logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak środkowych tonów w NAD 3020E - analiza pomiarów napięć

cannawpz 24 Sty 2024 19:46 405 4
REKLAMA
  • #1 20926815
    cannawpz
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    Jakiś czas temu naprawiałem dla siebie NAD 3020E. Ogólnie, wzmacniacz działa. Wówczas w trakcie naprawy wymieniłem kondensatory elektrolityczne, zmieniłem też kilka mniejszych na WIMy. Przełączników i potencjometrów nie ruszałem, bo nie trzeszczą.
    W ubiegłym roku miałem okazję jednak posłuchać innych egzemplarzy tego wzmacniacza i słyszę na tych samych kolumnach, że mój wzmacniacz gra bez głębi, jak gdyby brakowało mu średnich tonów.

Dziś zrobiłem sobie komputer pomiarowy z RightMark Audio Analyzer. Wyniki wrzucam do załącznika. Ogólnie, w zależności od ustawień potencjometrów na wzmacniaczu i przystawce wyniki są lepsze lub gorsze, ale podobne.

Pomierzyłem również napięcia w układzie. Wyniki mam następujące:
    Zasilacz cz. symetryczna: na schemacie +/-24,1V lub +/-28,5V, u mnie +/-22V lub +/-26,3V
    Zasilacz inne napięcia:
    - na schemacie +35,5V u mnie 38,8V
    - na schemacie +25,5V u mnie 26,6V
    - na schemacie -27,2V u mnie 27,09V

Na tranzystorach końcówek mocy występują również pewne różnice w wartościach, ale nie są one dramatycznie duże.
    Ktoś może spotkał się z podobnym problemem? Na co mógłbym zwrócić jeszcze uwagę?
    Załączniki:
    • RightMark Audio NAD3020E.pdf (237.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20931647
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1930
    cannawpz napisał:
    Ogólnie, w zależności od ustawień potencjometrów na wzmacniaczu i przystawce wyniki są lepsze lub gorsze, ale podobne.

Ta charakterystyka częstotliwościowa nie wykazuje jakichś nieprawidłowości. Przy jakich ustawieniach byla ona robiona?
    cannawpz napisał:
    W ubiegłym roku miałem okazję jednak posłuchać innych egzemplarzy tego wzmacniacza i słyszę na tych samych kolumnach, że mój wzmacniacz gra bez głębi, jak gdyby brakowało mu średnich tonów.

W jakich warunkach były porównywane te wzmacniacze?
  • REKLAMA
  • #3 20934370
    cannawpz
    Poziom 10  
    Witam i dziękuję za odpowiedź.
    Wiem, że dłubanie przy wzmacniaczu, który technicznie jest sprawny nie jest działaniem, które jest serwisowo poprawne.
    Gdyby to nie był mój prywatny sprzęt, pewnie bym się tym nie przejął. Sam długo się zbierałem z napisaniem na Forum.
    Odpowiadając na pytania:
    1. Poziom sygnału z wzmacniacza był ustawiony na ok. 2/5.
    2. Porównania dokonywałem na tych samych kolumnach i tych samych kablach. Utwory te same. Świadomie nie podaję co to za kolumny i kable, bo różnicę słychać było w tych samych warunkach.

Napisałem o tym, że nie czyściłem przełączników, bo nie mam doświadczenia, czy taka praca może mieć wpływ na dźwięk. A na YT widać, że serwisanci to zazwyczaj robią. Czy może to mieć jakiś znaczenie?
    Znalazłem też ostatnio informację, że niektórzy wymieniają zielone kondensatory przy regulacji barwy dźwięku oraz na wejściu (C303 - C306) na WIMA, czego ja nie zrobiłem. Czy może to mieć wpływ na pracę urządzenia?
    Ogólnie uznałem, że może to być ciekawy przypadek, a jeśli uda się poprawić sytuację, to z korzyścią dla innych.
  • REKLAMA
  • #4 20934390
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1930
    Aby te testy były wiarygodne, muszą to być ślepe testy przy poziomie wyjściowym dokładnie takim samym. Oczywiście poziomy powinny być ustawione za pomocą miernika a nie w jakiś dziwny sposób. Co to jest 3/5? Poziom mierzy się w dB lub w V zależnie od celu takiego pomiaru. Takie testy w których słuchacz wie które urządzenie gra są bez sensu, to samo dotyczy ustawianych na oko poziomów. To czy wymiana jakichś kondensatorów będzie miała zauważalny wpływ na cokolwiek, zależy od podatności na sugestię tak więc aby się przekonać wymień je sobie.
  • #5 20944668
    cannawpz
    Poziom 10  
    Dziękuję za podpowiedzi.
    W ten weekend rozebrałem sprzęt na części.
    Zmieniłem kondensator 0,68 uF w regulacji basu z elektrolitów na foliowe, co spowodowało wyrównanie dolnej części pasma.

Na filmach Reduktora Szumu (pozdrawiam) i innych youtuberów zauważyłem, że w paśmie 10-20 kHz otrzymują w miarę prostą charakterystykę, gdy u mnie jest wężyk. Zacząłem sprawdzać zielone kondensatory foliowe przy regulacji, ale mają one bardzo dobre parametry - lepsze niż posiadane przeze mnie WIMA, więc to nie było to. Przyczyna leżała w miejscu taśmy do wyjścia słuchawkowego. Ścieżki zestyków rozłącznych gniazda słuchawkowego były zlutowane tak, że skrócono petle wyłączników głośników. Zwory usunąłem i to pomogło (aktualny pomiar załączam do posta).

Wyczyściłem przełączniki - były w miarę czyste, więc nie wiele to dało.
    Sprawdziłem:
    - potencjometr "VOL" - oprócz tego, że mam ok. 1 kOma różnicy między kanałami jest OK.
    - potencjometr "BALANS" - zaciekawił mnie, bo w wynikach pomiarów program pokazuje mi pełny przesłuch. Podczas niektórych sesji miałem wyniki na poziomie ok. 50 dB, ale zazwyczaj pokazuje w okolicach 0 dB! Zrobiłem test na ucho wzmacniacza podłączonego do źródła dźwięku tylko z jednym kanałem i... na drugim głośniku nie mam dźwięku, zatem fizycznego przesłuchu nie ma.
    Wychodzi mi, że to w przystawce do karty. Zrobiłem ją wg propozycji RS. Zastosowałem potencjometr stereo, w układzie mam wspólną masę. Jednak nie wiem jak inaczej to miałoby wyglądać?

W trakcie poszukiwań wylutowałem potencjometr "BALANSu"; jest 4 pinowy i opisany jako 20 kW. Mierzyłem go na różne sposoby i ma ok. 15 k Omów. Trochę mało, ale nie mam takiego lepszego, więc na razie wrócił na miejsce. Nie wiem czy zwykły 3 pinowy 22 kOmowy typu A mogę zastosować.

Aktualnie, muszę sprawdzić układ "LAUDNESS", bo przestał działać, ale to już inna historia...
    Załączniki:
    • NAD3020E po wlut.pdf (188.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA