Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamMariush7 napisał:Cześć, czy możecie naprowadzić mnie, na co zwrócić uwagę
Mariush7 napisał:Tam koledzy znający się na temacie nie pytali o sposób wykonania wykresów, bo to nieistotne.
Mariush7 napisał:Widzę, że zajrzałeś w inne miejsce na forum; szkoda, że nie poczytałeś tematu, w którym zadałem pytanie, zauważyłbyś jakiego typu pomocy potrzebowałem.
Mariush7 napisał:Tam koledzy znający się na temacie nie pytali o sposób wykonania wykresów, bo to nieistotne.
Mariush7 napisał:Jeśli chciałbyś jednak poznać tajniki wykonywania takich pomiarów, to polecam
Mariush7 napisał:Na prawdę myślisz, że pomiary były wykonywane na rozkręconych gałkach korekcji lub z opcją "loudness"?
Mariush7 napisał:Ja nie pytam, czy poprawnie wykonałem pomiar.
Mariush7 napisał:Pytam, co jest zepsute, że podbija mi mocniej pasmo w okolicach 15 Hz.
Mariush7 napisał:Specyfika tego forum jest niezmienna od lat, szuka się głupot zamiast skupić się na istocie pytania.
Mariush7 napisał:Pytał ktoś tam o genezę powstania wykresu?
Mariush7 napisał:Pytam, co jest zepsute, że podbija mi mocniej pasmo w okolicach 15 Hz. Specyfika tego forum jest niezmienna od lat, szuka się głupot zamiast skupić się na istocie pytania.
Mariush7 napisał:Wiesz, jak ja to widzę?
Mariush7 napisał:Wydaje Ci się, że wykres jest przekłamany w wyniku błędnego pomiaru, dziwnych warunków pomiaru itp.
Mariush7 napisał:Prosiłem, żebyś założył, że wykres jest zdjęty poprawnie.
Mariush7 napisał:Skróciłoby to wątek o wiele nic nie wnoszącego do rozwiązania problemu tekstu.
Mariush7 napisał:Ja na prawdę nie wiem, co mam Ci powiedzieć i co zmieni to, że np. napiszę, że wzmacniacz był ustawiony potencjometrami barwy na neutral, że poziomy WE/WY zostały odpowiednio dobrane, żeby nie było przesterowania.
Mariush7 napisał:Tam nie ma filozofii, ustawiasz poziomy, podłączasz pod zaciski, co trzeba, resztę robi soft, jak jest poprawnie ustawione, wszystko pomierzy, co trzeba, i wypluje wykres.
Mariush7 napisał:Pytałem również, o co konkretnie Ci chodzi, na początku to w skrócie napisałeś, że ogólnie o wszystko.
Mariush7 napisał:Wytłumacz mi, proszę, co masz na myśli i co da Ci ustalenie, jak "zdjęty" został wykres.
Mariush7 napisał:Tam nie ma filozofii, ustawiasz poziomy, podłączasz pod zaciski, co trzeba, resztę robi soft, jak jest poprawnie ustawione, wszystko pomierzy, co trzeba, i wypluje wykres.
Mariush7 napisał:Na prawdę myślisz, że pomiary były wykonywane na rozkręconych gałkach korekcji lub z opcją "loudness"?
ArturAVS napisał:Soft wszystkiego nie zrobi, poza tym musi być skalibrowany aby wpływ samej karty dźwiękowej był uwzględniony w pomiarach. Twoje roszczeniowe wpisy są zaprzeczeniem kultury forum.
SlawekKedra napisał:Mariush7 napisał:Ja nie o to pytałem. Ten filmik nie jest odpowiedzią na moje pytania. Przeczytaj je jeszcze raz, a może to stanie się dla Ciebie jasne.Jeśli chciałbyś jednak poznać tajniki wykonywania takich pomiarów, to polecam
SlawekKedra napisał:Tłumaczę więc - potrzebuję wiedzieć:1) Jaki był poziom sygnału wejściowego.2) Dokąd konkretnie był doprowadzony ten sygnał.3) W jakim położeniu był potencjometr głośności.4) Skąd był pobrany sygnał do analizy.5) Jaki był poziom tego sygnału.6) Do których wejść były podłączone wyjścia PRE OUT.
modziul napisał:A po co ktoś ma korygować pasmo poza granicą słyszalności i po za granicą możliwości kolumn ? Jak wyżej włączony loudness.
398216 Usunięty napisał:Istnieje możliwość, że loudnes jest załączony mimo, że nic na to nie wskazuje - sprawdzałeś?
A swoje przypuszczenie wyciągnąłem z faktu iż niezwykle trudno jest w tym wzmacniaczu uzyskać podbicie najniższych częstotliwości bez ingerencji w korekcję (tym bardziej, że jak sam piszesz, kondensatory zostały wymienione.)
jarek_lnx napisał:Czy masz schemat od tego wzmacniacza?
jarek_lnx napisał:Elektronika jest skomplikowana i nie wyobrażaj sobie, że dobry elektronik to taki, który zaraz po twoim pytaniu napisze odpowiedź "wymień R42 i C57"
jarek_lnx napisał:Chcesz powiedzieć, że jak zawodowcom się zdarzają błędy, to Tobie nie?
Mariush7 napisał:Część z tych pytań sugeruje, że nie wiesz jak wykonywany jest taki pomiar być może stąd to dążenie do bardzo szczegółowego rozpisania w jakich warunkach powstał wykres, czy oglądałeś ten filmik, który podesłałem?
Mariush7 napisał:Do wzmacniacza doprowadzany jest przez wejście AUX
Mariush7 napisał:Punkjt 4) zaliczony. Nadal brak informacji o poziomie tego sygnału (punkt 3))Do wyjść głośnikowych wzmacniacza dołączone jest obciążenie oraz regulowany prką obniżony sygnał,
Mariush7 napisał:To jest pętla której poziomy kontroluje się w aplikacji, żeby nie przesterować ani nie podać zbyt niskiego sygnału monitorowana na bieżąco gdyż inaczej pomiary nie wyjdą.
Mariush7 napisał:Potencjometr głośności ustawiony jest mniej więcej na 1/3 zakresu. Oczywiście korekcja barwy ustawiona na 0, soft clipping na off.
Mariush7 napisał:Może wyobraźcie sobie, że nie wkleiłem tego wykresu ale mam problem z niskimi częstotliwościami w okolicach 30-50Hz których jest za dużo.
Mariush7 napisał:Kolega Q-mac rozszerzył ten trop pisząc: "Dziękuję, wreszcie jakiś konkretniejszy trop. Niestety to raczej nie to, wykluczyłem to ponieważ loudness po włączeniu działa podbijając głośność i przestaje działać po jego wyłączeniu.
Q-mac napisał:Główny podejrzany -regulacja barwy. Tu dygresja, regulatory na 0 nie zawsze oznaczają neutralnych nastaw.
3. Jeśli to regulacja barw - sprawdzić również w skrajnych położeniach regulatorów.
Mariush7 napisał:choć dalej nie wiem w jakim celu to potrzebujesz, napisz proszę.
Mariush7 napisał:Ale ja nie pisałem że jest błędny. Bo nie widziałem argumentów za takim podejrzeniem. Może koś inny widział.Błędy się zdarzają każdemu, mogą również Tobie zakładając, że być może wykres jest błędny.