logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niska prędkość internetu światłowodowego 300mbps na urządzeniach

Szotu8 24 Sty 2024 08:32 5970 45
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego światłowód 300 Mb/s ma wieczorami tylko 20–50 Mb/s, a czasem 2–3 Mb/s także po kablu LAN?

Najbardziej prawdopodobne jest przeciążenie sieci operatora wieczorami albo problem na torze światłowodowym, bo spadki występują też po kablu LAN, więc sam Wi‑Fi/router nie wyglądają na główną przyczynę [#20926087] [#20925982] Przy łączu 300 Mb/s speedtest powinien zwykle pokazywać około 220–300 Mb/s, a nie 20–50 Mb/s; 300 Mb/s to nadal 300 Mb/s na speedteście, a po przeliczeniu na MB/s byłoby 37,5 MB/s [#20926055] [#20926019] Warto podłączyć laptop bezpośrednio kablem do urządzenia operatora i sprawdzić wynik na ich sprzęcie, bez własnego routera [#20925967] Jeśli problem się potwierdza, trzeba zrobić certyfikowany pomiar i złożyć reklamację na piśmie z wynikami [#20926078] [#20926364] [#20926087] Serwis powinien też sprawdzić sam światłowód, bo mógł być zagięty lub uszkodzony na odcinku od słupa do domu albo od ściany do bramy/routera [#20925900] [#20925982]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20925818
    Szotu8
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Hej.
    Pytanie związane z prędkością internetu.
    Mam w umowie 300mbps.
    Wiadomo po wi fi jest mniej ale.

Telewizory = plus minus 20mbps..
    zasięg prawie full.

Box t-mobile TV nawet testu nie zrobi, ale czasem działa.
    Zasięg prawie full.

Laptopy = około 35mbps
    Zasieg full.
    wiem w lapkach moze słabsze karty ale nie slabsze niż 100mbps.

Smartfony = 50mbps
    zasieg full.

---------------------------------------------

Wytłumaczy mi ktoś kurde co jest ??
    Internet skacze , czasem na TV pokazuje ledwo 2-3 mbps.

Router wymieniany, nic nie pomogło.

Jest to świtłowód.
    Mam go kilka lat nigdy nie było problemu.

A no i jak bywa że jest taki słaby podpiąłem kablem lan.
    Było to samo tez słaby 2-3 mbps..

Dostawca z serwisantem już się nad tym głowili i chyba odpuścili.

Router Archer c6 , obsługuje chyba do 900mbps na dwóch pasmach.

Coś gdzieś czytałem że w nim można coś zmienić, że działa lepiej . Nie znam się . może ktoś podpowie.
    Dzieje sie tak od około miesiąca, wczesniej lata było ok.

Tak ponad rok temu sprawdzałem na laptopie prędkość gdzie miałem nawet nie połowe zasięgu na balkonie w lato bo pamiętam.
    Ponad 80mbps pokazało.
    A nawet na dzien dzisiejszy siedząc z tym samym lapkiem 3 metry od routera mam 32 pobieranie, 35 wysyłanie. ping 25.
    Teraz i tak jest ok, bo potrafi zwolnić tak że rozłączy neta. do tego stopnia że strony nie załaduje
  • REKLAMA
  • #2 20925900
    ms_smm
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć, może przewód światłowodowy jest uszkodzony albo zagięty przez co traci przepustowość. Prześledziłbym jak biegnie ten przewód od rutera do słupa ew. jak masz puszczony ziemią to tam może być problem z uszkodzeniem.

Bo skoro mówisz że ruter wymieniałeś, a na każdym urządzeniu w domu jest problem to tylko to wydaje się przyczyną.
  • #3 20925967
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1622
    Masz urządzenie od dostawcy?
    Pomiń swój ruter i wepnij się kablem bezpośrednio do niego i sprawdź.
  • #4 20925971
    Szotu8
    Poziom 10  
    Przewód wisi od słupa do ściany domu, zaraz za ścianą na szafce stoi router i jakaś biała "brama" tak mowią na to.
    Swiatłowód idzie do tej bramy, potem z bramy do routera.
    Nic nie ruszane , nie dotykane.
    Kable leżą luźno wiec nawet nie miały się jak uszkodzić .

Takie te ekstremalne spadki są przeważnie wieczorami , ale nie zawsze .

Wiesz może jaką prędkośc powinien mi speed test pokazywać ? przy 300mbps ?

Dodano po 3 [minuty]:

>>20925967

urządzenie od dostawcy, dostałem również na testy inny nowy. Było to samo.
    Kablem LAN też sprawdzałem (wtedy co był taki spadek do 2mbps) , po kablu identycznie tez taka prędkość.
  • REKLAMA
  • #5 20925979
    ms_smm
    Poziom 3  
    Jest jeszcze taka opcja ale to w ekstremalnych przypadkach i chytrości dostawcy że w umowie masz podział internetu na dany obszar.

Ale skoro mówisz że ekipa serwisowa przyjechała i o tym domyślam się nie wspomiali to raczej nie jest to.
  • #6 20925982
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1622
    Reklamuj usługę skoro płacisz u dostawcy. Masz mieć zbliżoną prędkość na ich urządzeniu jak w umowie.
    Niech przyjadą i sprawdzą światłowód, może jest złamany.
  • #7 20925996
    Szotu8
    Poziom 10  
    Było zgłaszane , nie wiedzą czemu i co sie dzieje.
    Najlepsze jest to, że takie ekstremalne spadki są wieczorami gdzie człowiek by chciał coś obejrzeć na np. Netflix , nie ma szans, buferuje ciągle lub nawet się nie włączy.
    Nie zawsze tak jest . W tym problem . Czasem pare dni utrzymuje te liczmy 30mbps i jest ok,

Ogólnie ile powinien mi przy tej prędkosci pokazywać speed test ?
    Czy ja źle to przeliczam ?
    Bo Mbps i Mb/s to to samo ?
  • #10 20926019
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Jak masz 300 to 300 albo prawie 300.
  • #11 20926025
    ms_smm
    Poziom 3  
    W umowie masz 300Mb/s (Megabity) jeśli przeliczasz to na MB/s (Megabajty) to wtedy dzielisz to przez 8

300Mb/s÷8= 37,5MB/s

Ale speed test pokazuje w Megabitach, więc taka zadowalająca prędkość powinna się u ciebie wahać między 220-300Mb/s
  • REKLAMA
  • #12 20926037
    Szotu8
    Poziom 10  
    dokładnie mam wpisane 300 Mbit/100 Mbit

czyli ile na speed test ?

Dodano po 2 [minuty]:

>>20926025

czyli wychodziło by tak jak piszesz, że około 200 chociaż na speedtest.

Ale ogólnie nawet jakby cały czas było tak z 50-60 to juz by było ok :P

I najlepsze jest to że (jak spadnie predkosc) połowa urządzeń jest wyłączona , a predkośc potrafi spasc do 2 Mbps.

Bo już kminiłem nawet z obciązeniem routera zbyt dużą ilością urządzeń.
  • #13 20926055
    ms_smm
    Poziom 3  
    Na Speedtest jest liczone w Mb/s, więc tutaj nie ma przeliczania. Tutaj też musi być w okolicach 220-300 Mb/s.

Więc tak jak kolega wyżej wspominał, musisz powalczyć z dostawcą, bo to, co otrzymujesz, to jest żart po ich stronie.

Ew. rozłącz wszystkie urządzenia i sprawdź wieczorem, jak sygnał spadnie, jaką przepustowość masz na jednym urządzeniu.
  • REKLAMA
  • #14 20926063
    Szotu8
    Poziom 10  

Ok, czyli dobrze myślałem, że ma być nie 30, tylko bliżej 300.

