logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostawcy internetu światłowodowego z publicznym IP dla klientów indywidualnych?

ereckitomasz 25 Sty 2025 09:12 2316 9
REKLAMA
  • #1 21408728
    ereckitomasz
    Poziom 2  
    Cześć. Rozglądam się za zmianą operatora internetu światłowodowego. Czy istnieje w ogóle obecnie jakikolwiek dostawca, który dla klienta indywidualnego oferuje publiczne IP (dynamiczne lub stałe, nie ma dla mnie znaczenia)? Pytałem podstawowych - Orange, T-Mobile, Play, Netia - to zależnie od tego, na jakiego konsultanta się trafi, to albo nie ma takiej opcji, albo jest dla każdego, albo tylko dla firm. W każdej z tych firm próbowałem pytać po kilka razy (różnymi formami kontaktu - w salonie, telefonicznie i online) i dostawałem różne odpowiedzi. Rabini byli niezgodni, więc dalej nic nie wiem.
    AI: W jakim regionie lub mieście szukasz dostawcy internetu? To może pomóc w znalezieniu dostępnych opcji.
    Kraków
  • REKLAMA
  • #2 21408756
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    Odkąd pamiętam, Orange i Netia mają dynamiczny publiczny ip (czy to na xDSL czy na ftth), natomiast T-Mobile zdecydowanie nie ma publicznego ip.
  • REKLAMA
  • #3 21409045
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    Chyba tylko Orange i Netia zostały.
  • #4 21409740
    ereckitomasz
    Poziom 2  
    Dzięki. Spróbuję jeszcze raz uzyskać informację od Orange, bo dostałem 2 sprzeczne od konsultantów. Netia jest ciekawym przypadkiem dla mnie, bo wykupiła ISTS, u którego publicznego nie miałem, i po wykupieniu nie miałem dalej. Ale może wrócę do Netii, jeżeli potwierdzę jakoś tę informację.
    Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi.
  • #5 21409806
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21410268
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2506
    ereckitomasz napisał:
    to zależnie od tego, na jakiego konsultanta się trafi, to albo nie ma takiej opcji, albo jest dla każdego, albo tylko dla firm

Wiesz jak to jest. Na infolinii pracują dwa typy ludzi - Ci inteligentni, którzy za jakiegoś powodu trafili tam tylko na chwilę i za te psie pieniądze oraz panujące warunki mają wszystko w d.. oraz cała rzesza nierozgarniętych gamoni po Żaku. Na sprzedaży jeszcze pełno oszustów i kłamców z obu grup powyżej liczący na premierę za "wyniki".

Publiczny jest w O a do tego terminal ONT, o który trzeba się postarać od technika PRZED MONTAŻEM przyłącza. W Netii jest router w trybie bridge.

Jeśli jakaś firma przejmuje innego operatora, to często siec pozostaje nawet kilka lat w takiej konfiguracji, jaką miał ten poprzedni operator, zanim zostanie dostosowana do standardów nowego właściciela. Zazwyczaj nawet pracownicy i poprzedni właściciel faktycznie zarządza technicznie takim kawałkiem sieci.
    Wtedy z dostępnymi usługami różnie bywa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21736324
    bogdan555555
    Poziom 2  
    >>21408728
    Cześć,
    Wypisz wymaluj moje wnioski.
    Dzisiaj miałem po raz n-ty pogadankę na chat z konsultantem Orange, najpierw taki ogólny konsultant, potem zostałem przekierowany do konsultanta z działu technicznego i tam była odpowiedź zdecydowana: Orange nie oferuje publicznego IP na światłowodzie/FunBox dla klientów indywidualnych.
    Na dowód tego konsultant zalogował się do swojego rutera i odczytał mi aktualny swój IP - zaczynający się od 192.x.x.x.
    Dopytywałem, czy aby na pewno sprawdzał w WAN, a nie w LAN, i potwierdził.
    To mnie zasmuciło, bo już prawie chciałem zawierać umowę, a potrzebuję usługi typu DynDns/NoIP.
    Pomyślałem sobie, a może ja jestem jakiś nietypowy i jestem jedynym użytkownikiem DynDns/NoIP :) ...

Może rok temu pytałem Orange o to samo, to wtedy mi powiedzieli, że jest dostępny publiczny IP na światłowodzie.
    Ale tak w ogóle, to najczęściej rozmówca nie wie, co to jest, i myśli, że pytam o stały IP...

ps.
    Informacje z Orange wydają się być potwierdzane przez AI:
    Zrzut ekranu z wynikami wyszukiwania o adresie IP WAN w Orange światłowód

Zatem jaka jest prawda, czy ktoś tu na forum posiada może FunBox3/6/7 z Orange, pozyskany niedawno, powiedzmy w 2025, i jako indywidualny użytkownik jego ruter ma przydzielony publiczny IP (czyli nie 192.x.x.x ani 10.x.x.x, tylko jakiś np. 31.x.x.x)?
  • #8 21736337
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2506
    bogdan555555 napisał:
    zaczynający się od 192.x.x.x.

Ten konsultant jest głupi jak koza sąsiada, skoro podał Ci tę klasę jako użytą w sieci operatorskiej.
    bogdan555555 napisał:
    Dopytywałem czy aby na pewno sprawdzał w WAN a nie w LAN i potwierdzał

Jakbyś go o tę kozę zapytał, to pewnie też by potwierdził.

Operatorzy w sieciach CG-NAT używają dedykowanej puli 100.64.0.0/10 a dawniej puli 10.0.0.0/8.
    Orange w połączeniu z Funboxem używa adresacji IPv6 jako natywnej a IPv4 jest za NAT. Można to zmienić w ustawieniach i wtedy tracisz IPv6 ale dostajesz jeden, publiczny IPv4.

Edit. Wczoraj osobiście zmieniałem umowę w NJU i dostałem ONT oraz publika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21736388
    bogdan555555
    Poziom 2  
    >>21736337
    Dzięki za odpowiedź.

A co ma do tego zewnętrzny ONT, czy to wpływa na dostępność publicznego IPv4? Czy gdy jest zintegrowany z ruterem to wtedy się nie da?
  • #10 21736399
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dostępności publicznego adresu IP (dynamicznego lub stałego) w ofertach światłowodowego internetu dla klientów indywidualnych w Krakowie. Najczęściej wymieniane firmy to Orange i Netia, które według części uczestników oferują dynamiczne publiczne IP, jednak informacje od konsultantów tych operatorów są sprzeczne i niejednoznaczne. Orange oficjalnie nie oferuje publicznego IPv4 na światłowodzie dla klientów indywidualnych, stosując adresację prywatną (192.x.x.x) i CG-NAT, choć możliwa jest zmiana ustawień na publiczne IPv4 kosztem utraty IPv6. Netia, po przejęciu ISTS, może mieć różne konfiguracje sieciowe, co wpływa na dostępność publicznego IP. Wskazano, że obecność zewnętrznego terminala ONT (oddzielnego od routera) może ułatwiać uzyskanie publicznego IP, natomiast zintegrowane urządzenia często stosują NAT. Ponadto, w Krakowie działają lokalni, mniejsi ISP oferujący publiczne IP i symetryczne łącza, co może być atrakcyjną alternatywą. W dyskusji podkreślono problemy z kompetencją konsultantów i różnorodnością informacji, co utrudnia jednoznaczne ustalenie dostępności publicznego IP u dużych operatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA