logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czas nagrzewania bojlera 140l z wężownicą 1m2 przy różnicy temp. 20°

iwd 23 Sty 2024 13:41 2406 22
REKLAMA
  • #1 20924511
    iwd
    Poziom 3  
    witam mam bojler 140 l z wezownica 1m2 i zastanawia mnie czy ten bojler powinien sie nagrzewac 2,5 godz przy roznicy temperatur 20° i dodam ze jak do bojlera wplywa 60° to wyplywa 57° i sprawdzilem to wedlug producenta moja pompa do cwu na godz pompuje 3m3
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20924515
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1658
    iwd napisał:
    dodam ze jak do bojlera wplywa 60° to wyplywa 57° i sprawdzilem to wedlug producenta moja pompa do cwu na godz pompuje 3m3

Czyli strumień cieplny przepływający przez wężownicę to 10,5 kW. Czysto teoretycznie można wyliczyć że podgrzanie taką mocą 140 litrów wody o 20 stopni powinno zająć około 30 minut. Jednak jest to uproszczone wyliczenie, gdyż w praktyce w miarę jak woda się ogrzewa to maleje różnica temperatur i moc wężownicy spada, proporcjonalnie do tego wydłużając czas grzania.
    Choć moim zdaniem 2.5 godziny grzania na taki bojler to trochę długo.
    Do jakiej temperatury CWU grzejesz bojler?
  • Pomocny post
    #3 20924603
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2127
    iwd napisał:
    sprawdzilem to wedlug producenta moja pompa do cwu na godz pompuje 3m3

Co nie oznacza, że tyle jest podawane w rzeczywistości. Co potwierdza , że :
    iwd napisał:
    do bojlera wplywa 60° to wyplywa 57°
    .
    3K na 1m2 wężownicy to oznacza mały przepływ.
    Licząc na odwrót to 140l z dT 20K to ok 3,25kWh.czyli 2,5h to moc ok 1,3kW. Dla dT 3K daje przepływ rzedu 370l/h, czyli 1/9 deklarowanej wartości.
    Może padłą pompa, albo filtry są brudne.
  • #4 20924608
    iwd
    Poziom 3  
    bojler grzeje do 60° utrzymujac 20° roznicy i piecem 15kw

Dodano po 2 [minuty]:

jak dla mnie to jest wlasnie za duży przeplyw i woda nie nadarza sie wychlodzic

Dodano po 6 [minuty]:

pompa dziala filtry tez czyste bo sprawdzalem ale to od nowosci tak grzeje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20924689
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2127
    iwd napisał:

Jakby był duży przepływ to i by było duże przeniesienie energii o czym pisał @Xantix :
    3Kx3000lx1,16 = 10,44kWh

Dodano po 4 [minuty]:

iwd napisał:

Jakby był duży przepływ to i by było duże przeniesienie energii o czym pisał @Xantix :
    3Kx3000lx1,16 = 10,44kWh
    Xantix napisał:
    Czysto teoretycznie można wyliczyć że podgrzanie taką mocą 140 litrów wody o 20 stopni powinno zająć około 30 minut

Teoretycznie nawet poniżej 20 minut
  • #6 20924712
    iwd
    Poziom 3  
    a to nie jest tak ze wezownica w bojlerze jest za mala zeby oddac taka moc bo piec ma wymienik o powierzchni 1,7m2 a bojler ma 1m2 i moze to w tym jest przyczyna a nie w pompie jeszcze sprawdzilem inny bojler na internecie bo mojego nie moglem znajsc to wezownica o powierzchni 1m2 ma moc 9kw przy 75°/10°/45° a ja nie grzeje rzoznica temperatur 30°

Dodano po 3 [minuty]:

raz jak grzalem to rozgrzalem piec do 70° a bojler mial 20° to rzeby podgrzac bojler do 45° to trzeba bylo 40min
  • Pomocny post
    #7 20924786
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    andrzej lukaszewicz napisał:
    3K na 1m2 wężownicy to oznacza mały przepływ.
    iwd napisał:
    W mojej ocenie ale również zgodnie z prawami fizyki, mała różnica temperatur na wlocie i wylocie z wężownicy jest spowodowana albo zbyt dużą prędkością przepływu albo złym przenikaniem ciepła przez wężownicę. Może wężownica obrosła kamieniem?
    https://instalreporter.pl/porady/wydajnosc-wy...nicy-przyczyny-niedogrzania-wody-w-zbiorniku/
    Cytat z powyższego linku: Okazuje się, że często użytkownicy nie mogą uzyskać wydajności podanej przez producenta. Pomimo tego, że producent podczas prób uzyskał właściwe wyniki. Ma na to wpływ wiele czynników. Najczęściej to zbyt niska różnica temperatury pomiędzy wlotem a wylotem z wężownicy. Praktyka serwisowa wykazuje, że przyczyną takiego stanu rzeczy jest niewłaściwy dobór pompy obiegowej.
  • #8 20924813
    iwd
    Poziom 3  
    no to moze musze sprobowac zmienic bieg na pompce bo teraz jest 3 najwyrzszy to moze trzeba 2 albo 1 a rok temu czyscilem bojler po 8 latach nie czyszczenia ale syfu nie bylo nie wiadomo ile nawet latarka zaswiecilem do srodka to wezownica wyglada na czysta

Dodano po 3 [minuty]:

a wlasnie bo czytalem ze jak jest za duzy przeplyw przez wezownice to robi sie tz. plukanie wezownicy i woda nie nadaza odac ciepla i czy to jest prawda
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20924865
    vodiczka
    Poziom 43  
    iwd napisał:
    ...i czy to jest prawda
    O tym piszą w linku który podałem, podtytuł Pompa c.w.u. a wydajność c.w.u. Prawdę piszą.
    Ty masz różnicę tylko 3°C (wpływ 60 wypływ 57) a oni podają 5°C jako już zbyt małą.
  • #10 20924953
    iwd
    Poziom 3  
    no to na pompie musze 1 lub 2 ustawic ale jeszcze jedno pytanie to nie powino byc tak ze na 1m2 powierzchni wymiennika w piecu przypada 1m2 wezownicy w bojlerze bo u mnie piec ma 1,7 a bojler 1 czyli wsumie piec ma prawie 2 razy wiekszy wymiennik
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 20924975
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Jak jest tak niewielka różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem oznacza to jedno - wężownica nie oddaje tyle ciepła ile powinna. Powodów może być wiele - ale najprostszy to zapowietrzenie - szczególnie jak masz podwójną wężownicę.
    Aby odpowietrzyć - musisz po prostu "przelać" wężownicę.
    Innm powodem może być zakamienienie wżęownicy - bądź po prostu zapchanie - to się zdarza znacznie rzadziej - ale też możliwe. Tu też przelanie może pomóc.
    Na początek możesz jednak spróbować włączyć pompę cwu w odpowietrzanie (jeżeli ma taką opcję) - a jeżeli nie - to poprostu ustaw najwyższy bieg i naprzemiennie podłączaj i odłączaj ją od prądu - tak po 10 sekund. Możesz też zakręcać zawór (jeżeli takowy masz przed/za pompą) przy działającej na maksa pompie. Niestety nie zawsze to pomaga.
  • #12 20924980
    iwd
    Poziom 3  
    a jeszcze na jaki bieg byscie doradzili ustawic pompe bo na 1 pompuje 1m3 na 2 2,5m3 a na 3 3m3
  • Pomocny post
    #13 20925014
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1658
    iwd napisał:
    a jeszcze na jaki bieg byscie doradzili ustawic pompe bo na 1 pompuje 1m3 na 2 2,5m3 a na 3 3m3

To tak nie działa. Podana przez producenta wydajność maksymalna to jest wartośc czysto teoretyczna, oznacza maksymalną dostępną wydajność tłoczenia na danym biegu. W praktyce ta wartość jest mniejsza, gdyż pomniejszają ją opory hydrauliczne rur i wężownicy (zależne od ich przekroju i długości) oraz różnica poziomów między pompą a najwyższym punktem obiegu przez który przepływa woda. Także na pewno u ciebie te wartości są znacznie mniejsze na każdym z biegów.
  • Pomocny post
    #14 20925031
    vodiczka
    Poziom 43  
    iwd napisał:
    no to na pompie musze 1 lub 2
    Ustaw na 1 i napisz nam jaki efekt.
    iwd napisał:
    u mnie piec ma 1,7 a bojler 1 czyli w sumie piec ma prawie 2 razy większy wymiennik
    Porównanie tylko powierzchni nie jest miarodajne dla oceny czy są dobrane optymalnie czy któraś z wężownic jest przewymiarowana względem drugiej, one mają inne warunki pracy. W piecu masz przepływ ciepła od gazów spalinowych, poprzez ściankę wężownicy do wody a w bojlerze od od wody do wody, poprzez ściankę drugiej wężownicy.

krodag napisał:
    Powodów może być wiele - ale najprostszy to zapowietrzenie -
    Nie analizowałem wężownic ale w przypadku kaloryferów masz odwrotne zjawisko. Wysoka temperatura na wlocie i bardzo niska na wylocie zapowietrzonego kaloryfera.
  • #15 20925433
    iwd
    Poziom 3  
    jutro sprawde i napisze jakie wyniki
  • Pomocny post
    #16 20925478
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 231
    iwd napisał:
    sprawdzilem inny bojler na internecie bo mojego nie moglem znajsc to wezownica o powierzchni 1m2 ma moc 9kw przy 75°/10°/45° a ja nie grzeje rzoznica temperatur 30°

Dodano po 3 [minuty]:

raz jak grzalem to rozgrzalem piec do 70° a bojler mial 20° to rzeby podgrzac bojler do 45° to trzeba bylo 40min

Nie wiem jak Twój zasobnik ma parametry ale porównam zasobnikiem firmy Kospel z jedną wężownicą 1m2 pojemność 120l i 140l. Moc wężownicy w obu wypadkach to 30kW**

** Przy parametrach 80/10/45 C (temperatura wody grzewczej / temperatura wody zasilającej (woda zimna) /temperatura wody użytkowej (ciepła woda), przepływ wody grzewczej przez wężownicę 2,5 m

Kocioł gazowy 15kW nagrzewa wodę z 10'C do 45'C około 22minut
  • #17 20929284
    paczka749
    Poziom 2  
    no i na 1 prawie dwa razy szybciej sie nagrzewa
  • #18 20929813
    vodiczka
    Poziom 43  
    Czyli praktyka zgodna z teorią. Czy ten wynik cię zadawala czy chciałbyś jeszcze szybciej nagrzewać?
    Jaka jest teraz różnica temperatur na wlocie i wylocie wężownicy?
  • #19 20940196
    paczka749
    Poziom 2  
    powiem wam testowałem caly tydzien i na 2 biegu jest 6° roznicy miedzy zasilaniem a powrotem a na 1 biegu jest 10° roznicy wiec jak dla mnie jeszcze za szybko wiec postanowilem przykrecic troche zawor przy bojleze i na 1 jest teraz 15° roznicy i czy tak moze zostac zeby zawor przy bojlerze byl troche przykrecony czy nie

pisze z innego konta jakby cos
  • #20 20940686
    vodiczka
    Poziom 43  
    paczka749 napisał:
    postanowilem przykrecic troche zawor przy bojleze i na 1 jest teraz 15° roznicy i czy tak moze zostac zeby zawor przy bojlerze byl troche przykrecony czy nie
    Możesz zdławić przepływ przykręcając zawór ale lepiej byłoby zastosować pompkę o mniejszej wydajności.
    Zużyjesz mniej energii elektrycznej na pracę pompki.
  • #21 20942215
    paczka749
    Poziom 2  
    dzieki wszystkim za odpowiedzi
  • #22 20942856
    vodiczka
    Poziom 43  
    Odpowiedz jeszcze czy gdy zdławiłeś przepływ i powiększyłeś różnicę temperatur pomiędzy zasilaniem a powrotem z 10°C do 15°C to czy czas nagrzewania wody w porównaniu z pracą pompy na 1 biegu bez dławienia, znacząco zmalał czy różnica była minimalna?
  • #23 20942972
    paczka749
    Poziom 2  
    no to jest 20min roznicy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące czasu nagrzewania bojlera o pojemności 140 l z wężownicą 1 m², który nagrzewa się przez 2,5 godziny przy różnicy temperatur 20°C. W odpowiedziach podano, że teoretycznie czas nagrzewania powinien wynosić około 30 minut, jednak w praktyce czas ten może być wydłużony z powodu zmniejszającej się różnicy temperatur oraz ewentualnych problemów z przepływem wody. Użytkownik zauważył, że przy temperaturze wlotu 60°C, wylot wynosi 57°C, co sugeruje niewystarczające oddawanie ciepła przez wężownicę. Dyskutowano o możliwych przyczynach, takich jak zbyt duży przepływ wody, zapowietrzenie lub zanieczyszczenie wężownicy. Użytkownik rozważał zmianę ustawień pompy, aby poprawić efektywność nagrzewania. W końcu, po dostosowaniu przepływu, zauważono poprawę w różnicy temperatur, co wpłynęło na czas nagrzewania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA