logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SGS55A12EU/08 zmywarka brak odpompowywania wody, wirnik i wąż drożne

ryh69 28 Sty 2024 17:07 654 13
REKLAMA
  • #1 20933557
    ryh69
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Temat pewnie dla wielu z Was wałkowany niejednokrotnie i poszukałbym na forum, tylko nie znam modelu zmywarki. Panel sterujący taki jak na zdjęciu:
    Panel sterujący zmywarki marki Bosch z odkrytą wewnętrzną częścią instalacji.

Objaw: nie odpompowuje wody. Wyjąłem pompę wody:
    Zbliżenie na pompę wody zmywarki wyjętą z urządzenia.

Nic jej nie blokuje, wirnik chodzi z lekkim oporem w momencie końca pełnego obrotu. Droga wody z pralki to tylko ta pompa i wąż. Jest drożny, bo otwierając palcem zaznaczoną membranę, mogę swobodnie w nią dmuchać:
    Wnętrze zmywarki z widocznym wężem i otworem, zaznaczonym na czerwono.

I pytanie/prośba: warto ją jeszcze naprawiać? Gdzie szukać przyczyny nie wylewania wody?

Pozdrawiam, Ryszard
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20933582
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    Jeśli pompa zasilana jest poprzez dwa przewody to podłącz pod 230VAC i zobacz czy wirnik się obraca ( zrób z 10 prób a nawet więcej i jeśli przy którejkolwiek zawiedzie to pompa do wymiany) oczywiście bez montowania do zmywarki, po prostu poza zmywarką.
  • #3 20933593
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1062
    Witam.
    ryh69 napisał:
    tylko nie znam modelu zmywarki
    Obejrzyj dokładnie boki drzwiczek, bo tam najczęściej są tabliczki znamionowe.
    ryh69 napisał:
    Objaw: nie odpompowuje wody.
    Ale pompa pracuje, buczy, szarpie, hałasuje, czy może jest martwa jakby nie dostawała zasilania?
    Napisz coś więcej w tej kwestii.
    Sprawdzane było, czy zasilanie do pompy dochodzi, gdy pompa powinna pracować?
    A jakie były okoliczności powstania usterki?

Czy zmywarka nie zgłasza jakichś kodów błędu, jeśli tak, to jakie?

ryh69 napisał:
    Warto ją jeszcze naprawiać?
    Dopóki nie zostanie wykryta przyczyna problemu, to nie da się na to odpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • #4 20933642
    ryh69
    Poziom 5  
    >>20933582
    No tak. Po podłączeniu napięcia nie ruszyła. Zaczęła tylko cicho burczeć. Po kilku probach pokręciłem wirnikiem ręką i po ponownym podłączeniu zasilania ruszyła.

Dodano po 4 [minuty]:

>>20933593
    Okoliczności powstania usterki nie znam. To wynajmowane mieszkanie, nawet nie wiem od kiedy jest zepsuta.
    Po podłączeniu zasilania burczy i sie nie kreci. Tak jak wyżej napisałem. Tabliczki nie znalazłem.

Dodano po 1 [minuty]:

Rozumiem, że pompa do wymiany. Tylko gdzie taką kupić? Nie znalazłem po tym numerze z pompy…
  • Pomocny post
    #5 20933673
    Rysio4001
    ryh69 napisał:
    Po podłączeniu napięcia nie ruszyła. Zaczęła tylko cicho burczeć. Po kilku próbach pokręciłem wirnikiem ręką i po ponownym podłączeniu zasilania ruszyła.
    ryh69 napisał:
    Po podłączeniu zasilania burczy i się nie kręci. Tak jak wyżej napisałem.
    To są bardzo optymistyczne informacje, bo prawdopodobnie tylko pompa uszkodzona - łatwa i stosunkowo tania naprawa.
    ryh69 napisał:
    Tabliczki nie znalazłem.
    Daj zdjęcie całej zmywarki z przodu. Będzie łatwiej zidentyfikować.
  • #6 20933685
    ryh69
    Poziom 5  
    Przedni panel zmywarki umieściłem w 1 poście. Poniżej są tylko drzwi, więc właściwie to cała zmywarka z przodu 😉 Taki numer SGS55A12EU/08 znalazłem po wyszukaniu w grafice na jakiejś archiwalnej aukcji Allegro.

Dodano po 8 [minuty]:

Zdjęcie pompy odpływowej do zmywarki Bosch SGS55A12EU/08 na stronie internetowej sklepu north.pl.

Taki zamiennik znalazłem. Będzie pasował?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20933744
    Rysio4001
    Ja według wyglądu panelu, znalazłem jako SGS53E12EU/16
    Biała zmywarka Bosch model SGS53E12EU/16 widziana z przodu.
    Na drzwiczkach od góry powinna być tabliczka znamionowa - patrz rysunek z instrukcji. Tabliczka zaznaczona numerem 33 oraz czerwoną strzałką:
    Szkic wnętrza zmywarki z oznaczoną tabliczką znamionową na drzwiczkach.
  • #8 20933776
    ryh69
    Poziom 5  
    Sprawdzę jak tylko wrócę do tego mieszkania. Póki co znalazłem aukcję z taką pompą. Wg opisu to taka sama pompa do obu modeli:

Zrzut ekranu z przeglądarki pokazujący listę modeli pomp Bosch Siemens, z dwoma modelami zaznaczonymi na czerwono.
  • Pomocny post
    #9 20933784
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 20933788
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    Kup NOWĄ bo trafisz na jakimś forum na złom a ten już masz!
  • #11 20933799
    ryh69
    Poziom 5  

Robo-technical napisał:

My też nie znamy :D Ale Ty możesz go poznać. Jest w kilku miejscach. A po otwarciu drzwi jest na samej górze wygrawerowany. Jeśli nie widzisz to może czas ubrać okulary :-)

Super, jak już ją zobaczę, to sprawdzę.
    Kupiłem tę z Allegro. To ten sam model, do którego podesłałeś link. Dziękuję.
  • Pomocny post
    #12 20933833
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20933846
    ryh69
    Poziom 5  
    Robo-technical napisał:
    Nową czy używaną?

Nową kupilem.
  • #14 20963699
    ryh69
    Poziom 5  

Pompa doszła, wymieniłem i zmywarka działa jak nowa. Dziękuję 😉

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Bosch SGS55A12EU/08, która nie odpompowuje wody. Po sprawdzeniu pompy, okazało się, że wirnik działa z oporem, a wąż jest drożny. Po podłączeniu pompy do zasilania, nie ruszyła, a jedynie burczała. Użytkownik zidentyfikował, że pompa może być uszkodzona i poszukiwał informacji na temat jej wymiany. W trakcie dyskusji, uczestnicy sugerowali sprawdzenie zasilania pompy oraz poszukiwanie tabliczki znamionowej. Ostatecznie użytkownik zakupił nową pompę, która pasowała do modelu, i po wymianie zmywarka zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA