logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Płyta główna MSI MS-7869 - nie ładuje instalatora Windows

konmaj 24 Sty 2024 16:33 636 17
REKLAMA
  • #1 20926501
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Witam. Jakiś czas temu trafiła do mnie tytułowa płyta - prawdopodobnie jest to model dedykowany do markowych komputerów (np. firmy Acer). Chciałem do niej zainstalować system Windows 7 i niestety, nie daje się tego zrobić. Mianowicie, po bootowaniu z nośnika z systemem zazwyczaj przechodzi pierwszy etap (kopiowanie plików), po tym pojawia się czarny ekran, czasem przez chwilę widać jakąś poziomą linię artefaktów na górze ekranu, i dalej nie dzieje się nic, nie uruchamia się instalator systemu. Próbowałem następujących rzeczy: reset CMOS, inny napęd, inny dysk, podłączanie dysku i napędu w różnych kombinacjach do złączy SATA, inne kable SATA, instalacja Windows Vista, inny procesor, różne (w sumie 6) kości RAM w pierwszym lub drugim slocie, na koniec instalacja systemu z pendrive. Zawsze to samo... Może ktoś wie, na czym polega problem? Co jeszcze mógłbym zrobić? Z góry dziękuję za wszelkie użytecznie rady i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20926527
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3502
    Żadnego systemu nie da się zainstalować?

Rozumiem, że korzystasz ze zintegrowanego układu iGPU i wyjść z płyty głównej? A jak sytuacja się ma podłączając kartę graficzną do portu PCI-E?

A podłączając dysk z zainstalowanym systemem Win10 komputer działa poprawnie?
  • REKLAMA
  • #3 20926568
    konmaj
    Spec od drukarek
    Z Windows 10 nie korzystam. A instalacji z zewnętrzną kartą graficzną spróbuję w najbliższym czasie. Choć grafika jest tutaj zintegrowana w procesorze, to może na płycie uszkodzona jest komunikacja między grafiką w procesorze a chipsetem lub RAM.
  • REKLAMA
  • #4 20926694
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3502
    konmaj napisał:
    Z Windows 10 nie korzystam.

Zainstaluj na innym komputerze i przełóż dysk - zobaczysz czy system wstanie i będzie działał poprawnie. Win10 nie powinien sprawiać problemów z uruchomieniem nawet po instalacji na sporo różniącym się sprzęcie.

konmaj napisał:
    Choć grafika jest tutaj zintegrowana w procesorze, to może na płycie uszkodzona jest komunikacja między grafiką w procesorze a chipsetem lub RAM.

No możliwe dlatego zasugerowałem skorzystanie z karty graficznej na PCI-E.
  • REKLAMA
  • #5 20926718
    konmaj
    Spec od drukarek
    Właściwie to chyba mógłbym też spróbować z jakimś Linuxem live.
  • Pomocny post
    #6 20927003
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6797
    Jak pisza Link_community Acer, jest foto płyty
    Cytat:
    MS-7869 lga 1150 Ver. 1.0 in an Aspire ATC-605-UB11.

* także Acer Aspire TC-605 Tower (stawiano Win8.1)
    - drivery Link
    - chipset H81, DDR3
    - np.i5-4440
    Płyta główna Acer z chipsetem H81, gniazdem procesora i pamięcią DDR3.

p[.s

SM płyty Link
  • #7 20927053
    konmaj
    Spec od drukarek
    Trochę pamięć mnie zawiodła, bo te nieudane próby instalacji wyglądają dokładnie tak, że po wstępnym kopiowaniu plików pojawia się ekran "Starting Windows", na chwilę wyskakują te artefakty u góry, ale to "Starting..." widać bez końca, instalator nie odpala i nie można nic zrobić poza wyłączeniem lub resetem (przez odpowiednie zworki na płycie). Przypomniałem sobie też, że próbowałem także instalować tak w trybie AHCI, jak i Native IDE. A niedawno okazało się, że płyta w ogóle nie pokazuje obrazu z zewnętrznej karty graficznej (sprawdzałem z 3 różnymi kartami). W BIOSie nie ma żadnych opcji dotyczących zintegrowanej grafiki poza ustawianiem wielkości przydzielanej jej z RAMu pamięci (128 MB, 512 MB lub 1 GB). Jutro spróbuję uruchomić Linuxa Live.
  • Pomocny post
    #8 20927283
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 184
    Niektóre płyty miały blokadę na Windows 8.1 with Bing i innego windowsa 64bit na nich nie odpalisz, dało się to obejść edytując bios, gdzieś był ruski poradnik.
    Tutaj może być uszkodzona grafika/chipset albo niedopracowany bios, ale obstawiam blokadę.
    Sprawdzałeś uefiseven ?
  • #9 20927300
    konmaj
    Spec od drukarek
    Rzeczywiście w sieci piszą, że takie zawieszanie się podczas wczytywania instalatora może być spowodowane blokadą instalacji starszych systemów nie obsługujących UEFI. Jutro spróbuję z tym uefiseven.
  • #10 20927473
    lisek
    Serwisant RTV
    Zobacz najpierw z Linux (na usb)
  • #11 20928849
    konmaj
    Spec od drukarek
    Dzisiaj podziałałem trochę na tej płycie. Linux Live (konkretnie FossaPup64) z pendrive normalnie się uruchomił. Znalazłem też w swoich zbiorach płytę z Windows 8 Pro - ten instalator wystartował bez problemu, ale na razie zrezygnowałem z instalacji po dojściu do opcji wpisania klucza. W najbliższych dniach spróbuję "przerobić" i zainstalować "siódemkę". Tak się jeszcze zastanawiam, czemu nie działają tu sprawne karty graficzne - może też jakaś blokada?
  • #12 20928973
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 770
    konmaj napisał:
    może też jakaś blokada?

Tak może być. Producenci płyt OEM dla Acer, Medion itp. mają modyfikowane BIOS-y przez te firmy i często tylko dedykowane urządzenia zapisane w BIOS działają z daną płytą.
  • #13 20929067
    konmaj
    Spec od drukarek
    Niedawno miałem do czynienia z inną płytą MSI wyciągniętą z komputera Medion - co ciekawe, jedno oznaczenie modelu było na płycie (MS-7502), a program Aida64 podawał inne (MS-7358), a gdy to ostatnie wpisałem w Google, to skierowało mnie do strony z "niededykowaną" płytą MSI, choć nie do końca identyczną. Podejrzewam, że ta płyta też może mieć taki odpowiednik znajdujący się na stronie firmy MSI i gdyby wgrać BIOS z tej strony...
  • #14 20929082
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 770
    Kiedyś czytałem, że Medion są to płyty OEM produkcji MSI właśnie, w sumie nawet oznaczenia mają bardzo podobne. Z wgraniem BIOS-u od MSI pewnie będzie problem, nie będą zgadzały się sumy kontrolne.
  • #15 20929693
    lisek
    Serwisant RTV
    Skoro się uparłeś na "7" , skorzystaj z z pomocy tego tematu Link
    - Zbiór aktualizacji Windows 7 po zakończeniu wsparcia

Oraz od Acera, ta płyta , próby z win7 i ... kłopoty Link_ community.acer

p.s
    Nie wiem na ile te drivery są "prawdziwe" dla Acer ATC605 (MS-7869 v.1.0)
    Link
    - Link_ acer-aspire-605-ub11_ i5-4460
  • #16 20930006
    konmaj
    Spec od drukarek
    Znalazłem coś takiego - spróbuję instalować według tych wskazówek.

Dodano po 5 [godziny] 24 [minuty]:

Windows 7 pomyślnie zainstalowałem i oczywiście po instalacji normalnie się ładuje. Jutro wgram sterowniki, a potem zacznę badać problem dotyczący osobnych kart graficznych ;)
  • #17 20932331
    konmaj
    Spec od drukarek
    Dzisiaj doszło do prawdziwego przełomu - okazało się jednak, że na tej płycie można bez żadnego kombinowania zainstalować Windows 7, jak i bez ograniczeń korzystać z zewnętrznych kart graficznych. Otóż zastanawiałem się nad wgraniem płycie nowszej wersji BIOS, pobrałem odpowiednie pliki i w pliku readme wyczytałem o zmianie w BIOSie opcji "Launch CSM" z "Never" na "Always". Wtedy wyświetliły się 3 dodatkowe niezmienialne opcje, każda z parametrem "Legacy" (co sugerowałoby kompatybilność ze starszymi standardami). Zainstalowałem już Windows 7 z CD z podłączoną do płyty jedną z kart graficznych, która wcześniej nie chciała działać, i udało się. Jutro będę dokładniej testował.
  • #18 20954640
    konmaj
    Spec od drukarek
    Wygląda na to, że wszystko jest w porządku - temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją systemu Windows 7 na płycie głównej MSI MS-7869, która prawdopodobnie jest dedykowana do komputerów marki Acer. Po bootowaniu z nośnika instalacyjnego, proces zatrzymuje się na czarnym ekranie z artefaktami. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak reset CMOS, zmiana napędu, dysku, procesora oraz pamięci RAM, jednak problem nie ustępował. W trakcie dyskusji zasugerowano podłączenie zewnętrznej karty graficznej oraz sprawdzenie ustawień BIOS, co doprowadziło do odkrycia, że zmiana opcji "Launch CSM" na "Always" umożliwiła pomyślną instalację Windows 7 oraz działanie zewnętrznych kart graficznych. Użytkownik zainstalował system i planuje dalsze testy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA