logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem ustawienia się nie włączają LG oled48a19la

tupac2745 29 Sty 2024 18:45 1071 6
REKLAMA
  • #1 20935176
    tupac2745
    Poziom 2  
    Witam mam taki problem z tv
    model: LG oled48a19la
    No więc problem polega na tym że nie mogę wejść w żadne ustawienia bo się zawiesza lub wyłącza nie mogę mieć też podłączonych więcej urządzeń jak 1 bo wtedy szaleje tv i nie da się przełączyć na inne urządzenie chciałem zrobić reset ale niestety nie da się wejść w ustawienia więc pomyślałem aktualizacja ściągnąłem miałem na pendrive włącza działa instaluje ale tylko do 57% i tv się wyłączył i dalej to samo ma ktoś pomysł jak to naprawić może jest jakiś plik na pendrive co resetuje tv czy cos.
    Tv dostałem za darmo od Niemca to jedynie co po aktualizacji udało mi się zrobić to zmienić język można też było się połączyć z tel ale gdy to robiłem na pewnym etapie wyskakiwał błąd i dalej nie mogłem przejść rejestracji.

• REKLAMA
  • #2 20935706
    damianbruch1
    Poziom 8  
    Ocena: 5

Witam Tupac, taka usterka wygląda mi na wyschnięte elektrolity na przetwornicy, oczywiście po stronie pierwotnej. Kosztuje to około 10 zł, jeżeli sam sobie wymienisz. Jeśli to nic nie da, to niestety może być uszkodzony procesor lub trzeba będzie zrobić reballing procesora. Aby upewnić się, że to nie jest procesor, sprawdź, czy się nie grzeje. Jeśli się grzeje, trzeba będzie zrobić reballing. Pozdrawiam, Damian.
  • REKLAMA
  • #3 20943119
    tupac2745
    Poziom 2  
    Ok tylko ja się nie znam za bardzo na elektronice możesz mi powiedzieć co mam sprawdzić wstawiam fotki umie rozkręcić wyczyścić coś polutowac jakieś takie podstawy znam ale nie znam się zbytnio na tych wartościach i co do czego dziękuję za pomoc
    [img-3] Zbliżenie na płytę główną z widocznymi złączami i elektroniką Zdjęcie wnętrza urządzenia elektronicznego z płytką drukowaną, na której znajdują się różne komponenty. Zdjęcie płytki drukowanej z różnymi komponentami elektronicznymi widocznymi na powierzchni. Płytka drukowana z elementami elektronicznymi
    Płyta główna z elektronicznymi komponentami, czerwona strzałka i tekst tutaj się grzeje ale słabiej jak tam. Wnętrze urządzenia elektronicznego z zaznaczonym miejscem.
  • REKLAMA
  • #4 20948699
    damianbruch1
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Drugie zdjęcie od góry to jest przetwornica na płycie od prawej strony u góry masz wyjście zasilania zaraz pod tym jest tabelka ale jest zdjęcie niewyraźne i nie wiem co tam jest ale wydaje mi się że tam będą opisane napięcia Jakie powinno być na każdym pinie. Jeżeli będą, to pomierz napięcia na wyjściu. Jak będą odbiegać od tych w tabeli, to wymień kondensatory na pierwotnej części przetwornicy.

Dodano po 5 [minuty]:

Te zaznaczone na czerwono.
    Załączniki:
    • Problem ustawienia się nie włączają LG oled48a19la 2579940600_1706980812_org~2.jpg (2.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20949190
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    tupac2745 napisał:
    ja się nie znam za bardzo na elektronice

No to zanieś do serwisu!
    damianbruch1 napisał:
    Jeśli się grzeje, trzeba będzie zrobić reballing.

Nawet nie wiem, jak takie bzdury podsumować.

Do autora wątku: na tym forum piszemy poprawnie po polsku, przecinki lub ich brak czasem potrafią mocno zmienić sens wypowiedzi!
    Czy jesteś w stanie chociaż zmierzyć poprawność napięć zasilających?
  • REKLAMA
  • #6 20949732
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    Aktualizacja mogła pogorszyć problem. Czy dasz radę w opcjach przywrócić ustawienia fabryczne?
    Można też za pomocą pilota serwisowego (można poszukać na popularnych portalach sprzedażowych) uruchomić procedurę generalnego resetu za pomocą InStop
    Pilot serwisowy z przyciskiem InStop zaznaczonym czerwoną strzałką

Na awarię zasilania mi to nie wygląda.

janomo - dlaczego uważasz że nagrzew płytki by powtórnie luty się związały jest złym pomysłem? Niestety ale w tych MAINach jest często cyna bezołowiowa. I to kiepskiej jakości. Szczególnie upierdliwe są kulki pod głównym kontrolerem. Puszczają od ciepła które nie jest zbyt dobrze rozpraszane
  • #7 20949781
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Gremliny napisał:
    janomo - dlaczego uważasz że nagrzew płytki by powtórnie luty się związały jest złym pomysłem?

Elektroda to forum techniczne na którym trzeba się wypowiadać precyzyjnie.
    Powtórny "nagrzew płytki żeby luty się związały" to chyba coś innego niż reballing?
    Nie twierdzę, że tu nie będzie potrzebny reballing. Po prostu stwierdzenie, że jeśli procesor się nagrzewa to trzeba zrobić reballing jest trochę niejasne - w takim razie skoro prawie każdy procesor się grzeje - trzeba im od razu robić reballing?
    Taka informacja dla autora tematu, który sam stwierdza, że nie ma doświadczenia w naprawie elektroniki jest co najmniej myląca.
    Ponownie zwracam uwagę - pomiary napięć zasilających chociaż?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LG OLED48A19LA, który nie włącza się do ustawień, zawiesza się lub wyłącza przy podłączeniu więcej niż jednego urządzenia. Próba aktualizacji oprogramowania kończy się na 57%, a reset nie jest możliwy. Użytkownik otrzymał telewizor za darmo i zmienił jedynie język. Odpowiedzi sugerują, że problem może być spowodowany uszkodzeniem elektrolitów w przetwornicy lub uszkodzeniem procesora. Użytkownik powinien sprawdzić napięcia na wyjściu przetwornicy oraz rozważyć serwis, jeśli nie ma doświadczenia w naprawach elektronicznych. Wskazówki dotyczą również możliwości przywrócenia ustawień fabrycznych za pomocą pilota serwisowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA