logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrzewnica olejowa Xaram gaśnie, błąd E1, niskie ciśnienie 0.2 bara

majlu11 25 Sty 2024 22:13 2721 2
REKLAMA
  • #1 20928972
    majlu11
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam

Posiadam nagrzewnice olejową Xaram.
    Próbuje ją uruchomić jakiś czas, ale nie mogę się z nią dogadać.
    Generalnie problem jest taki że nagrzewnica odpali i za chwilę gaśnie i wywala błąd e1.
    Ciśnienie jakie robi to niecałe 0.2 bara.
    Łopatki wymienione na nowe, a ciśnienie i tak nie wzrosło. Wymieniona została też dysza oraz fotokomórka i elektrozawór.
    Filtr powietrza nowy paliwa również.
    Do testów próbowałem odpalić ją z zewnetrznego zbiornika który uniosłem delikatnie do góry i wtedy nagrzewnica zaczyna pracować normalnie… jak opuszczę gaśnie.
    Czy jest to związane ze zbyt małym ciśnieniem?
    Pozdrawiam
    Przenośna nagrzewnica olejowa marki Xaram z widocznymi elementami sterującymi.
  • REKLAMA
  • #2 20929609
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Ogólnie jest to prosta konstrukcja. W układzie paliwowym jest pompa, która musi podać paliwo pod ciśnieniem 6,8 - 10 barów. Jest to konieczne do rozpylenia paliwa w komorze spalania w postaci mgiełki. Jeśli pompa jest sprawna, a kilka elementów wymienionych, to pozostaje do sprawdzenia ssak w zbiorniku oraz drożność przewodu paliwowego. Nic więcej tam nie ma.

Pzdr.

Dodatkowo sprawdź sprzęgło pomiędzy silnikiem pompą paliwa oraz kondensator silnika.
  • #3 21366629
    mdopek
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam identyczny problem z nagrzewnicą. Udało się go rozwiązać? Co było przyczyną?

Pozdrawiam
REKLAMA