logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tokarka Poręba TR 45: zatrzymuje się i zwalnia przy wyższych obrotach

Protom92 01 Lut 2024 12:59 1728 9
REKLAMA
  • #1 20939305
    Protom92
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam. Mam tokarkę poręba tr 45. Jakiś czas temu zauważyłem dziwny zjawisko podczas toczenia elementu tokarka nagle zaczęła zwalniać po czy się zatrzymała na jakieś 2 sekundy i znowu ruszyła. Włączyłem ją ponownie bez obciążenia i na wolnych przełożeniach tego nie robi dopiero na wyższych obrotach tak mniej więcej od połowy ustawianych obrotów w góry zaczyna po jakimś czasie hamować. Ktoś może miał taki przypadek albo podejrzewa co wy to mogło być ? Raz przy zahamowaniu wyłączyłem ją i próbowałem ruszyć wrzecionem ale nie drgnęło ani w prawo ani w lewo. Po kilku sekundach ręcznie można było już kręcić w prawo i lewo.
  • REKLAMA
  • #2 20939411
    medrzec_alibaba
    Poziom 2  
    Po prostu staraj się jej używać tylko na niskich obrotach
  • REKLAMA
  • #3 20939424
    Protom92
    Poziom 4  
    Ok wszystko się da zrobić i tez tak toczę ale miałem zamiar ją niedługo sprzedać a z takim problemem mało kto będzie zainteresowany a dwa że mocno spada jej wartość. Dlatego tez szukam przyczyny żeby ją naprawić.
  • #4 20939937
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    medrzec_alibaba napisał:
    Po prostu staraj się jej używać tylko na niskich obrotach

Mądra porada.
    Tokarka ma paski klinowe sprawdzić czy one nie slizgają. Ale pewnikiem to będzie sprzęgło się ślizgało,
    Schemat mechanizmu tokarki z oznaczeniami elementów.
  • #5 20940001
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 457
    Z pobieżnych informacji w sieci znalazłem informację, że tokarka ma panewki. Być może są do tego stopnia wyrobione, że mechanizmy tokarki ocierają o siebie i powoduje to zatrzymanie tokarki na wyższych obrotach lub przy większym obciążeniu. Ewentualnie brak smarowania też może spowodować podobne objawy. Tylko jeśli panewki pracowały bez smarowania to w najlepszym wypadku są do regeneracji jeśli nie do wymiany.

Kilka miesięcy temu serwisowałem maszynę do oczkowania banerów. Też "bez powodu" jeden z jej silniczków zatrzymywał się. Okazało się, że silniczek ma panewki zużyte do tego stopnia, że wirnik ocierał o stojan. Doraźnie pomogło smarowanie, ale silniczek do wymiany bo raczej samych panewek do niego nie da się dokupić.
  • REKLAMA
  • #6 20940140
    Protom92
    Poziom 4  
    Silnik staje razem z wrzecionem nic się nie ślizga. Ostatnio tak złapało że wywaliło bezpieczniki. Co do panewek gdzie one mogą się znajdować w takiej tokarce i jak je mogę sprawdzić ? Przyznam ze sprawdziłem poziom oleju i jest poniżej stanu ale wydaje mi się że nie jest go aż tak mało żeby mogło się coś zatrzeć. Jeśli chodzi o sprzęgło to z tego co wiem ta tokarka nie ma sprzęgła. Mogę się mylić ale jak ją rozkręcałam od góry to nie zauważyłem nic podobnego do sprzęgła chyba ze jest gdzieś w dolnej skrzyni tam nie zaglądałem. Mogę spróbować uzupełnić olej tylko jaki dolać. Czy lepiej wymienić cały na nowy. Otwierałem wczoraj górna pokrywa i olej nie wyglada na brudny. W każdej pozycji predkosci wszysko zazębia się idealnie.
  • #7 20941107
    Citizen75
    Poziom 30  
    Wrzeciono to do którego przykręcony jest uchwyt może pracować na panewkach. Jedna z przodu, a druga z tyłu wrzeciona. Jeśli nadmiernie się wyrobiły to może to powodować "opadanie" tulei wrzeciona to tego stopnia, że zakleszczają się mechanizmy (koła zębate) tokarki. Panewek w tokarce może być więcej niż tylko przy tulei wrzeciona. Podobny efekt może powodować uszkodzone łożysko. To jednak niczym nie poparta hipoteza. Sprzęgło może być w dolnej części wrzeciennika lub reduktorze. Niestety tego nie da się stwierdzić tak na odległość, bez częściowego demontażu wrzeciennika czy innych elementów tokarki.

Olej jeśli jest nawet poniżej minimalnego stanu to smarowane raczej (słabe) ale jest. Nie wiadomo jak ktoś wcześniej dbał o tą tokarkę.
  • REKLAMA
  • #8 20941462
    Protom92
    Poziom 4  
    Nigdy wcześniej nie małem z nią takich problemów a mam ją ponad 7 lat. Teraz tak myśle czy jest możliwe np zatkanie się jakiegoś kanału który jest odpowiedzialny za smarowanie panewek poszczególnej panewki? Jeśli było by w dolnej części uszkodzone sprzęgło mogło by powodować takie nagłe zatrzymanie? No i pozostaje kwestia jeśli tokarka miała by sprzęgło to rozumiem ze przełączenie obrotów prawo lewo czy tez posuwu przód tył powinno odbywać się na włączonych obrotach wrzeciona bez żadnego zgrzytu i płynnie?
  • #9 20941697
    Citizen75
    Poziom 30  
    Tokarki z którymi miałem do czynienia miały włączany silnik, który pracował cały czas. Natomiast włączenie napędu wrzeciennika odbywało się dźwignią. Można było włączyć obroty prawe i lewe więc zapewne jakieś sprzęgło jest. Do tego dochodzi napęd wałka posuwu i śruby pociągowej do gwintów. Choć tutaj mechanizm włączania posuwu nazywał się "zamkiem" o ile mnie pamięć nie zawodzi.

Obawiam się, że bez demontażu wrzeciennika tokarki czy choćby wizualnych oględzin jego wnętrza możemy sobie gdybać co jest uszkodzone. W tej tokarce chyba przy wrzecienniku jest jeszcze reduktor (skrzynia biegów). Niektóre tokarki miały hamulec elektromagnetyczny do szybkiego zatrzymywania wrzeciona po wyłączeniu napędu wrzeciona.
  • #10 21063356
    skaniav8
    Poziom 1  
    >>20941462
    Po skasowaniu luzu na panewce u mnie też się to zaczęło dziać. Jeśli chodzi o smarowanie, to w mojej jest pompka dodatkowa założona, która podaje olej na górę. Kolego, to jest na panewkach i to się reguluje co jakiś czas. Trzeba kasować luz osiowy i wzdłużny. Być może u ciebie już panewki się wyrobiły po takim czasie bez regulacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tokarką Poręba TR 45, która zatrzymuje się i zwalnia przy wyższych obrotach. Po włączeniu bez obciążenia nie występują problemy, jednak przy wyższych obrotach tokarka hamuje, a wrzeciono staje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być zużyte panewki, brak smarowania lub uszkodzone łożysko. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie klinowych pasków, poziomu oleju oraz regulacji luzów na panewkach. Wskazują również na możliwość istnienia sprzęgła w dolnej części wrzeciennika. Użytkownik zastanawia się nad ewentualnym zablokowaniem kanałów smarujących oraz wpływem sprzęgła na nagłe zatrzymania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA