logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofalówka Sharp R270S - na wyświetlaczu tylko kropka, nie działa panel dotykowy

jaroo111 29 Sty 2024 00:32 987 2
REKLAMA
  • #1 20934135
    jaroo111
    Poziom 10  
    Ocena: 17

Witam.
    Mikrofalówka Sharp R270S nie włącza się, na wyświetlaczu świeci tylko jedna kropka, przyciski nie reagują, panel ok kupiłem nowy bez zmian, napięcia 5 i 12V są, 5V na układzie jest, czasem na wyświetlaczu pojawia się 2:00 i zapalają się dodatkowe oznaczenia i losowo wydaje dźwięki. Widziałem taki temat, ale bez rozwiązania. Czy ktoś z kolegów ogarniał taką usterkę? Ma ktoś schemat płytki MEL303-SEM8.
  • REKLAMA
  • #2 20935916
    jaroo111
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Ja stawiam na padnięty ukontroler, ale zastanawiam się czy jakieś zwarcie na wej/wyj układu lub niedozwolony stan może wywołać takie cuda, szczególnie że układ jest niestabilny, czasami sam się włącza, wyłącza wydaje dźwięki z beepera. Dziwna usterka, szczególnie, że wielu użytkowników zgłasza ten sam problem, jakoś nie pasuje mi to do uszkodzenia ukontrolera (uszkodzenie w taki sam sposób). No co byście postawili w takim przypadku ?
  • #3 21644257
    klakier2121
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Podobny problem w moim przypadku. Wszystkie napięcia są, kwarc działa, napięcia dochodzą, lecz w moim przypadku miałem dwukropek i dźwięk. U mnie jest padnięty mikrokontroler SH69P25K, bo po podgrzaniu go hotairem zaczął reagować. Z tego, co czytałem, jest to mikrokontroler OTP, więc dalsza naprawa nie ma sensu.
REKLAMA