logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Upc modem tg3492lg-lc problem z uzyskaniem publicznego ip na opnsense/pfsense.

dealerupc 27 Sty 2024 18:37 726 1
REKLAMA
  • #1 20931986
    dealerupc
    Poziom 5  
    Dzień dobry
    Czy ktokolwiek próbował uruchomić w sieci UPC na modemie tg3492lg-lc w trybie bridge router na opnsense albo pfsense?
    U mnie problem objawia się tym iż urządzenie te nie są w stanie uzyskać dzierżawy DHCP adresu publicznego.
    Inne routery np: assusa działają ok.
    Dystrybucje obydwu FW najnowsze.
    Przewertowałem internet i próba ustawienia supersede dhcp-server-identifier 255.255.255.255; nic nie daje. Obydwa FW pozostają głuche na ramki dhcp offer i utykają na wysyłaniu dhcp discover 0.0.0.0 255.255.25.255. Oczywiście mogę wstawić ruch przechwycony przez wiresharka dla poprawnej dzierżawy i błędnej.
  • REKLAMA
  • #2 20935216
    dealerupc
    Poziom 5  
    Może komuś się przyda znalazłem przyczynę. Fw dostawał dzierżawę z modemu który nie jest do końca przezroczysty i otrzymywał adres prywatny 192.168.100.x i tu powinien otrzymać adres publiczny. FW niestety cały czas chciał ten adres, który pamiętał. Rozwiązaniem było skasowanie czasu dzierżawy i podpięcie fw po ponownym uruchomieniu modemu(upc) aby stracił powiązanie z mac adresem FW. Wtedy czasami otrzymuje adres publiczny.
REKLAMA