Już tak robiłem, mało tego podłączyłem kablem LAN.
    Przez Wi-Fi było 2-3 Mbps, i tyle samo po kablu.

Sęk w tym, że przeważnie takie spadki są w godzinach wieczornych, i nikt mi nie przyjedzie z tym walczyć.

W dzień przeważnie te 30 Mbps się utrzymuje.

Ale no tak, jak Pan pisze, powinno być bliżej 300.
  • #15 20926078
    mk64
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Zrób certyfikowany test (kilka) i reklamuj usługę dołączając go do reklamacji.
  • #17 20926100
    Szotu8
    Poziom 10  
    ok dzięki za info wszystkim.
    Ogólnie nie chce tam problemów im robic z reklamacjami i tak dalej :P
    Wiem już, że to nie moja wina i tak dalej.
    Wiem że muszą oni kombinować :)
    Zgłoszone kolejny raz , zobaczymy niech główkują :) ja co mogłem już zrobiłem .
    Wolałem się też tutaj upewnić .

Dam znaka w czym był problem jak go rozwiążą

Chyba że ktoś z was będzie wiedział gdzie szukać przyczyny i nakieruje byłbym wdzięczny.
  • #18 20926108
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20926212
    Marek39
    Poziom 23  
    Ocena: 153
    Erbit napisał:
    https://pro.speedtest.pl/
    To się nadaje tylko nie wiem dla kogo bo moim zdanie nie do reklamacji. Walczę od początku miesiąca ze spadkami do zera gdy za chwilę jest powyżej 300. Ta aplikacja jeśli nie ma odpowiedniej prędkości nie certyfikuje próby i powtarza ją po 10 min i tak do skutku. Można się tak bawić do usr... a nadawca (UPS czyli PLAY)chce raportu z certyfikowanych prób. Podejrzewam router ale nadawca dwa razy przyjął zgłoszenie i cisza.No za pierwszym razem "nakazał" wykonać te próby i tyle, tłumacząc się że prędkości po wifi nie gwarantuje. Ale jak zmierzyć po kablu jak się nie daje .Co do prędkości w umowach które wymienił ktoś powyżej to to nie jest 300M tylko do 300M.
  • #20 20926231
    Szotu8
    Poziom 10  

No dobra, ale grzebie w ustawieniach routera i jest tu opcja (wyłączona) txbf mu-mimo.

To coś, z tego co czytam, ma wyrównywać zasięg do urządzeń i przesył.

Może to powinno być włączone?
  • #21 20926243
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20926341
    Szotu8
    Poziom 10  
    Marek39 napisał:
    Walczę od początku miesiąca ze spadkami do zera gdy za chwilę jest powyżej 300.

A nie masz tak dokładnie od 1.01.2024 ?
    U nas wtedy pierwszy raz tak zwolniło, początkowo mówie pewnie nowy rok i robią jakiś reset czy cos.. no ale nie.
  • #23 20926364
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    Szotu8 napisał:
    Ogólnie nie chce tam problemów im robic z reklamacjami i tak dalej

Zatem nie bądź zdziwiony, że zamkną ci zlecenie i spławią na drzewo.
    Tylko i wyłącznie reklamacja na piśmie może ich zmusić do czegokolwiek, ba tylko i wyłącznie reklamacja może na nich wymusić określone działania.
    Zgłaszanie, to z powodzeniem można sobie zadzwonić na 0700 i w podobny sposób spędzić czas.
  • #24 20926378
    Szotu8
    Poziom 10  

Erbit napisał:
    Uruchom WinMTR

U mnie tak to wygląda:
    Nic z tego nie rozumiem :)
    Zrzut ekranu z programu do monitorowania połączeń sieciowych.

Dodano po 10 minutach:

No dobra, a może inaczej.
    Zna ktoś zwykły, niecertyfikowany program, którym np. włączyłbym go na laptopie na kilka godzin, czy nawet na noc?
    Co mi będzie sprawdzał właśnie prędkość np. co 5-10 minut,
    Potem mieć to na wykresie czy coś?

Bo w sumie jedyne, co mam, to zdjęcia speed testu.
    Szukam takiego, ale są jakieś do monitorowania obciążeń, a to nie o to chodzi.
  • #25 20926406
    KOCUREK1970
    @Szotu8
    Ale co dokładnie się dzieje z tym prospeedtestem?
    Nawet jeżeli nie dochodzi do skutku no to chyba generuje jakiś końcowy raport?
  • #26 20926408
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 20926448
    pkar
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    1) podłącz laptop/komputer po kabelku, sprawdź z niego - jak będzie OK, to problem masz w WiFi (np. zakłócenia od sąsiadów)
    2) na laptopie wejdź do cmdline, napisz
    tracert www.microsoft.com
    (dowolny tak naprawdę adres)
    dostaniesz w efekcie listę kolejnych routerów

Pierwszy będzie miał adres typu 192.168.0.1, np.:
    1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.0.1
    2 * * * Request timed out.
    3 7 ms 9 ms 8 ms 89-75-9-52.infra.chello.pl [89.75.9.52]
    4 11 ms 11 ms 11 ms pl-dzo01a-rd1-ae-1-2175.aorta.net [84.116.253.38]

Przerwij przez ^C.

Teraz daj "ping -n 1000" dla kolejnych adresów. Jak już na pierwszym będziesz miał duże czasy, to znaczy że masz problem routera. Kolejny widoczny (nie-gwiazdkowy) to już po stronie operatora, zwykle na jego wyjściu do Internetu. Jak tu jest OK, to znaczy że od jego strony jest OK, a problem zaczyna się dopiero "za nim".

Możesz też zwiększać rozmiar pingu (powiedzmy, do 1400 bajtów), i też rób to dla kolejnych adresów.
    ping -n 1000 -l 1400 192.168.0.1

Jak na którymś etapie będziesz miał duży rozrzut czasowy, to masz znaleziony problem - niestabilne łącze.
  • #28 20926547
    Szotu8
    Poziom 10  
    nic nie rozumiem z tego co piszecie.
    Erbit napisał:
    Nie musisz rozumieć. Ile razy w tym czasie spadł transfer "do zera" ?

Nie mam pojęcia ten program tylko takie pokazuje cuda.

Będzie dużo prosciej jak ktoś poleci mi jakiś nie wiem monitor wi fi czy cos, który bedzie robił test załóżmy co 10 min . Ja go zostawie podłączonego na innym laptopie nawet na kilka dni. Tak by mi potem dało się zrobić z tego raport.
    Bo niestety nie bede siedział 24h i klikał co chwile zeby test zrobić
  • #29 20926624
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 20926634
    KOCUREK1970
    Szotu8 napisał:
    Będzie dużo prościej, jak ktoś poleci mi jakiś, nie wiem, monitor Wi-Fi czy coś, który będzie robił test, załóżmy, co 10 minut. Ja go zostawię podłączonego na innym laptopie, nawet na kilka dni. Tak, by mi potem dało się zrobić z tego raport.

I myślisz, że taki raport pokaże dokładną godzinę, dzień i urządzenie z problemem? :D
    Kto te wielogodzinne logi ma potem tu analizować?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z niską prędkością internetu światłowodowego, który w umowie wynosi 300 Mbps. Mimo pełnego zasięgu, prędkości na różnych urządzeniach (telewizory, laptopy, smartfony) są znacznie niższe, a w niektórych przypadkach spadają do 2-3 Mbps, nawet przy podłączeniu kablem LAN. Użytkownik wymienił router (Archer C6) i sprawdził kable, ale problem nadal występuje, szczególnie wieczorami. Wskazano na możliwość przeciążenia sieci przez dostawcę, a także na konieczność przeprowadzenia certyfikowanych testów prędkości oraz reklamacji usługi. Użytkownik poszukuje również narzędzi do monitorowania prędkości internetu w dłuższym okresie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA