logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego ruter 4G nie działa z przedłużaczem USB 5m na działce?

rooger 12 Kwi 2025 23:47 336 14
REKLAMA
  • #1 21517164
    rooger
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Cześć, potrzebuję zasilić ruterek 4G pod USB, dzięki niemu mam internet na działce bez podłączenia do linii energetycznej. Ruter działa ładnie wpięty do powerbanka 30 000 mah. Ostatnio chciałem ruter umieścić wyżej, żeby lepiej rozprowadzało mi sygnał wifi, nie chce się wspinać przy każdej podmianie powerbanka, postanowiłem więc zrobić przedłużać USB. Polutowałem 5m przewodu do wtyczki i gniazda, sprawdziłem podpinając telefon i taki mały repeater, wszystko pięknie działa a ruter nie odpala i nie wiem z jakiego powodu.

Powerbank widzi, że jest ruter podłączony, pokazuje natężenie i napięcie kakie jest pobierane. Zabrałem przedłużacz jeszcze raz do domu i sprawdziłem multimetrem, podłączałem różne urządzenia, wszystko działa. Nie rozumiem o co chodzi i proszę o pomoc.

Ruter 4G LTE od majfrendów pod USB
    Przewód 0,2 dwie żyły
    Pozdrawiam ]Link[/url]
  • REKLAMA
  • #2 21517190
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1867
    rooger napisał:
    potrzebuję zasilić ruterek 4G pod USB

Jaki ?
    rooger napisał:
    Polutowałem 5m przewodu do wtyczki i gniazda,

Jak,jaki,jaka,jakie ?
    rooger napisał:
    Nie rozumiem o co chodzi

Zapewne o spadek napięcia na przewodzie
  • REKLAMA
  • #3 21517204
    rooger
    Poziom 9  
    Przewód 0,2, ruter od Chińczyka 4G LTE USB.
    Niby na wyjściu jest 5v no i ładuje telefon, generalnie wszystkie podpięte urządzenia pracowały włącznie w repeaterem.
  • REKLAMA
  • #4 21517208
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1867
    Obawiam się że 0,2 (jeśli to przekrój) przy pięciu metrach to trochę za mało.
    Jeśli to średnica żyły to bardzo za mało.
    rooger napisał:
    Przewód 0,2 dwie żyły

dwie żyły - nie wiadomo czy router nie będzie chciał pogadać z ładowarką a do tego potrzeba drugiej pary przewodów.

Telefon potrafi się dostosować - nie włączy szybkiego ładowania. Repeater też prądożerny nie jest ale modem lte w routerze będzie chciał sporo prądu
  • #5 21517239
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2592
    Autor nie zmierzył jakie jest napięcie na końcu tego kabla z podłączonym obciążeniem.
  • #6 21517279
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    Może lepszym rozwiązaniem będzie zakup aktywnego przedłużacza usb. Najwyraźniej ta odległość na pasywnym kablu to za dużo dla linii sygnałowych USB.
  • #7 21517381
    rooger
    Poziom 9  
    LEDówki napisał:
    Autor nie zmierzył jakie jest napięcie na końcu tego kabla z podłączonym obciążeniem.

Zmierzył, 5,12V pokazał multimetr, nie mierzyłem natomiast natężenia 🤔

Ruterek działa w gnieździe 1A, przedłużacz podpinam do 2A lecz być może faktycznie jest aż taka utrata.

Znajdę "grubszy" przewód i zobaczymy 😀
  • #8 21517430
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4255
    Proponuję najpierw podłączyć krótkim przewodem i sprawdzić, czy wtedy zadziała - bo nie wiadomo, czy to sprawa tylko oporu przewodu, czy braku żył sygnałowych. A poza tym, są w sprzedaży gotowe przedłużacze USB, nie trzeba samoróbki. Jeszcze jedna możliwość: jeśli router działa przy zasilaniu z powerbanku, to może przewód do ładowania tego powerbanku? O ile nie jest tak, że po podłączeniu przewodu ładowania powerbank przestaje dawać zasilanie.
  • #9 21517603
    rooger
    Poziom 9  
    _jta_ napisał:
    Proponuję najpierw podłączyć krótkim przewodem i sprawdzić, czy wtedy zadziała - bo nie wiadomo, czy to sprawa tylko oporu przewodu, czy braku żył sygnałowych. A poza tym, są w sprzedaży gotowe przedłużacze USB, nie trzeba samoróbki. Jeszcze jedna możliwość: jeśli router działa przy zasilaniu z powerbanku, to może przewód do ładowania tego powerbanku? O ile nie jest tak, że po podłączeniu przewodu ładowania powerbank przestaje dawać zasilanie.

No właśnie powerbank nie działa przy ładowaniu, też myślałem żeby ładować go z drugiego powerbanka. Na krótkim przedłużaczu nie próbowałem a miałem kilka wtyczek i gniazd. Jutro ogarnę jakiegoś gotowca i zobaczymy, może faktycznie ruter potrzebuje przewodów sygnałowych.
  • #10 21518158
    LEDówki
    Poziom 43  
    5,12 V to bardzo dobre napięcie, jeżeli Twój miernik nie ma dużego błędu. Czasem zawyżają wyniki gdy zasilanie ma zbyt niskie napięcie. Znaczy się gdy bateria jest mocno rozładowana.
  • #11 21518168
    rooger
    Poziom 9  
    LEDówki napisał:
    5,12 V to bardzo dobre napięcie, jeżeli Twój miernik nie ma dużego błędu. Czasem zawyżają wyniki gdy zasilanie ma zbyt niskie napięcie. Znaczy się gdy bateria jest mocno rozładowana.

Miernik nie jest najwyższej jakości niestety. Zmontowałem chwilowe rozwiązanie, repeater podwiesiłem i zasilam go przy pomocy tego przedłużacza, ruter leży pod ręką na parapecie. Niestety minusem tego rozwiązania jest wykorzystanie dwóch powerbanków jednocześnie.
  • #12 21518179
    LEDówki
    Poziom 43  
    Przedłużacz sieciowy nie da rady? Jeżeli kabel USB ma być tylko zasilaniem, to można użyć krótszy kabel łączący router z zasilaczem.
  • REKLAMA
  • #13 21518237
    rooger
    Poziom 9  
    >>21518179

To domek działkowy, bez prądu. Działka jest dość spora i nie jest "płaska". Stąd takie kombinacje.

Fajnie mieć jakiś wgląd na to, co się tam dzieje gdy nas nie ma.
  • #15 21520614
    rooger
    Poziom 9  
    Kupiłem gotowy przedłużacz usb, ruterek działa i wszystko jest ok. Widać faktycznie był problem przewodów sygnałowych.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył zasilania routera 4G LTE na działce za pomocą przedłużacza USB o długości 5 metrów wykonanego samodzielnie z przewodu o przekroju 0,2 mm² i dwóch żyłach. Router działał poprawnie podłączony bezpośrednio do powerbanka 30 000 mAh, jednak po zastosowaniu przedłużacza nie uruchamiał się mimo widocznego napięcia 5,12 V na końcu kabla. Przyczyną była najprawdopodobniej zbyt duża rezystancja przewodu oraz brak odpowiednich żył sygnałowych wymaganych przez USB do prawidłowej komunikacji i zasilania urządzenia. Telefon i repeater działały na tym samym przedłużaczu, ponieważ mają mniejsze wymagania prądowe i potrafią dostosować ładowanie. Sugerowano pomiar napięcia pod obciążeniem, zastosowanie grubszego przewodu lub aktywnego przedłużacza USB. Ostatecznie zakup gotowego przedłużacza USB rozwiązał problem, potwierdzając konieczność obecności żył sygnałowych i odpowiedniej jakości kabla do zasilania routera 4G LTE na większą odległość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA