logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung RS7667FHCSP/EF lodówka z kostkarką problem z elektroniką/wyświetlaczem sterując

gabryelczykadam 23 Sty 2024 21:58 1086 14
REKLAMA
  • #1 20925438
    gabryelczykadam
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Cześć.
    Mam problem z lodówką Samsung RS7667FHCSP/EF. Mam strasznej jakości sieć elektryczną (latem PGE musi obniżać napięcie, zimą podnosić). Ostatnimi czasy 3 dni pod rząd ''wyłączała się'' jedna faza pod którą podłączona byłą lodówka. Piszę ''wyłączała się'' ponieważ zauważyłem choćby po wyświetlaczu piekarnika, że nie do końca się wyłączała, a jedynie wyłączały się urządzenia z powodu zbyt niskiego napięcia na niej.

Sąsiedzi zgłaszali do PGE awarie z powodu braku jednej z faz. PGE każdorazowo odnotowywało awarię i wysyłało Ekipę do naprawy problemu (kończyło się całkowitym wyłączeniem prądu i powrotem wszystkiego do normy). Pech chciał, że trzeciego dnia, po ''naprawie PGE'' elektronika lodówki wysiadła. Wyświetlacz całkowicie przestał działać, jakieś kółko od dozownika lodu wciąż się kręci, brak jakiejkolwiek regulacji, całe szczęście agregat chodzi i jak ''widzę'' pilnuje fabrycznych ustawień lodówki i zamrażarki.

Zaznaczę, wcześniej brak jakichkolwiek problemów z lodówką/zamrażarką/kostkarką. Myślałem, że doszło do przepięcia i padła elektronika. Zadzwoniłem po serwis, gdyż kompresor jeszcze na gwarancji (pozostało 2 lata z 10). Pan Serwisant dziś w końcu dotarł, zdjął zaślepkę zawiasu zamrażarki (i przewodów tam się mieszczących), zaczął ciągnąć za przewody, aż jeden został przerwany/był uszkodzony? Do przerwania przewodu nastąpiło wewnątrz drzwi zamrażarki.

Diagnoza: wymiana drzwi zamrażarki (jeśli w ogóle są dostępne do tego modelu). Usłyszałem jedynie, że musiał być to zbieg okoliczności, że przewód uległ uszkodzeniu w momencie problemów z siecią (zaznaczam, nikt w czasie wyłączenia fazy/zbyt niskiego napięcia, a naprawą, ani momentu zauważenia problemy nie ruszał lodówki). Bardzo mi to nie pasuje. Gdyby przewód został przerwany/uszkodzony po zewnętrznej stronie drzwi, nie powinno być problemu (jeśli on jest rzeczywistym winowajcom). Szybkie lutowanie i po problemie. Problem polega w tym, że nie jestem w stanie nawet tego sprawdzić, ponieważ przewód został przerwany wewnątrz drzwi. Z tego co się orientowałem i czytałem w innych tematach na forum, drzwi są ''nie rozbieralne''. Sam Serwisant stwierdził, że jeśli chcę próbować, to muszę zniszczyć (mniej lub bardziej) obudowę zewnętrzną bądź wewnętrzną i izolację. Na ten moment, biorąc pod uwagę co stwierdził Serwisant, nie będę mógł dochodzić roszczeń od PGE. Chciałby się upewnić, czy rzeczywiście problem stanowił przewód i wielki jak dla mnie zbieg okoliczności. Jak wymienię drzwi, problem powinien zostać naprawiony, ale oczywiście na nie mały mój koszt i co gorsze nie będę miał nawet pewności że wina leżała po stronie (moim zdaniem fabrycznej wady producenta).

Wymyśliłem, że odepnę panel sterujący, sprawdzę, czy rzeczywiście nie ma możliwości poprowadzenia nowej wiązki przewodów i np. spróbuję podpiąć sterownik pod złącze bezpośrednio przy zawiasie (jeżeli przewód byłby rzeczywiście powodem wszystkich problemów, po ominięciu przerwy powinno wszystko wrócić do normy). Co Wy o tym sądzicie. Może Ktoś ma pomysł jak sprawdzić czy rzeczywiście problem leży w przerwanym przewodzie. Niestety nie mogę sobie poradzić z wyjęciem wyświetlacza/sterownika z drzwi zamrażarki. Odkręciłem z dołu wkręt od lewej strony kostkarki, próbuję podważać zatrzaski z lewej strony panelu (patrząc na budowę wyświetlacza z prawej strony wypusty muszą wejść w odpowiednie miejsce i są stałe), nic nie idzie. Jak mnie poniesie, to z pewnością będę musiał wymienić przynajmniej drzwi zamrażarki i do tego jeszcze panel sterujący jak się będę za bardzo nad nim znęcał.
  • REKLAMA
  • #2 20925712
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 434
    Przy pomocy oscyloskopu sprawdzić, w którym miejscu przerwany jest przewód. Detektorem przewodów ustalić jego przebieg, a w wyznaczonym miejscu wywiercić dziurę. Polutować i zaszpachlować masą naprawczą do lodówek.
    Jest to jeden z możliwych sposobów naprawy, a może być ich wiele.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Pomocny post
    #3 20925777
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2302
    Typowe uszkodzenie wiązki poczytaj na forum. Tak się dzieje w lodówkach Samsung, zaczyna się od przerywającego panelu sterowania.

Ale panele też potrafią uszkodzić układy zasilające w sprzętach.
    Załączniki:
    • rs7667fhcsp.pdf (3.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20925827
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 432
    gabryelczykadam napisał:
    spróbuję podpiąć sterownik pod złącze bezpośrednio przy zawiasie

Ciekawe jak? Przelutujesz złącze z panelu? Zawsze panel może sobie dyndać poza lodówką, a do dziury wsadzić kwiatek.
    gabryelczykadam napisał:
    będę musiał wymienić przynajmniej drzwi zamrażarki i do tego jeszcze panel

gabryelczykadam napisał:
    wymiana drzwi zamrażarki (JEŚLI W OGÓLE SĄ DOSTĘPNE

gabryelczykadam napisał:
    Co Wy o tym sądzicie.

Szukaj promocji na jakiegoś side, szczególnie że już ma ponad 8 lat, tylko zrób porządek z instalacją, bo w końcu wszystko padnie.
    Albo @Adam Walko opisze technicznie procedurę...
  • REKLAMA
  • #5 20925838
    gabryelczykadam
    Poziom 3  
    Cześć. Dziękuję za zainteresowanie. Nie chodziło mi o podpięcie przy zawiasie na stałe, a jedynie po to by sprawdzić, czy problem leży wyłącznie w przerwanym przewodzie wewnątrz drzwi.
  • Pomocny post
    #6 20925853
    Adam Walko
    Poziom 35  
    gabryelczykadam napisał:
    czy problem leży wyłącznie w przerwanym przewodzie wewnątrz drzwi.

Czasowo dla testu "wykonaj tymczasowy przewód testowy"!
    Co dla mnie jest oczywiste, to wcale takie nie musi być dla innych. Jak coś nie wiesz to pytaj!
  • #7 20925920
    gabryelczykadam
    Poziom 3  
    Dziękuję. Efekt powinien się zgadzać - sprawdzenie, czy wina leży wyłącznie po stronie przerwanego przewodu. Może okazać się, że przerwany przewód jest właśnie ''zbiegiem okoliczności'' jak to określił, tylko w sposób odwrotny Serwisant. Nadal męczę się z wyjęciem panelu sterującego. Czy aby nie muszę także czegoś odkręcić/zdemontować po wewnętrznej stronie drzwi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20926114
    Adam Walko
    Poziom 35  
    gabryelczykadam napisał:
    Nadal męczę się z wyjęciem panelu sterującego

Mocowany na zatrzaski, wczepy. Potrzebny mocny plastikowy "wyjmak" do tapicerki sam., śrubokręt i dobre światło. tam gdzie trzyma zrzucić z zatrzasków!
  • #9 20927002
    gabryelczykadam
    Poziom 3  
    Cześć Wszystkim. Dziękuję za podpowiedzi. Uporałem się z wyjęciem panelu sterującego. Podpiąłem na zewnątrz przewód zastępując ten przerwany i tak na szybko co sprawdziłem, wszystko wydaje się działać. ZWRACAM HONOR SERWISANTOWI! Nie wierzyłem w taki zbieg okoliczności, a jednak. Swoją drogą to straszne naciągactwo ze strony producentów (jak się dowiedziałem to nie wyłączna praktyka Samsunga), żeby w taki sposób prowadzić cienkie przewody. Wystarczyłby mały peszel, a z tego co udało się znaleźć w necie w filmiku okazującym rozprute drzwi, wiązka jest jakby utopiona na sztywno chyba w piance izolacyjnej, więc nie da rady się jej ruszyć/naciągnąć.
    Temat sterownika uważam za zamknięty. Bardzo dziękuję raz jeszcze. Pozostaje mi się głowić, jak dobrać się do tego przerwanego przewodu by mieć szansę go polutować. Dziś dzwonił serwis i powiadomili, że drzwi do mojego modelu brak. Pozostaje działać bez sterowania/wody/lodu, znaleźć metodę na naprawę przewodu, bądź kupić nową - co z przyczyn finansowych najmniej mi odpowiada, zwłaszcza pod kątem tego co się dowiedziałem na przykładzie mojej awarii. Jak dla mnie jest to celowe działanie producenta i wada ukryta.

Dodano po 4 [minuty]:

>>20925712
    Dziękuję za pomoc. Z tym oscyloskopem to nie dam rady, ale pozostałe punkty chyba będę musiał spróbować. Widzę ile wyszło tego przerwanego przewodu, więc mniej więcej promień działań poznam (może 3-4cm po stronie drzwi).
  • #10 20927031
    Adam Walko
    Poziom 35  
    1. kup stabilizator napięcia na chatę!
    2. Ten zerwany sobie daruj. Dyskretnie estetycznie poprowadź nowy.
  • #11 20927070
    gabryelczykadam
    Poziom 3  
    Masz na myśli na zewnątrz, czy przewiercać się na stronę wewnętrzną?
  • REKLAMA
  • #12 20927090
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Sztywny stalowy drut ok. 3mm. Dolutowac na mocno nowy przewód i przepchać go przez piankę wewnątrz drzwi. Daj dobre foty, jak obecnie to wygląda!
  • #13 20929844
    gabryelczykadam
    Poziom 3  
    Cześć.
    Wczoraj udało się chyba naprawić problem. Wrzucam zdjęcia jak to wygląda. Generalnie byłoby praktycznie całkowicie ukryte, ale użyłem o wiele grubszego przewodu w żelowej otulinie (niż ta cienizna, która uległa przerwaniu), bo nie wiedziałem jak do końca będzie się zachowywał u góry na zawiasie (czy i jak będzie pracował w trakcie otwierania drzwi). Po zamontowaniu sterownika otworu z przewodem oczywiście nie widać. Przewód przeciągnąłem w piance na skos, tak aby wyszedł pod uszczelką. Na razie wszystko (odpukać) chodzi. Muszę jeszcze sprawdzić kostkarkę czy czegoś przypadkiem nie uszkodziłem, ale samo sterowanie podajnikiem czy też wodą działa.
    Wnętrze mechanizmu z kablami i przewodami w żelowej otulinie. Zbliżenie na przewód w żelowej otulinie przeciągnięty wzdłuż uszczelki. Drzwi lodówki z widocznym zawiasem i podłączonym grubym przewodem.
  • Pomocny post
    #14 20929877
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Otwór uzupełnij klejem GLU na gorąco i git.
  • #15 20929887
    gabryelczykadam
    Poziom 3  
    O kleju nie pomyślałem. Dziękuję za cenną podpowiedź i pomoc. Temat chyba można zakończyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Samsung RS7667FHCSP/EF, która przestała działać po awarii zasilania spowodowanej niestabilnym napięciem w sieci elektrycznej. Po trzech dniach przerwy w zasilaniu elektronika lodówki uległa uszkodzeniu, a wyświetlacz przestał działać. Użytkownicy forum sugerują, że problem może dotyczyć uszkodzenia wiązki przewodów, co jest typowe dla lodówek Samsung. Użytkownik podjął próbę naprawy, wymieniając przerwany przewód na nowy, co przywróciło funkcjonalność panelu sterującego. Wskazówki dotyczące demontażu panelu oraz użycia stabilizatora napięcia zostały również podane. Użytkownik zakończył temat, informując o pomyślnej naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA