logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Magnetowid panasonic NV-HS950 brak obrazu przy stopklatka i przewijanu

elitos 28 Sty 2024 00:19 987 3
REKLAMA
  • #1 20932596
    elitos
    Poziom 10  
    Ocena: 10

Witam. Kupiłem używany magnetowid Panasonic NV-HS950. Miał być dobry, ale okazało się, że ma kilka usterek. Po włożeniu kasety odtwarzał obraz, jednak nie dało się wyciągnąć kasety. Kiedy przewinąłem do początku, jakoś wyszła, ale wyświetliły się błędy f3 i f4, a magnetowid wyłączał się po włożeniu kasety. Wyjąłem cały mechanizm, wyczyściłem stary smar, nasmarowałem na nowo ślimak i inne mechanizmy oraz wyczyściłem styki switch między nim a płytą. Próbowałem go rozebrać, ale nie mogłem - chyba jest nierozbieralny i nie chciałem go połamać. Po złożeniu wszystkie funkcje działają - przyjmuje kasetę, odtwarza, przewija obraz, wydaje się ok. Nie ma tylko obrazu przy stop klatce (pauza) i przy przewijaniu z podglądem oraz przy funkcji jog/shuttle - klatka po klatce jest wtedy czarny obraz, tak samo przy pauzie. Podczas wciśnięcia pauzy pojawia się na chwilę obraz, ale po chwili wyskakuje czarny ekran, a po wciśnięciu play obraz wraca. Po wciśnięciu znowu pauzy tylko czarny ekran, tak samo przy wolnym przewijaniu - jedynie przy przewijaniu z trochę szybszym podglądem do tyłu jest obraz. Co może powodować taką usterkę? Uszkodzona głowica? Jakiś wyschnięty kondensator? Naciąg i coś z prowadzeniem taśmy? Może ktoś miał już taką usterkę i wie, gdzie szukać?
    Załączniki:
    • Magnetowid panasonic NV-HS950 brak obrazu przy stopklatka i przewijanu 20240128_001530.jpg (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Magnetowid panasonic NV-HS950 brak obrazu przy stopklatka i przewijanu 20240128_001523.jpg (887.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Magnetowid panasonic NV-HS950 brak obrazu przy stopklatka i przewijanu 20240128_001410.jpg (1.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Magnetowid panasonic NV-HS950 brak obrazu przy stopklatka i przewijanu 20240128_001258.jpg (814.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Magnetowid panasonic NV-HS950 brak obrazu przy stopklatka i przewijanu 20240128_001343.jpg (956.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20932641
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Problem leży nie w magnetowidzie, a w telewizorze, który nie ma jak się zsynchronizować z nieprawidłowym sygnałem PAL podczas pauzy czy przewijania. Podłącz telewizor kineskopowy i będzie wszystko prawidłowo. Dlatego w celach serwisowych lepiej używać telewizora CRT, a ja używam sprzętowego TBC, który niezależnie od tego co jest na wejściu, na wyjściu generuje prawidłowy sygnał PAL, co utrzymuje synchronizację monitorka LCD.

Offtop:
    Wyczyść obiektyw aparatu ;)
  • REKLAMA
  • #3 20933166
    elitos
    Poziom 10  
    Przeszlo mi to przez myśl, zmyliło mnie to że przez chwilę pojawjał się obraz potem zanikał i na podglądzię do tyłu był, szkoda mi trochę zmarnowanego czasu na szukaniu usterki ale człowiek uczy się na błędach.Podłaczyłem do innego starszego lcd z wejściem euro bo kineskopowy mam na strychu a ten miałem pod ręką i wszystko działa, dzięki za odpowiedź.
  • #4 20934045
    elitos
    Poziom 10  
    Winną był telewizor lcd który nie posiada wejścia euro i magnetowid był podłączony kablem chinch, podłączenie pod starszy telewizor z wejściem euro rozwiązuje problem i wszystko działa. Dziękuję za odpowiedź,temat zamykam.
REKLAMA