logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko DIN28431 zmywarka błąd E01 nieregularne odpompowywanie wody, czujnik czy pompa?

mazda323c 27 Sty 2024 20:49 5913 9
REKLAMA
  • #1 20932266
    mazda323c
    Poziom 19  
    Ocena: 175
    Witam.
    Usterka polega na tym, że co jakiś czas nie może odpompować całej wody, przez co przerywa mycie i pojawia się błąd E01. Zdarza się to nieregularnie, na przykład po pierwszym wypompowaniu lub też po zrobieniu dwóch lub trzech pełnych pran i wywala E01. Póki E01 jest aktywne, pompa co jakiś czas się załącza i próbuje wypompować. Aby uruchomić pranie, kasuję błąd i przechylam całą zmywarkę, wtedy na dole trochę wyleci woda i jest gotowa do pracy na jakiś czas. Wąż odpływowy ustawiałem w różnych pozycjach, robiłem płukanie octem, sodą, czystą wodą i brak poprawy. W zbiorniku jest czujnik z pływakiem, który jest w podobnej pozycji podczas problemu z odpompowaniem i w czasie prawidłowej pracy zmywarki. Jakieś podpowiedzi, pompa? Czujnik?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20932386
    andken999
    Poziom 22  
    Ocena: 167
    Aby uruchomić pranie kasuję błąd i przechylam całą zmywarkę, wtedy dołem trochę wyleci woda i gotowa do pracy
    No właśnie. na spodzie jest czujnik przelewu jeżeli tam pojawia się woda czujnik blokuje odpływ wody. czyli jest przeciek.
  • REKLAMA
  • #3 20932388
    RO9
    Poziom 11  
    Miałem kiedyś podobny problem. Okresowo zatykała się rurka czujnika poziomu wody. Objawiało się to tym, że poziom wody rósł nadmiernie i dopiero drugi czujnik zamontowany w dolnej pokrywie odcinał dopływ wody. Co przetkałem, przedmuchałem to znowu po kilku myciach problem i tak w kółko. Okazało się, że na dnie w różnych zakamarkach nagromadziło się sporo "syfu", którego żadna chemia nie ruszała, dopiero zakrzywiony drut pomógł to wygrzebać. Od 5 lat mam spokój ale teraz wiem co i jak zrobić. Chyba, że padnie coś jeszcze całkiem innego.
  • REKLAMA
  • #4 20932398
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 728
    mazda323c napisał:
    Aby uruchomić pranie kasuję błąd i przechylam całą zmywarkę, wtedy dołem trochę wyleci woda i gotowa do pracy na jakiś czas.
    mazda323c napisał:
    Jakieś podpowiedzi, pompa ? czujnik?

Musisz zlkalizować wyciek.
    mazda323c napisał:
    W zbiorniku jest czujnik z pływakiem który jest w podobnej pozycji podczas problemu z odpompowaniem i wczasie prawidłowej pracy zmywarki

Na pewno nie jest.
    Wypadałoby podać model sprzętu bo na E01 jest sporo urządzeń które generują ten kod w przypadku wycieku do podłogi zmywarki i pomoże to wskazać najbardziej typowe miejsce występowania usterki.
  • #5 20933017
    mazda323c
    Poziom 19  
    RO9 napisał:
    Miałem kiedyś podobny problem. Okresowo zatykała się rurka czujnika poziomu wody. Okazało się, że na dnie w różnych zakamarkach nagromadziło się sporo "syfu".

Możesz podpowiedzieć którą stronę rozkręcić aby dotrzeć do tego kanału którego czyściłeś? Ja zdemontowałem blachę z lewej strony patrząc od przodu zmywarki i widać zbiornik do napełniania i odpływu wody a na dole zbiornik z czujnikiem , pływak
  • #6 20933681
    RO9
    Poziom 11  
    Chyba trudno mi będzie podpowiedzieć mimo, że kod błędu wydaje się ten sam, bo moja zmywarka to Candy (w zabudowie) a wszystkie czynności naprawcze miały miejsce trochę ponad 5 lat temu. Spróbuję jednak poszukać w głowie jakichś informacji. Wężyk prowadzący do czujnika poziomu cieczy był dostępny po zdjęciu bocznej osłony (chyba po prawej stronie?) Po zlokalizowaniu czujnika poziomu wody ściągałem z niego wężyk, który bieg w dół do centralnego, najniżej położonego zbiornika wody a następnie przedmuchiwałem go. Wystarczało to na krótko gdyż szybko się zapychał. Pomogło dopiero dokładne oczyszczenie zakamarków zbiornika wody po zdemontowaniu takiej perforowanej blachy w środkowej części dna zmywarki. Przepraszam za mało profesjonalne słownictwo, nie jestem fachowcem (ale często udaje mi się przeprowadzić różne akcje serwisowo-naprawcze)

P.S. Pisząc o czujniku poziomu wody mam na myśli ten główny, "roboczy" czujnik a nie ten, który działa dopiero wtedy, gdy woda zaczyna się już wylewać.
  • #7 20966938
    mazda323c
    Poziom 19  
    @andken999 Faktycznie jest tak jak napisałeś, wyciek jest z głównej pompy. Pompa do wymiany czy są opcje naprawy?
  • #8 20969324
    andken999
    Poziom 22  
    Ocena: 167
    Pompa zmywarki 152.089.80 PLACED-52295 Mam taką jeżeli pasuje. Pompa zmywarki z etykietą techniczną.
  • REKLAMA
  • #9 20969507
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6867
    mazda323c napisał:
    Pompa do wymiany czy są opcje naprawy?

Do wymiany.

andken999 napisał:
    Mam taką jeżeli pasuje.

Nie pasuje, jest to spustowa, a nie myjąca.
    Poza tym dość stara, co za tym idzie prawdopodobnie już w znacznym stopniu wyeksploatowana. Takie silniki nowe kosztują kilka dyszek.
  • #10 21027704
    mazda323c
    Poziom 19  
    Wymiana pompy myjącej załatwiła sprawę, był wyciek z pompy, wirnik posiadał luzy, nie domywała naczyń, czas pracy tryb przerywany (jakby program się zmienił) pompa pracowała po około 5sekund hamowała i dalej startowała na kolejne 5sekund.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Beko DIN28431, która sporadycznie nie odpompowuje wody, co prowadzi do wyświetlenia błędu E01. Po kasowaniu błędu i przechylaniu urządzenia, woda wypływa, co pozwala na chwilowe wznowienie pracy. Użytkownik sprawdził wąż odpływowy oraz przeprowadził czyszczenie octem i sodą, jednak problem nie ustąpił. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być wyciek wody, zatykanie rurki czujnika poziomu wody lub uszkodzenie pompy. Po wymianie pompy myjącej problem został rozwiązany, a przyczyną był wyciek z pompy oraz luzy wirnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA