logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 42PFL8404H/12 - Miga dioda LED, TV próbuje wstać i na moment się zapala.

Fatum_X 31 Gru 2020 11:31 3828 11
REKLAMA
  • #1 19149103
    Fatum_X
    Poziom 4  
    Cześć.

Kupiłem używany telewizor Philips, model 42PFL8404H/12 (dane na dole). Przy odbiorze wszystko działało poprawnie. Po podłączeniu u mnie przez może 3 minuty pracował poprawnie. Przełączyłem kanał na dekoderze 3-4 razy do przodu i na pilocie TV podgłośniłem o 3-4 punkty. Po chwili telewizor zawiesił (zatrzymał) obraz i od dołu momentalnie zrobił się czarny (od dolnej do górnej krawędzi), natomiast po bokach (górny prawy i lewy narożnik; taki trójkąt powiedzmy wielkości małej ekierki z zakrzywionym bokiem) na sekundę został podświetlony obraz (nadal zawieszony na jakiejś scenie). W tym czasie dźwięk był jeszcze przez moment (równolegle z zaciemnieniem ekranu), ale odłączyłem go z prądu. Po ponownym podłączeniu nie włącza się, ale dioda z przodu TV miga w następujący sposób:
    1. Podłączam zasilanie
    2. Dioda miga na biało 10 razy
    3. Dioda miga na biało i czerwono jednocześnie (w tym momencie na sekundę zapala się podświetlenie matrycy, ale nie włącza się)
    4. Dwa razy miga na biało
    5. Ponownie miga na biało i czerwono jednocześnie.
    6. Znów 10 razy na biało (cykl powtarza się)
    Nie da się go włączyć ani wyłączyć. Doda miga cały czas. Dioda reaguje na pilota świecąc na ułamek sekundy na czerwono, ale to nie przerywa cyklu.

Rozebrałem obudowę i w środku siedzą następujące elementy:
    Zasilacz: DPS-298CP-4A
    PHILIPS 42PFL8404H/12 - Miga dioda LED, TV próbuje wstać i na moment się zapala.
    Płyta głowna: (Chassis: Q548.1E LA) dokładny numer: 313926865206
    Nie widać żadnych spalonych elementów. Kondensatory nie są wybrzuszone. Bezpiecznik zasilacza jest cały (jeśli to coś zmienia).
    Odpięcie taśm od logiki nic nie zmienia.
    Po odłączeniu płyty głównej od zasilacza TV też nie wstaje, ale nie ma również podświetlania matrycy w powyższym schemacie.
    Nie wiem jak się za to zabrać (poziom znajomości tematu 0) i co pomierzyć (multimetrem)?
  • REKLAMA
  • #2 19149150
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    Przede wszystkim zacznij od przemierzenia napięć na przetwornicy, zobacz czy są one zgodne z opisem na płytce. Prawie wszystkie naprawy zaczyna się od zasilania.
  • #3 19149272
    Fatum_X
    Poziom 4  
    Podłączony na standby ma napięcie tylko:

1. PS-ON = 2,95V
    2. 3.3VSB = 3.30 V

Reszta 0. Czy muszę je ze sobą zewrzeć, żeby wzbudzić pozostałe piny ?
  • #4 19149326
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    W tym temacie jest napisane że tak należy zrobić, ale ta przetwornica może tego nie wymagać. Nie chcę wprowadzać Cię w błąd, poczekaj może jeszcze się ktoś odezwie.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3760854.html#19134497
  • REKLAMA
  • #5 19149376
    Fatum_X
    Poziom 4  
    Dzięki. Nie wiem jak ruszyć dalej. Co połączyć i co pomierzyć.
  • #6 19151800
    Fatum_X
    Poziom 4  
    Pomierzyłem pozostałe piny przy podłączonym prądzie.

Górna wtyczka na zdjęciu:
    SGND1 = uziemienie OK
    24V5A = wartość OD 24,8V do 25,0V (przy próbie podświetlenia matrycy 24,8, a kiedy zgaśnie 25,0 ; tu chyba powinna być stała ?)
    12V3 = 12,2V
    12V3 = 12,2V
    12V3 = 12,2V
    SGND1 = uziemienie OK
    SGND1 = uziemienie OK
    SGND1 = uziemienie OK
    PS ON = 2,95V
    3,3VSB = 3,3V

Dolna wtyczka na zdjęciu:
    SGND1 = uziemienie OK
    12C DATA = 0,0 (żadnego napięcia niezależnie czy matryca się podświetla czy nie)
    12V CLK = (żadnego napięcia niezależnie czy matryca się podświetla czy nie)
    SGND1 = uziemienie OK
    BOOST = 1,65V
    BL DIM = 0,07V (gdy matryca nie świeci) do 0,08V (kiedy matryca świeci)
    BL ON = 0,07V (gdy matryca nie świeci) do 0,08V (kiedy matryca świeci)
    SGND1 = uziemienie OK
    SGND1 = uziemienie OK
    12V3 = 12,2V
    12V3 = 12,2V

Sprawdziłem też diody na paskach Ambilight. Wszystkie działają (obie strony).
    Miernikom ustawionym na sprawdzanie diody sprawdziłem podświetlenie matrycy i jest obwód jest zamknięty (tzn. że wszystkie są sprawne?).

Kolejne sprawdzone objawy:

1. Wszystko podłączone (zasilanie do SSB i TCON) - zapala się matryca na chwilę i gaśnie ale nie włącza się TV. Dioda świeci w opisanym schemacie.

2. Zasilacz odpięty od SSB i TCON - matryca w ogóle się nie zapala, dioda nie świeci w ogóle.

3. TCON odpięcy od SSB, które jest podpięte pod zasilanie - zapala się matryca na chwilę i gaśnie ale nie włącza się TV. Dioda świeci w opisanym schemacie.

Jakieś pomysły co dalej ?

Czy podmiana płyty głównej jest dobrym tropem skoro jej odłączenie powoduje, że TV w ogóle nie wstaje, a gdy jest podłączona wpada w jakiś tryb 'awaryjny' ?
  • REKLAMA
  • #7 19153613
    Fatum_X
    Poziom 4  
    Rozebrałem finalnie TV na części pierwsze.

Podświetlenie CCFL działa, tzn. w momencie gdy na moment się zapala, wszystkie lampy świecą jednakowym światłem.

Pomierzyłem prąd idący do lamp w momencie gdy TV zaczyna świecić na moment i wygląda to następująco (Multimetr ustawiony na prąd stały 600V):

Wtyczka 1 (rośnie od momentu gdy nie świeci do momentu aż zgaśnie):
    Prawa strona:
    PIN 1 = 000 -> 10.5.5 -> 16.1.8 -> - 816
    PIN 2 = 000 -> 10.6.3 -> 14.5.3 -> -605

Lewa strona:
    Wtyczka 2 (jak wyżej)
    PIN 1 = 000 -> 10.3.9 -> 15.8.9 -> -617
    PIN 2 = 000 -> 10.9.7 -> 16.5.9 -> -778

Nie wiem dlaczego te kropki pojawiają się podczas pomiaru?

Zauważyłem, że pod płytą główną oraz pod T CON widać ślad dymu (jakby opalenia na obudowie), takiego czegoś nie ma pod zasilaczem.

Będę wdzięczny jeśli ktoś coś pomoże. Na ten moment kieruję się w stronę płyty głównej lub / i T CON.
  • REKLAMA
  • #8 19158375
    Fatum_X
    Poziom 4  
    Czy można zamiennie wykorzystać płytę główną z TV 37" do TV 42" ?

Płyta ma na górze nadrukowany ten sam numer: 3139 123 64422 BD 3139 123 64432 WK 906.5
    Natomiast na etykiecie z kodem kreskowym różnią się: 313926865206 (42) oraz 313926865207 (37)

Wyglądają identycznie, mają te same złącza i jest to ten sam model Philipsa, jedyna różnica to wielkość 37" vs 42".
  • #9 19165346
    Fatum_X
    Poziom 4  
    Czy ktoś może pomóc mi z wykluczeniem zasilacza w 100% jedyna rzecz, której nie potrafię sprawdzić to podświetlenie matrycy przy odłączonej płycie głównej.

Które piny i w jaki sposób należy połączyć, aby wymusić podświetlenie matrycy 'na stałe', tak jakby to było przy sprawnym TV?

Na ten moment tak jak opisałem wyżej zasilanie idzie, ale (wydaje mi się, że mało V) nie włącza się na stałe, a przy odłączonym SSB w ogóle nie startuje.
  • #10 19189311
    Fatum_X
    Poziom 4  
    Czy ktoś może polecić serwis w okolicy Wrocławia lub wesprzeć w temacie ?
  • #11 19213698
    Fatum_X
    Poziom 4  
    Czy jest na forum ktoś , kto podjąłby się naprawy płyty głównej lub poleci wspomniany serwis we Wrocławiu ?
    Nadal aktualne.
  • #12 19356148
    Fatum_X
    Poziom 4  
    Znalazłem płytę główną, która jest sprawna z innego modelu.
    TV działa (wszystkie funkcje ok).

Pojawił się następujący objaw, który występuje na źródle np. komputer / Mi TV Stick

- obraz jest ok, wszystko włącznie z dźwiękiem gra
    - obraz zanika (robi się całkowicie czarny ; gaśnie) i czasem znika też dźwięk na ułamek (dosłownie) sekundy.

Czy ten objaw może powodować zasilacz czy niesprawny T-CON ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Philips 42PFL8404H/12, który po krótkim działaniu przestał się włączać, a dioda LED miga w określony sposób. Po pomiarach napięć na przetwornicy i innych komponentach, użytkownik zauważył, że niektóre piny nie mają napięcia, co sugeruje problemy z zasilaniem lub płytą główną. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące pomiarów napięć, możliwości zamiany płyty głównej z innego modelu oraz pytania o serwis w Wrocławiu. Użytkownik ostatecznie znalazł sprawną płytę główną, ale pojawił się nowy problem z zanikiem obrazu, co może wskazywać na usterkę zasilacza lub T-CON.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA