logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać pozew o usunięcie danych z portalu Gowork?

top13 30 Sty 2024 10:41 29439 10
REKLAMA
  • #1 20936041
    top13
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Może ma ktoś doświadczenie jak napisać pozew przeciwko spółce w moim przypadku Gowork?
    chodzi tylko o usunięcie danych mojej firmy ze strony, nic nie produkowałem i nic nie sprzedawałem, byłem zatrudniony na B2B, w nazwie firmy jest mój prywatny adres zamieszkania, pisałem do nich, ale cisza. Podobno najlepszym rozwiązanie jest właśnie pozew przeciwko spółce. Czy to chodzi o tryb uproszczony?
  • REKLAMA
  • #2 20939198
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    Jeżeli zgłosiłeś ten adres rejestrując działalność to nie ma o czym mówić. Ewidencja działalności gospodarczej jest jawna i dostępna dla wszystkich: https://aplikacja.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx
  • #3 20939405
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    Oczywiście jawna ale można sobie nie życzyć reklamy w innych forach.
    Też mam reklamy tanie i dobre - bez mojej wiedzy - ale że mi nie szkodzą to "olałem "
    CEIDG to co innego
  • REKLAMA
  • #4 20940053
    top13
    Poziom 3  
    działalność jest już zamknięta od roku
  • #5 20941350
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    @ex-or
    Tak natomiast, o ile kiedyś dane przedsiębiorcy były poza zainteresowaniem ochrony danych osobowych, jako wprost jawne na mocy innych przepisów, wcześniej ujawnione i tak dalej to po wprowadzeniu RoDO sprawa się nieco skomplikowała. I o ile firma nie prowadziła działalności w formie posiadającą osobowość prawną (ujawnioną w KRS) a jako osoba fizyczna (ujawniona w CEDG) to dane właściciela takiej firmy to dane osobowe. Dane dotyczące miejsca zamieszkania już tak średnio bym powiedział Bo adres nie identyfikuje jednoznacznie natomiast w komplecie już tak.

https://legalnybiznesonline.pl/dane-z-ceidg-a-rodo-czy-sa-chronione/

Nie znamy formy w jakiej autor prowadził działalność.

@top13
    Pierwsze o co bym się czepiał GoWork to niedopełnienie obowiązku informacyjnego.
    Druga sprawa to wniesienie sprzeciwu przeciw przetwarzaniu danych osobowych jako argument wpisujesz zakończenie działalności.
    Wysyłasz poleconym za potwierdzeniem odbioru.

Znajdziesz w google jest wiele artykułów na ten temat.
  • REKLAMA
  • #6 20942254
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    Cóż, CEIDG funkcjonuje w najlepsze chociaż zawiera wyłącznie dane przesiębiorców prowadzących działalność w formie jednoosobowej lub spółki cywilnej. Jak przypuszczam adres prowadzenia działalności nie jest daną chronioną przez RODO, takze w połączeniu z imieniem i nazwiskiem.
  • #7 20946113
    top13
    Poziom 3  
    Wysłałem maila, konto zostało usunięte, ale jak wpiszę nazwę swojej już nieistniejącej firmy to google wyrzuca nazwę i nazwisko. Jest na to jakaś rada?
    gdyby nie bezprawne ich działanie, nie byłoby tego
  • REKLAMA
  • #8 20946236
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Internet niestety nie zapomina ślady mogą pozostać w różnych dziwnych miejscach .
    GOWORK może nie mieć nic z tym wspólnego .
  • #9 20946387
    top13
    Poziom 3  
    Jak nie ma, gdyby mi nie utworzyli konta, to nazwa by nie istniała w google, nad linkiem co wyrzuciła przeglądarka google jest malutki link i dawny adres Gowork !!
  • #10 20946786
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    To Użytkownik utworzył konto .
    A w sieci są ludziki które mają RODO w głębokim ... .
  • #11 20950578
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 460
    top13 napisał:
    Wysłałem maila, konto zostało usunięte, ale jak wpiszę nazwę swojej już nieistniejącej firmy to google wyrzuca nazwę i nazwisko. Jest na to jakaś rada?

Jest tak zwane prawo do bycia zapomnianym. Nie wiadomo jak do tego podejdzie Google.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat napisania pozwu o usunięcie danych swojej firmy z portalu Gowork, wskazując na problem z ujawnieniem prywatnego adresu zamieszkania. W odpowiedziach podkreślono, że dane przedsiębiorców są jawne, ale po wprowadzeniu RODO sytuacja się skomplikowała, a dane osobowe mogą być chronione. Użytkownik wspomniał, że jego działalność została zamknięta, a mimo to dane wciąż pojawiają się w wynikach wyszukiwania Google. Zasugerowano, aby wysłał sprzeciw przeciwko przetwarzaniu danych osobowych oraz skorzystał z prawa do bycia zapomnianym, jednak podkreślono, że Google może mieć różne podejścia do tego zagadnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA