logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 1200 - jak wyeliminować głośne piszczenie po włączeniu?

kajtekph 02 Gru 2005 09:56 3476 8
REKLAMA
  • #1 2046098
    kajtekph
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Po włączeniu drukarki wszystko działa ok. Po chwili zaczyna bardzi głośno piszczeć.
  • REKLAMA
  • #2 2046132
    Bzyczek999
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 25
    napisałeś że głośno piszczy. kiedy. w jakim momencie. podczas przewijania papieru, przesuwania sie głowicy. czy kiedy
  • REKLAMA
  • #3 2046177
    kajtekph
    Poziom 17  
    jak się tylko podłączy do prądu. Zaczyna sobie testować wszystko czyli przewija wszystkimi rolkami itd. i wtedy głośno piszczy. Przy drukowaniu także.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2046283
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Prawdopodobnie laser.. On włącza się później niż reszta mechanizmu.. czasmi pomaga czyszczenie trzpienia lustra wirującego a czasami naoliwienie olejem do mechanizmów precyzyjnych.
  • REKLAMA
  • #5 2046330
    kajtekph
    Poziom 17  
    oki ściągnąłem sobie już service manula dzisiaj ją rozkręce i zobaczymy. Dam znać jak mi się uda jak nie to tez:):D
  • #6 2046435
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Może jak zdejmiesz pare plastików to póść drukarkę w ruch i nasłuchuj skąd piszcz.. wtedy możena bedzie coś bliżej powiedzieć. A tak można gdybać
  • #7 2046438
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Miałem raz przypadek, że w HP 1200 bardzo głośno pracował wentylator z prawej strony, przy dłużej pracy właśnie przechodziło toto w pisk, wymiana pomogła. Ale zgadzam się z Kosmitą. opis wskazuje na motor lasera.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #8 2048097
    jarysss
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    ....nie ruszaj luster bo przestawisz........tam głosno chodzi mechanizm grzania, prawdopodobnie padła tasma teflonowa.......albo ci toner piszcy podmien go z innym...... jak to toner to tylko wyjmnij te metalowe z wałka kołki i je tekko nasmaruj.....
  • #9 2080784
    kajtekph
    Poziom 17  
    kosmita napisał:
    Prawdopodobnie laser.. On włącza się później niż reszta mechanizmu.. czasmi pomaga czyszczenie trzpienia lustra wirującego a czasami naoliwienie olejem do mechanizmów precyzyjnych.

TO było to. Naoliwiłem ten silniczek od lustra wirującego olejkiem pogrzałem chwile tak żeby się olejek dobrze porozchodził zamontowałem ten silniczek i poskutkowało. DZIĘKI

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP LaserJet 1200 po włączeniu generuje głośne piszczenie, które pojawia się podczas testów mechanizmów oraz w trakcie drukowania. Przyczyną najprawdopodobniej jest silnik lasera, który uruchamia się później niż pozostałe elementy. Zalecane jest czyszczenie trzpienia lustra wirującego oraz naoliwienie silniczka olejem do mechanizmów precyzyjnych, co może wyeliminować hałas. W jednym z przypadków problem rozwiązała aplikacja oleju i delikatne podgrzanie, aby olej dobrze się rozprowadził. Inne możliwe źródła hałasu to zużyta taśma teflonowa, piszczący toner lub głośno pracujący wentylator, jednak w opisywanym przypadku kluczowy był silnik lasera.
REKLAMA