Zgodnie z obietnicą składam raport ...
1. Telewizor dotarł ale patrząc pod katem widać jakby zacieki zalania w górnej części
2. Po otworzeniu obudowy widać ślady ingerencji , ktoś znaczył taśmy markerem a płyta zasilająca podpisana ,więc przynajmniej druga !
3. Na płycie zasilacza znalazłem uszkodzony Q101 i kondensator ten kwadratowy za głównym bezpiecznikiem (nie zanotowałem oznaczenia , ale połowa pojemności znamionowej wiec wymieniłem)
Po wymianie elementów TV zamiast 2x mruga dioda 3x . Jesli dobrze interpretuje manuala to error 16 związany z brakiem 12volt. I faktycznie znajduje tylko na gnieździe 1M90 3.2v . Wiec albo nie rozumiem procedury startowej i jednak logika zablokowała płytę zasilającą lub nie potrafię znaleźć przyczyny braku zasilania przetwornic . Jedyne co z mym "wielkim doświadczeniem " przychodzi do głowy to podgrzać ramy i procesor by wykluczyć bądź potwierdzić uszkodzenia połączeń pod układami . Ciekawostką jest że gdy pierwszy raz tv otwarłem , to radiator na procesorze był dość ciepły . A od chwili gdy mruga 3x juz nie . Łatwo się nie podaje ale chyba znacznie szanse maleją , skoro ktoś już tam rył ,a matryca pewnie okaże się martwa ...
pozdrawiam