logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić problem z DIY przedłużaczem gniazda nanoSim w routerze LTE?

FazerVolt 01 Lut 2024 09:13 237 6
REKLAMA
  • #1 20938959
    FazerVolt
    Poziom 6  
    Witajcie.
    Od razu przejdę do rzeczy. Mam router LTE, który znajduje się na poddaszu. Musi tam być, ponieważ jest blisko anteny, która jest na kominie. Mam internet prepaid, bo jest najtańszy, ale wiąże się to niestety z tym, że muszę wymieniać karty kilka razy w miesiącu. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że dostanie się do tego routera jest bardzo uciążliwe i prawdopodobnie szkodliwe. Na strych mam dostęp przez rozkładaną drabinkę w suficie, a na nim znajduje się wełna szklana, która mocno pyli, a wdychanie tego kurzu nie ma właściwości uzdrawiających, więc wpadłem na pomysł, żeby zamiast wkładać kartę bezpośrednio do slotu, zrobiłem "przedłużacz". Zbudowany z chińskiego adaptera nanoSim>Sim. Przylutowałem skrętkę podwójnie ekranowaną bezpośrednio do padów z jednej strony tego adaptera, a z drugiej na pajączka plastikowy holder na Sim. Podłączyłem i o dziwo działało przez jakieś 2 tygodnie bardzo dobrze. Niestety, od kilku dni pojawił się problem. Co jakiś czas, co kilka minut, a czasami godzin, wywala połączenie z kartą i tracę dostęp do internetu. Czasami wystarczy restart routera, aby problem zniknął, a czasami to nie zdaje egzaminu i trzeba wypinać i wpiąć adapter.
    Pytanie brzmi, czy jest jakiś lepszy, bardziej niezawodny sposób na coś takiego, albo w czym może istnieć problem? Mógłbym przylutować bezpośrednio przewody na PCB routera, ale obawiam się, że mogę coś popsuć, więc wolałbym tego uniknąć.

"Przedłużacz" ma 5 metrów długości i jest w miejscu, gdzie klapa, więc wymiana karty to niecała minuta roboty w porównaniu do wejścia na strych.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20938970
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 213
    dlaczego nie przedłużysz anteny i nie przeniesiesz routera w dogodne miejsce?
  • REKLAMA
  • #3 20938976
    FazerVolt
    Poziom 6  
    Kable od anteny miałyby wtedy powyżej 10 metrów, a zależy mi na każdym decybelu ze względu na odległości do najbliższego nadajnika.
  • #4 20942733
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    Masz dostęp do strony konfiguracyjnej routera (znasz hasła)? Wszystko można zrobić poprzez ten config - doładować karty sim też można - można nawet przekierować sms-y z routera na swój prywatny telefon (ja tak mam).
  • REKLAMA
  • #5 20942941
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1742
    FazerVolt napisał:
    Kable od anteny miałyby wtedy powyżej 10 metrów, a zależy mi na każdym decybelu ze względu na odległości do najbliższego nadajnika.

Witam,
    to jest jednak temat dla użytkownika @matek451 w dziale "Sieci, internet".
    Zamiast robić takie przekładanki, napisz tam temat, zawrzyj w poście screeny z aplikacji NETMONSTER na smartfonie i czekaj na odpowiedź. Zapewniam, że dostaniesz informacje, które pozwolą ci na wybranie operatora, który ma najlepszy w twoim rejonie zasięg.

Pozdrawiam
  • #6 20969998
    FazerVolt
    Poziom 6  
    Dokupiłem przedłużacz antenowy dobrej jakości i jak na razie jest spadek o kilka Mb ale nie ma tragedii. Temat do zamknięcia
  • REKLAMA
  • #7 20970002
    FazerVolt
    Poziom 6  
    Dokupiłem przedłużacz antenowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące problemu z DIY przedłużaczem gniazda nanoSim w routerze LTE, który znajduje się na poddaszu. Z powodu trudnego dostępu do routera, stworzył przedłużacz z chińskiego adaptera nanoSim>Sim, który działał przez dwa tygodnie, ale potem zaczęły się problemy z połączeniem. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali przeniesienie routera w inne miejsce, jednak użytkownik wyjaśnił, że długie kable od anteny mogą wpłynąć na jakość sygnału. Zasugerowano również sprawdzenie strony konfiguracyjnej routera oraz skonsultowanie się z innymi użytkownikami w odpowiednim dziale forum. Ostatecznie użytkownik zakupił przedłużacz antenowy, co poprawiło sytuację, mimo niewielkiego spadku prędkości internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA