logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki czujnik dymu wybrać: fotoelektryczny czy fotooptyczny?

bergcholc 29 Sty 2024 21:17 3099 6
REKLAMA
  • #1 20935444
    bergcholc
    Poziom 3  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich
    Jaki kupić czujnik dymu fotoelektryczny czy foto optyczny jaki lepszy
    Miałem czujnik dymu zamel fotoelektryczny było ok przez 5 lat
    A może jakiś inny w rozsądnej cenie
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20935737
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    bergcholc napisał:
    Jaki kupić czujnik dymu fotoelektryczny czy foto optyczny jaki lepszy
    Czujnik fotoelektryczny to inaczej właśnie czujnik optyczny, który bywa zamiennie tak nazywany. Te czujniki (optyczne), ze względu na sposób działania, dzielimy na absorpcyjne oraz dyspersyjne. W sieci bez trudu znajdziesz różnice w sposobie technicznego funkcjonowania obu systemów. Zdecydowanie inaczej działają jonizacyjne czujniki dymu, które wykorzystują do działania niewielkie ilości izotopów promieniotwórczych.

Nie można wskazać wprost który czujnik będzie akurat najlepszy, bo zależy to od bardzo wielu czynników. Decyduje także miejsce pracy, sposób montażu, konkretne potrzeby czy specyfika warunków panujących w dozorowanym obszarze. Dlatego nie dysponując nawet ogólnymi danymi, nie można polecić jednoznacznie żadnego ze stosowanych systemów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20936854
    bergcholc
    Poziom 3  
    Witam
    To dlaczego przy jednych czujnikach pisze fotoelektryczny a przy innych fotooptyczny
    Przykład dwóch czujników z media expert czy to błąd w opisie
    Dziękuję
    Załączniki:
    • Jaki czujnik dymu wybrać: fotoelektryczny czy fotooptyczny? Screenshot_2024-01-30-18-39-32-867_com.android.chrome.jpg (182.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20936879
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 864
    Przecież @Mobali Ci odpowiedział. O co wiec jeszcze pytasz?
    Dla mnie nazwa "fotooptyczny" to masło maslane.
  • Pomocny post
    #5 20937041
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    bergcholc napisał:
    ...dlaczego przy jednych czujnikach pisze fotoelektryczny a przy innych fotooptyczny
    To wszystko są czujniki fotoelektryczne, a mogą się różnić jedynie sposobem wykorzystania fotoelementu wykrywającego dym. Wpisz w wyszukiwarkę wytłuszczone słowa, potem doczytaj na czym polega działanie czujników absorpcyjnych oraz dyspersyjnych i wszystko stanie się oczywiste. Zresztą spróbuj podejść do tematu od strony semantyki i elementarnej logiki. Przecież skoro coś jest "fotooptyczne" (czyli jest tam układ optyczny), ale jednak jest zasilane baterią (czyli energią elektryczną). To chyba jednak zasada działania powinna być nieco bliżej określenia "fotoelektryczne" niż "fotooptyczne"?
    ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 20937100
    bergcholc
    Poziom 3  
    Ok teraz rozumiem tylko że w opisach czujników do kupienia nie pisze czy to jest czujnik absorpcyjny czy dyspersyjny
    Z tego co przeczytałem to lepiej kupić dyspersyjny brak fałszywych alarmów
    Tylko że w opisach aukcji nie pisze jaki to jest
    Dziękuję
  • #7 21011258
    bergcholc
    Poziom 3  
    Witam
    Wszystkie czujniki są fotoelektryczne
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Czujniki dymu fotoelektryczne i fotooptyczne są często mylone, ponieważ termin "fotooptyczny" jest używany zamiennie z "fotoelektrycznym". W rzeczywistości wszystkie te czujniki działają na zasadzie detekcji dymu przy użyciu fotoelementów, a różnice dotyczą głównie sposobu ich działania, który dzieli się na czujniki absorpcyjne i dyspersyjne. Wybór odpowiedniego czujnika zależy od specyficznych warunków montażu i potrzeb użytkownika. Użytkownicy zauważają, że czujniki dyspersyjne mogą być lepsze, ponieważ zmniejszają ryzyko fałszywych alarmów. Wiele dostępnych modeli nie precyzuje, czy są to czujniki absorpcyjne, czy dyspersyjne, co może utrudniać dokonanie wyboru.
REKLAMA