logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niestabilna temperatura ciepłej wody w piecu Saunier Duval IsoTwin Condens

Kubiq 03 Gru 2024 10:21 1122 9
REKLAMA
  • #1 21330480
    Kubiq
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Mam problem z piecem Saunier Duval IsoTwin Condens T31-CS/1. Ogrzewanie działa poprawnie. Natomiast zauważyłem niestabilną temperaturę ciepłej wody użytkowej. W trybie dziennym, kiedy pokazuje mi 45 stopni w buforze wewnętrznym, często muszę zlać bardzo dużo wody, żeby zaczęła być gorąca. Mam instalację z cyrkulacją z pompą LFP Erga i zaworem zwrotnym podłączoną do wejścia zimnej wody na piecu.
  • REKLAMA
  • #2 21331528
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Witam. Na wstępie polecam sprawdzić czy zawór zwrotny za pompą cyrkulacyjna się nie zaciął oraz upewnić się czy sama pompa cyrkulacyjna jest sprawna. Czy rura przed pompą cyrkulacyjna jest chłodna a sama pompą gorąca?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21331684
    Kubiq
    Poziom 11  
    Rura przed pompą i zaworem ma niestety podobną temperaturę jak za. Np. teraz nie było od dłuższego czasu poboru c.w., temperatura wody w zasobniku 50 stopni, pompa chodzi cały czas od kilku godzin i woda po odkręceniu kranu ma ok. 30 stopni. I utrzymuje podobną temperaturę przez długi czas. A czasami po odkręceniu tego samego kranu ma ok. 45 stopni po 5-10 sekundach.
  • REKLAMA
  • #4 21332015
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Czyli wniosek taki że prawdopodobnie pompa cyrkulacyjna się zawiesza bądź zawór zwrotny który jest za nią zamontowany. Na wstępie wymieniłbym zawór zwrotny bo to groszowe sprawy i dobrze odpowietrzył cyrkulacje.
    Pozdrawiam.
  • #5 21333703
    Kubiq
    Poziom 11  
    Rzeczywiście, to jest prawdopodobnie problem zaworu zwrotnego lub pompy. Tylko takie czysto teoretyczne pytanie. Jeśli uszkodzony jest zawór, a pompa nie, to woda musiałaby być w stanie płynąć "pod prąd" i pokonać napęd pompy. Wydawałoby się, że zawór jest tylko po to, żeby zamknąć przepływ wody, jeśli pompa nie pracuje.
  • #6 21333731
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Skoro zawór się zaciął w pozycji zamkniętej to nijak wodą przez niego nie przejdzie w żadną stronę.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 21333850
    Kubiq
    Poziom 11  
    Jeśli zawór się zatnie w pozycji zamkniętej, po dłuższym czasie będzie ciepła woda w kranie, a u mnie przez 2-3 minuty nie pojawia się gorąca, jest tylko letnia.
  • #8 21334411
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    A czy są gdzieś zamontowane baterie termostatyczne?
    Miałem taki przypadek zacięcia się baterii natryskowej termostatycznej, która przepuszczała ZW do CWU i nie można było uzyskać gorącej wody.
  • #9 21335849
    Kubiq
    Poziom 11  
    Nie ma baterii termostatycznych. Zjawisko po kilku dniach ustąpiło, więc myślę, że można zamknąć temat. Dziękuję za wszystkie porady :)
  • #10 21335855
    Kubiq
    Poziom 11  
    Zamknąłem zawór na cyrkulacji i wyłączyłem pompę. Po włączeniu jej po kilku godzinach i otwarciu na razie jest dobrze. Wiem, że to nie miało wpływu, ale jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niestabilną temperaturą ciepłej wody w piecu Saunier Duval IsoTwin Condens T31-CS/1, mimo że ogrzewanie działa poprawnie. Po kilku wymianach zdań, zasugerowano sprawdzenie zaworu zwrotnego oraz pompy cyrkulacyjnej, które mogły się zaciąć. Użytkownik zauważył, że temperatura wody w zasobniku nie wzrastała pomimo pracy pompy. Po pewnym czasie problem ustąpił, a użytkownik zamknął zawór na cyrkulacji i wyłączył pompę, co przyniosło poprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA