszystkie ściany są grube, prócz tych 2 działowych, one są z pustaka ceramicznego. Zastanawiam się, czy AP na parterze ma sens, gdyż router będzie w szafie rack na wejściu (zaznaczyłem niebieskim kolorem), a pomieszczenie w lewym dolnym rogu na piętrze to będzie toaleta, a pod nią kotłownia, także zasięg w tych pomieszczeniach nie jest aż tak istotny z uwagi na rzadkie przebywanie w nich. Też zastanawiam się, jak to będzie miało się z zasięgiem na zewnątrz, na tarasie też by wypadało, żeby był Internet.
    Schematyczny plan piętra domu z zaznaczoną lokalizacją routera w szafie rack.
  • #18 20926068
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20926086
    pkar
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Możesz włączyć dowolny access point, a nawet inny telefon czy laptop w trybie point-to-point. Chodzi o to byś miał nadajnik sygnału WiFi, który potem innym urządzeniem WiFi (inny telefon, a choćby i Kindle) możesz sprawdzać.

Ale tak naprawdę to:
    1) WiFi jest bardzo ogólnym pojęciem, "czapeczką" nad wieloma technologiami - jak sprawdzisz i będzie dobrze w 802.11a, to niekoniecznie w 802.11.n i tak dalej;
    2) założenia WiFi (jak zaczął być tworzony) były takie że jest jeden access point na jedno pomieszczenie, z mocą tak dobraną by ściany wytłumiły tenże sygnał - by nie zakłócało sąsiednich pomieszczeń.

Sprawdź ile "obcych" sieci WiFi widzisz w telefonie: na której częstotliwości (2.5 GHz, 5 GHz, itd.) oraz z jaką siłą sygnału. Twoja sieć musi być "głośniejsza" od nich.
    Zastanów się na ile lat chcesz problem rozwiązać.
    Zrób listę urządzeń które masz, i zapisz jaki WiFi obsługują.

Postaraj się zastosować połączenie kablowe wszędzie tam gdzie to możliwe - bo access point może i ma 600 Mb/s, ale to jest przepustowość z jego strony; jak podłączysz 10 urządzeń, to na każdy przypadnie tylko 60 Mb/s, a licząc straty na kolizje między urządzeniami, efektywnie będziesz miał koło 20..30 Mb/s na urządzenie.
    (najnowsze WiFi ma 2.5 Gb/s, ale raczej nie masz urządzeń które umieją to obsłużyć)

Access pointy umieść w dwu przeciwległych rogach (po przekątnej), i połącz je kablami z routerem. Jak masz więcej pięter, to ta przekątna powinna uwzględnić też piętra (jak na parterze po prawej, to na piętrze po lewej :) ).

Patrząc na podkład budowlany, narysuj sobie kreski między punktami gdzie byłby telefon - odbiornik WiFi, oraz access pointem. Ta kreska będzie przechodziła prezz ścianę pod kątem - może być tak, że ściana co prawda ma 6 cm grubości, ale ta kreska będzie miała w ścianie metr czy dwa. A radio idzie po linii prostej, więc tłumienność będziesz miał jakbyś miał ten metr ściany (to uproszczenie, ale mniej więcej się sprawdza).

Ściana mocno zbrojona, kotłownia z masą metalu, będzie mocniej tłumić niż np. rygips.

Uwzględniając powyższe, w miarę dobrze będziesz się mógł przygotować :)

Dodano po 7 [minuty]:

Rozdzielanie skrętki.

100BASE-T idzie na jednej parze, więc zwykłą skrętkę możesz rozdzielić praktycznie na 4 gniazdka - rozdzielając po obu stronach, tzn. do switcha także musisz podłączyć 4 wtyczki, a nie jedną.
    1000BASE-T1 też ma jedną parę, ale
    a) jest mniej popularne niż 1000BASE-T (4 pary), i niekoniecnzie twój switch/komputer będzie umiał to obsłużyć
    b) wymaga kabla cat-6a (dla 1000BASE-T wystarcza cat-5), może być tylko 40 m (a nie 100, jak w zwykłej gigabitówce)

Jednak przy rozdzielaniu (jakimkolwiek!) uważaj by nie podłączyć urządzenia z Power over Ethernet.
  • #20 20926123
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20926129
    pkar
    Poziom 12  
    Jak nowy budynek, skoro "zmienił się układ mebli"? Nowy budynek to jest z access pointami. No chyba że to ten sam budynek :)
  • #22 20926147
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 20926648
    Waozksy
    Poziom 4  
    Problem z rozdzieleniem skrętki możemy zapomnieć, nie będę się w to bawić gdyż to jedno gniazdo miało być przy łóżku w razie podpięcie laptopa, chciałem żeby gniazda były po obu stronach łóżka, ale na jednym też da radę, dłuższą skrętkę się kupi i po problemie. Czy dobrze rozumiem, że jeżeli przykładowo udostępnię Internet w telefonie i na drugim zainstaluje WiFi monitor to też będę mógł zweryfikować sygnał? Pomogłoby to wtedy z rozkładem AP w domu i czy jest możliwość aby AP stały przykładowo na komodzie/biurku? Jeszcze a propos routera w szafie rack, rozumiem, że nie bedzie to najlepszy pomysł i lepiej będzie, żeby router był w salonie i z routera skrętka z "prądem" do switcha?
  • #24 20926719
    pkar
    Poziom 12  
    Właśnie tak - dwa telefony pozwolą Ci sprawdzić jak się rozchodzi sygnał.

Miejsce AP: byle daleko od większych metalowych. Najlepiej się wiesza na ścianie - bo po prostu nie zawadzają. W dodatku AP może być zasilane po skrętce (PoE, Power over Ethernet), czyli wtedy do pudełka na ścianie tylko jeden drucik (skrętkę) prowadzisz.

Raczej nie używaj pomysłów typu "WiFi extender" - takie coś retransmituje to co do niego trafia, więc potrafi mocno wysycić przepustowość WiFi.
  • #25 20926732
    Waozksy
    Poziom 4  
    Tak tak, AP na pewno będzie PoE.

Dziękuje wszystkim za pomoc, zostawię jeszcze temat do godziny 23:00 gdyby ktoś miał ochotę coś dodać :D .
  • #26 20926876
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2506
    Waozksy napisał:
    Czy dobrze rozumiem, że jeżeli przykładowo udostępnię Internet w telefonie i na drugim zainstaluje WiFi monitor to też będę mógł zweryfikować sygnał?

I tak i nie.
    Sprawdzisz poziom sygnału i bedziesz miał pobieżny podgląd sytuacji. Jednak nie przenosi się to tak bezpośrednio ba osiągane parametry transmisji:
    Jak poziom sygnału niski, to transmisję marne
    Jak poziom sygnału wysoki, to transmisje też mogą być marne, bo choćby nie zadziała MIMO przez ścianę albo spadnie BER na wskutek wachan amplitudy przy niejednorodnym środowisku po drodze.
    Testy trzeba zrobi stawiając acces point. Podłączając do niego przewodem komputer z serwerem iPerf a na laptopie lub telefonie trzeba klientem iPerf sprawdzać zachowanie transmisji.
    Jednak realnie w obecnych czasach chcąc mieć wydajną sieci WiFi (ktora wykorzyst możliwości laczy swiatlowodowych 300 i więcej Mbps) nie powinno być po drodze od AP do docelowego klienta więcej jak jedna niegruba ściana. Przez zbrojoną podłogę, do tego z ogrzewaniem podlogowym i folią aluminiową możesz na 100% zapomnieć o WiFi. Przy WiFi 7 zaś chcąc mieć transmisję w modulacji 4k QAM nie może być nawet ścian.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 20927125
    Waozksy
    Poziom 4  
    Mam rozumieć, że w takim przypadku nie ma opcji, że Internet będzie chociaż w miarę dobry przez ogrzewanie podłogowe, które w istocie się tam znajduje. Czy mógłbyś mi jeszcze raz wyjaśnić tak łopatologicznie, w jaki sposób mogę zweryfikować zasięg, jeżeli pomiar za pomocą 2 telefonów nie będzie tak dobry, a dodatkowo nie posiadam w domu na ten moment żadnego Internetu.
  • #28 20927158
    pkar
    Poziom 12  
    Internet jest niepotrzebny - nie sprawdzasz bowiem łączności "gdzieś tam", a jedynie między przyszłym access pointem a swoim urządzeniem. Oszacować to możesz przez sprawdzenie łączności między dwoma telefonami.

Później będziesz miał taki ciąg urządzeń:
    telefon -> access point -> router u ciebie -> router u dostawcy Internetu -> kolejny router u niego -> router ostatni u niego -> router u innego dostawcy ... -> router np. w elektroda.pl -> serwer elektroda.pl
    Ale ciebie interesuje teraz tylko pierwsza strzałka, która jest "po WiFi". Potrzebujesz więc dwa dowolne urządzenia z WiFi, jeden jako nadajnik, drugi jako odbiornik.
    Oczywiście możesz jako nadajnik ("symulowany access point") dać jeden telefon z włączonym Internet sharing (wtedy telefon jest routerem międyz siecią GSM a siecią WiFi). Możesz nawet testować wydajność połączenia Internetowego, ale nijak nie będzie to odzwierciedlało wersji docelowej - bo wszystkie strzałki, poza pierwszą, będą inne :)

Telefon z włączonym Internet sharing będzie działał jak access point - będzie nadawał co chwila, w sieci WiFi, sygnał "jestem tutaj", wraz z nazwą. Drugi telefon, po włączeniu WiFi i dowolnego skanera (np. WiFi Analyzer), będzie pokazywał moc sygnału, wyrażoną w dBm. Nie musisz się łączyć między telefonami, wystarczy tylko sprawdzać jaka ta moc sygnału jest. W których miejscach domu masz ją większą, a w których mniejszą. Pamiętaj tylko że każde 10 dB to 10× mniejsza moc (30 dB oznacza tysiąckrotną różnicę).
    Nie jest to pełny test, tylko uproszczony - access point ma więcej antenek (liczy się też ułożenie anteny - pionowe/poziome), AP może nadawać ciut mocniej niż telefon, i tak dalej. Nie ma jednak sensu się wgłębiać w szczegóły WiFi (aktualna wersja standardu to 5805 stron :) ). Przecież choćby się będą zmieniały zakłócenia od sąsiadów, którzy będą mieli coraz nowsze urządzenia (i coraz ich więcej).
  • #29 20927189
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 20927228
    Waozksy
    Poziom 4  
    A co byś w takim razie proponował?

Chciałbym mieć dobre Wi-Fi, takie które pozwala mi bez problemu obejrzeć film, jak i włączyć stronę czy w szybkim tempie pobrać aplikację.

Zastanawiam się też jakiego AP wybrać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wydłużania kabla Ethernet w ścianie, z uwzględnieniem różnych metod, takich jak lutowanie, złącza LSA, adaptery 1:1 oraz szybkozłączki. Użytkownicy podkreślili, że najlepszym rozwiązaniem jest użycie złącza LSA, które zapewnia stabilne połączenie, a także zalecili zalanie złącza żywicą dla ochrony przed wilgocią. Wskazano, że przedłużanie kabla może prowadzić do strat sygnału, dlatego lepiej jest wymienić kabel na dłuższy, jeśli to możliwe. Użytkownicy podzielili się również doświadczeniami z pomiarami zasięgu Wi-Fi przy użyciu punktów dostępowych TP-Link, sugerując, że dla optymalnego zasięgu w budynku warto zainstalować co najmniej dwa punkty dostępowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA