hej mam problem z kupionym niedawno RTX 2070 super 8gb od gigabyte mianowicie sprzedawca pisał ze czasem ma błędy z directx i ze czasami działa normalnie wiec uznałem ze najwyżej trochę się pomęcze ale kupie taniej.
Problem w tym ze próbowałem już wielu różnych sposobów jak dxdiag , starsze sterowniki itp i dalej ten problem występuje w necie nie zabardzo widzę żeby ktoś miał taki sam problem jak ja czyli zwykle błędy z dx10 dx11 gierki szybko wywala błąd i nie da się w nic grać
ma ktoś z was może jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić ? pytałem o zwrot ale niestety nie przyjmuje
przykładowy błąd z coda bo zwykle poprostu pisze ze gra zcraschowała
Niestety, jak kupuje się świadomie uszkodzone urządzenie, to i nie ma potem co zwracać.
akiraakira napisał:
wiec uznałem ze najwyżej trochę się pomęcze ale kupie taniej
Okazuje się ze możesz męczyć się tak cały czas. Jak widać, czasem nie warto łaszczyć się na coś, co jest nie do końca sprawne. Karta może być po prostu zużyta, albo np. działała w koparce.
Trza było nie kupować uszkodzonej karty - jeżeli obniżenie zegarów GPU i VRAM oraz napięcia GPU nie pomoże to uszkodzony rdzeń GPU - i naprawa jest nieopłacalna.
Problem z crashowaniem gier, które wykorzystują nowsze wersje DirectX może mieć kilka przyczyn i zanim przejdziemy do możliwych rozwiązań, warto zrozumieć, co może leżeć u podłoża tej sytuacji. Oto kilka potencjalnych przyczyn:
1. Niekompatybilność sprzętu: Twoja karta graficzna lub inny komponent może nie obsługiwać odpowiednio nowszych wersji DirectX, co może powodować problemy ze stabilnością. Proszę sprawdź, czy Twój sprzęt spełnia minimalne wymagania gier, które sprawiają problemy.
2. Przestarzałe sterowniki: Jeśli sterowniki karty graficznej są nieaktualne, mogą występować problemy z obsługą nowszych funkcji wprowadzonych w nowszych wersjach DirectX. Upewnij się, że masz zainstalowane najnowsze sterowniki dla Twojej karty graficznej.
3. Problemy z oprogramowaniem DirectX: Możliwe, że instalacja DirectX na Twoim komputerze jest uszkodzona lub niekompletna. Możesz spróbować zaktualizować DirectX lub naprawić jego instalację.
4. Konflikty oprogramowania: Inne programy działające w tle, w tym oprogramowanie antywirusowe lub systemowe, mogą powodować konflikty z grami wykorzystującymi nowsze wersje DirectX.
5. Problem z systemem operacyjnym: System operacyjny może wymagać aktualizacji lub może posiadać błędy systemowe wpływające na działanie gier.
6. Błędy w samej grze: Może być tak, że gra posiada błędy programistyczne, które nie zostały poprawione przez twórców i powodują niestabilne działanie.
7. Problemy z pamięcią lub przegrzewaniem się komponentów: Jeśli Twój komputer ma problem z zarządzaniem pamięcią lub jeśli komponenty się przegrzewają, może to prowadzić do crashowania gier.
Kroki, które możesz podjąć w celu rozwiązania problemu:
- Aktualizacja sterowników: Upewnij się, że sterowniki Twojej karty graficznej są aktualne. Odwiedź stronę producenta Twojej karty, aby pobrać najnowsze sterowniki.
- Aktualizacja DirectX: Spróbuj zaktualizować DirectX do najnowszej wersji dostępnej dla Twojego systemu operacyjnego.
- Sprawdzenie temperatury i stabilności komponentów: Możesz użyć narzędzi takich jak HWMonitor, aby sprawdzić temperatury komponentów, oraz Prime95 lub FurMark do przetestowania stabilności.
- Zamknięcie zbędnych programów działających w tle: Sprawdź Menedżer Zadań, aby zobaczyć, czy jakieś programy nie zużywają nadmiernych zasobów systemowych.
- Uruchomienie narzędzia do sprawdzania plików systemowych: Narzędzie System File Checker (sfc /scannow) może pomóc naprawić uszkodzone pliki systemowe.
- Sprawdzenie kompatybilności sprzętu: Porównaj wymagania gier z specyfikacją Twojego komputera.
Jeśli po wykonaniu tych kroków problem nie ustąpi, może być konieczne głębsze zdiagnozowanie problemu, np. przez sprawdzenie, czy problem nie jest spowodowany uszkodzeniem sprzętu, szczególnie karty graficznej. Możesz również spróbować zainstalować grę na innym komputerze, aby sprawdzić, czy problem jest powodowany przez sprzęt czy konkretną instalację systemu.
Pamiętaj, że pomocna może być również wspólnota użytkowników - sprawdź, czy inni gracze mają podobne problemy z danymi grami i czy twórcy gier udostępnili jakieś oficjalne łatki lub rozwiązania problemów.
Jeżeli wymienione rozwiązania nie pomogą, proszę podać więcej informacji na temat specyfikacji Twojego komputera, a także konkretne tytuły gier, które sprawiają problemy, abyśmy mogli bardziej szczegółowo przeanalizować problem.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Użytkownik zgłasza problemy z kartą graficzną RTX 2070 Super 8GB od Gigabyte, która często wywala błędy związane z DirectX, szczególnie w grach korzystających z nowszych wersji (DX10, DX11). Pomimo prób rozwiązania problemu poprzez aktualizację sterowników i diagnostykę, problemy nadal występują. Użytkownicy sugerują, że karta może być uszkodzona, a obniżenie napięć GPU (undervolting) może pomóc w stabilizacji działania. Wskazano również na możliwość niekompatybilności sprzętu oraz problemy z oprogramowaniem DirectX. Ostatecznie, po zastosowaniu undervoltingu, użytkownik zauważył poprawę w działaniu gier. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.