logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłogówka. Do jednego rozdzielacza nie dochodzi ciepła woda

pprzemoo 27 Sty 2024 23:40 915 3
REKLAMA
  • #1 20932570
    pprzemoo
    Poziom 6  
    Witam.

Mam problem z podłogówka. Mianowicie piec Saunier Duval thelia condens we współpracy ze sterownikiem mipro zasila dwie kondygnacje. Podlogowka ostatnio zadziałała dobrze (dopiero co kupiliśmy dom), na gorze nawet za bardzo wiec chciałem to zmniejszyć. Na następny dzień okazało się ze góra w ogóle nie jest grzana. Dol działa bardzo dobrze.

Piec znajduje się w łazience na gorze. Zasilanie wychodzi z niego jedno wiec musi gdzieś w ścianie/posadzce być rozdzielacz na górę i dol. Ogólnie wszystko pracuje prawidłowo. System trzyma cały czas 1.5 bara, pompki w rozdzielaczach działają, rotametry wskazują 1.5-2l/min ale co ciekawe do rozdzielacza na gorze nie dochodzi ciepła woda (mimo ze działało). Na dole potrafi w zależności od ustawień dobić do 40 na wejściu natomiast góra jak zaczarowana trzyma 19 i rura doprowadzająca ciepła wodę jest zimna.

Od pieca do rozdzielacza na gorze jest pare metrów. Bardzo prosze o poradę co może być przyczyna. Nie rozumiem jak na takim krótkim odcinku ciepła woda nie dochodzi mimo ze na dole działa bez zarzutu a wyjście z pieca jest jedno dla dwóch rozdzielacza.
  • REKLAMA
  • #2 20932579
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    pprzemoo napisał:
    ...nawet za bardzo wiec chciałem to zmniejszyć.
    A co dokładnie "zmniejszyłeś"?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20932613
    pprzemoo
    Poziom 6  
    Z racji tego, ze dom jest niezamieszkały to zmniejszyłem krzywa grzewcza jak i początek krzywej (na 21). Dol trzyma temperaturę w pokoju 20 stopni a góra nic nie grzeje i jest 15. Oczywiscie wracałem znowu z ustawieniami aby piec dał więcej ciepła ale tylko dol reagował. Na górnym rozdzielaczu cały czas co bym nie robił utrzymuje się 19 stopni i rura już przed zaworem mieszającym zimna.

To trochę dla mnie abstrakcja ale to się zachowuje jakby rura była zapchana ale jak skręciłem dol prawie na maxa i wyłączyłem pompkę (tylko jeden rotametr coś tam pokazywał) to ciśnienie w systemie ani drgnęło.
  • #4 20932697
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    @pprzemoo Z opisu wynika, że masz 100% podłogówki i dwa rozdzielacze parter i piętro. W każdym z rozdzielaczy są pompy obiegowe. Napisałeś, że masz zawór mieszający ale nie podałeś jaki rodzaj typ. Podaj dodatkowe informacje jaka rura średnica wychodzi z kotła i jaki model dokładnie kotła dwufunkcyjny czy z zasobnikiem, jakie średnice rur dochodzą do każdego z rozdzielaczy, ile pętli w rozdzielaczach i wstaw zdjęcia jak to wygląda przy kotle oraz zdjęcia każdego rozdzielacza. Jak i gdzie są zasilane pompy obiegowe w rozdzielaczach ?
    Regulator MiPro (Sense czy Remonte) gdzie zamontowany i jak ustawiony Korekta.t.pokoj są trzy do wyboru brak-korekta-termostat.

Tutaj masz przykładowy schemat instalacji jak powinna wyglądać prawidłowa instalacja.

Schemat instalacji ogrzewania podłogowego z kotłem i rozdzielaczami.
REKLAMA