logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać dane archiwalne z pendrive na panelu Siemens KTP 900?

griszmak0001 24 Sty 2024 22:21 294 2
  • #1 20927114
    griszmak0001
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam mam taki problem ponieważ dopiero uczę się VBS na panelach Siemens chciałbym rozwiązać pewien problem, mianowicie potrzebuję dwoma przyciskami zmieniać dane archiwalne. Prostą funkcję która zmienia wartość liczby, która to zaś oznacza numer zbiornika za pomocą dwóch przycisków na ekranie już mam, natomiast nie mogę się dobrać do data log danego zbiornika. Dane już się archiwizujące na pendrive i pozostaje mi tylko odczytywać poprzez ścieżkę, jak myśle ze zmieniająca się wartością odczytywać poszczególne rekordy. W moim założeniu operator włącza ekran z wykresem, wybiera numer zbiornika i przegląda dane archiwalne. Chciałbym skorzystać z jednego ekranu zamiast kilkunastu.
    Prosiłbym o słowne wytłumaczenie od czego zacząć lub jak podejść do tematu resztę sam już sobie ograne, jak narazie googlując nie mogę trafić na cokolwiek podobnego.

Panel HMI KTP 900 Comfort i PLC 1214C.

Pozdrawiam
    Grzegorz
  • #2 20929256
    yurkul
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,

Przy skrypcie VBS nie pomogę, ale jakbym miał rozwiązać taki problem przy tylko jednym ekranie, to można:

1. Utworzyć kilkanaście trendów na jednym ekranie, odpowiadającym ilości zbiorników
    2. Do każdego trendu przypisać inną warstwę - LAYER
    3. Do każdego trendu dodać animację - visibility, zależną od wartości zmiennej aktualnego numeru zbiornika

Pozdrawiam
    Darek
  • #3 20930453
    griszmak0001
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dziękuję za wskazówkę

Dodano po 33 [minuty]:

Znalazłem ten wątek lecz nie działa mi kod który jest omawiany gdy próbuje umieścić go w oknie Trend, wyświetla krzaki.

https://support.industry.siemens.com/forum/pl...-of-multiple-trends-in-one-trend-window/97246

Myślałem o zrobieniu czegoś jak multiplexing, tj. na jedną zmienną zadeklarowaną w oknie trendu kierować za pomocą VBS dane archiwalne, tylko nie wiem czy dobrze robię zapisując je w postaci tekstu. Pewnie nie obejdzie się bez konwersji.
REKLAMA