logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet swiatłowód POPC Fiberhost - kilka zewnętrznych adresów IP, jaki operator?

informa11 30 Sty 2024 07:33 2115 19
  • #1 20935812
    informa11
    Poziom 5  
    Korzysta ktoś ze światłowodu POPC z Fiberhost?
    Którego operatora najlepiej wybrać?
    Chciałem podłączyć internet w firmie - potrzebny jest więcej niż jeden zewnętrzny adres IP.
    Jak realizują oni to w praktyce?
    Konsultant z Orange pisze mi, że dają funbox 6 w trybie bridge. Mogę tam podpiąć własne routery które mają w pełni zewnętrzne adresy IP?
  • #2 20935824
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20935826
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    informa11 napisał:
    Korzysta ktoś ze światłowodu POPC z Fiberhost?
    Chciałem podłączyć internet w firmie - potrzebny jest więcej niż jeden zewnętrzny adres IP.
    Jak realizują oni to w praktyce?
    Konsultant z Orange pisze mi, że dają funbox 6 w trybie bridge. Mogę tam podpiąć własne routery które mają w pełni zewnętrzne adresy IP?

Zewnętrzne stałe adresy IP przydziela operator, a co z nimi zrobisz na routerze, to już twoja sprawa. Co do wyboru operatora, to dla firmy bezpieczniej jest wybrać takiego, który w twojej lokalizacji ma doprowadzony światłowód.
  • #4 20935837
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20936323
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Takie restrykcje dotyczące wymiany routerów raczej nie dotyczą umów biznesowych, a autor taką potrzebuje, ponieważ wymaga kilku publicznych adresów IP. A przynajmniej osobiście nie znam operatora, który udostępni kilka publicznych adresów IP w ramach umowy konsumenckiej.
  • #6 20936789
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Erbit napisał:
    Do jakiej usługi ? Generalnie nie spotkałem się w Orange z trybem bridge no chyba, że w usłudze biznesowej. Zazwyczaj trzeba wymusić montaż osobnego ONT co całkowicie rozwiązuje problem.
    Kolega bednarus3 wspominał o Internecie światłowodowym do firmy, a nie do użytku domowego. Zresztą prywatnie też można uzyskać stały adres IP, tyle, że za większe pieniądze, więc proszę mi nie zarzucać pisania nieprawdy.
  • #7 20936901
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20937237
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2519
    informa11 napisał:
    Konsultant z Orange pisze mi że dają funbox 6 w trybie bridge.

Oszust i kłamca albo niekompetentny debil najgorszego sortu. Nie wiem co gorsze.
    FB6 nie można przestawić w bridge. Dla firm trzeba wymusić instalację terminala ONT i używać swojego sprzętu jeśli chcesz mieć pożytek z tych kilku adresów IP. Choć nie za bardzo są Ci konieczne. Prawie zawsze można to inaczej rozwiązać.
    Nie daj się też nabić w bambuko i pod żadnym pozorem nie daj się namówić na pakiet z "telefonem przez światłowód". Funboxa będzie musiał wtedy zostać jako bramka VoIP, a że nie da się go przestawić w bridge, to zostaniesz z pal..em w d..e i rachunkiem do płacenia. Ewentualnie będziesz się szarpał z rozwiązaniem umowy i rękojmiami. Teoretycznie ten telefon VoIP od Orange działa na wszystkich urządzeniach SIP bez Funboxa a klient dostaje dane logowania, jednak wdrożenie ustawień po stronie centrali jest super...dolone i wszystko notorycznie się zawiesza. Telefon więc bezwzględnie na starej linii miedzianej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20937266
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20937310
    IC_Current
    Ocena: 2519
    Dla firm jest oficjalna (bez kombinowania z technikami) ścieżka wymiany FB6 na ONT. Może do tego gadają, tylko nie rozróżniają ONT od FB6?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20937855
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20943321
    KOCUREK1970
    Ocena: 5474
    informa11 napisał:

Gdybym ja zakładał net/światłowód, dla mnie to byłoby najistotniejsze:
    - czy mam dostęp do konfiguracji ONT/terminala/modemu/routera operatora,
    - czy mogę podpiąć swój router,
    - czy mam tam publiczne dynamiczne/stałe IP,
    - jakie ma dany operator punkty styku swoich usług z innymi operatorami,
    - jakie LSA
    - itd, itd...
  • #13 20950505
    informa11
    Poziom 5  
    Erbit napisał:
    informa11 napisał:

Do jakiej usługi? Generalnie nie spotkałem się w Orange z trybem bridge, no chyba, że w usłudze biznesowej. Zazwyczaj trzeba wymusić montaż osobnego ONT co całkowicie rozwiązuje problem.

IC_Current napisał:
    Dla firm jest oficjalna (bez kombinowania z technikami) ścieżka wymiany FB6 na ONT. Może do tego gadają, tylko nie rozróżniają ONT od FB6?

Dostałem od konsultanta takie info, Internet dla firmy od Orange :
    Światłowód jest podpięty bezpośrednio do Funboxa 6 , wszystkie porty lan są w trybie brigde, 5 adresów ip użytkowych . ( Do wyboru funbox6 lub terminal ont )

300/50:
    4 adresy (1 użytkowy) 121 zł netto
    8 adresów (5 użytkowych) 131 zł netto

600/100:
    4 adresy (1 użytkowy) 129 zł netto
    8 adresów (5 użytkowych) 139 zł netto

Coś tutaj się nie zgadza i konsultant coś może źle pisać ?
  • #14 20950574
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 20980266
    bernanio
    Poziom 14  
    Ocena: 15

[postid:959b2df23b]20937855[/postid:959b]
    Da się to zrobić, wiem, bo robiłem, potrzebne są do tego dane logowania PPPoE
  • #16 20981002
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 20981067
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20981283
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20981433
    markooff
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    informa11 napisał:
    300/50:
    4 adresy (1 użytkowy) 121 zł netto
    8 adresów (5 użytkowych) 131 zł netto

600/100:
    4 adresy (1 użytkowy) 129 zł netto
    8 adresów (5 użytkowych) 139 zł netto

Coś tutaj się nie zgadza i konsultant coś może źle pisać ?

Co do samych ilości adresów przy konkretnych - zacytowanych pulach - to owszem zgadza się co do kropki :) .
    - przy podsieci 4-adresowej (siec z maską /30 bitowa ) mamy do wykorzystania dokładnie 1 uzyteczny adres IP
    - przy podsieci 8-adresowej (sieć z maską /29 bitową ) mamy do wykorzystania 5 użytecznych adresów IP .

Do 2 lat wstecz - sam używałem takiego łącza (biznesowego) z TP/Orange - i to przez ostatnie kilka lat
    i mogę powiedzieć tyle - że w lokalizacjach gdzie nie ma problemów technicznych - działa(ło) to dokładnie tak, jak przewidywała umowa. Czyli całkiem dobrze i bezawaryjnie.

Ale, osobiscie - jeśli myślałbym już o takim rozwiązaniu obecnie - brałbym je tylko w wersji z osobnym, niezależnym Mediaconverterem - który byłby przeźroczysty w 3ciej warstwie OSI . I do niego potem, po miedzi, podpinałbym już to , co potrzebowałbym (np. mój firmowy router - w przypadku Kolegi )

Pozdrawiam
  • #20 20982077
    bernanio
    Poziom 14  
    Ocena: 15

napisał:
    Z jakiego routera? Bo ponoć z Liveboxa Business 150 jest to nieosiągalne.

Klient biznesowy, nie pamiętam, ale zawsze możesz podsłuchać ruch na porcie WAN i powyciągać sobie to i owo. Możesz się zdziwić, co dokładnie widać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy usług światłowodowych POPC oferowanych przez Fiberhost, szczególnie w kontekście potrzeb firmowych, takich jak dostęp do wielu zewnętrznych adresów IP. Użytkownicy podkreślają, że operatorzy, w tym Orange, często nie pozwalają na podłączenie własnych routerów, a ich urządzenia, takie jak Funbox 6, mogą nie mieć trybu bridge. W przypadku umów biznesowych możliwe jest uzyskanie stałych publicznych adresów IP, jednak wymaga to instalacji terminala ONT. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z konsultantami, którzy informują o dostępności trybu bridge oraz liczbie przydzielanych adresów IP w zależności od wykupionej usługi. Wskazują również na różnice w dostępnych opcjach w zależności od lokalizacji i specyfiki umowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA