logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebieski ekran i stopcode na laptopie Envy HP po aktualizacji Win 10

Ireneusz Sikorski 29 Sty 2024 22:15 339 5
REKLAMA
  • #1 20935571
    Ireneusz Sikorski
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    W trakcie pracy Envy Notebook HP 17n190nz model P0H31EA3#UUZ, na Windows 10, nagle włączył się niebieski ekran ze stopcode. W zasadzie nic na nim nie robiłem w tym czasie, ale coś mi się wydaje, że przechodząc widziałem toczącą się wcześniej aktualizację. Komputer zresetował się i pokazywały się kolejne stopcody na kolejnych ekranach. Po kilku nieudanych próbach uruchomienia systemu spróbowałem odzyskiwania systemu klawiszem F11 - pokazało się menu, ale już nie reagujące na klikanie jakiejkolwiek opcji. Nie wiem jak teraz wejść w tryb wiersza poleceń ...
    Wrażliwe dane skopiowałem z użyciem płyty startowej Kaspersky, pod Win XP. To był pewnie błąd, który dobił system, ale dane skopiowałem na dysk przenośny USB.

Jakie mam możliwości?
    Odpinałem dysk twardy startując z pendrive - efekt taki sam, czyli zmieniające się ekrany śmierci z kolejnymi stopcode'ami.. Komputer wiesza się na etapie logo HP i próby ładowania, która kończy się albo niebieskim ekranem i restartem, albo zawieszeniem...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20935610
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3518
    Wykonać test pamięci.

Stwórz bootowalnego pendrive i uruchom z niego komputer: https://www.memtest86.com/

Jeżeli będzie to niemożliwe trzeba by sprawdzić z jednym/innym modułem pamięci.

Jaki to kod błędu?
  • REKLAMA
  • #3 20935670
    Ireneusz Sikorski
    Poziom 11  
    Do opcji diagnostycznej można wejść - wszystkie testy sprzętowe OK!

To mnie właśnie zaskoczyło, że przy botowalnym pendrive zachowuje się dokładnie tak jak przy starcie z dysku - dysk wymontowałem fizycznie.

Komunikaty z niebieskich ekranów:

"Driver IRQL not lessor equal"
    "Page fault in nonpaged area"
    "Unekspected kernel mode trap"

Później pokazywało się ich więcej,ale dałem sobie spokój z zapisywaniem ;-)

Pod F2 jest Hardware Diagnostic UEFI
    Pod F10 Bios
    Pod F11 chyba powinno być menu naprawy/awaryjne, a od razu przechodzi do automatycznej naprawy, której nie kończy zawieszając się.

Nie mam pojęcia jak do tego menu dotrzeć, albo choć wiersz poleceń uruchomić...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20935714
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3518
    Kasek21 napisał:
    Stwórz bootowalnego pendrive i uruchom z niego komputer: https://www.memtest86.com/
  • REKLAMA
  • #5 20935740
    Ireneusz Sikorski
    Poziom 11  
    Stworzyłem botowalnego pendrive'a ale komputer się z niego nie uruchamia. Rozumiem, że chodzi o konkretnie ten program i pod niego zrobionego pendriva... Mam ten problem, że nie dysponuję komputerem z Windows10 - jedyny właśnie padł - czy da się ten program zainstalować na pendrive pod XP, bo tymczasem widzę, że nie.
  • #6 20949221
    Ireneusz Sikorski
    Poziom 11  
    Cóż, myślałem że ten Win10 to taka hybryda, którą trudno okiełznać... a okazało się, że to po prostu jakość HP. Płyta główna zużyła się od nieużywania ;-)

Pojechała do serwisu.

Dzięki za zainteresowanie i pomoc.

Pozdrawiam
REKLAMA