logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy pompa Panasonic Aquarea WH-MXC09J3E8 powinna modulować poniżej 34Hz?

systemcom 01 Lut 2024 18:36 2013 11
REKLAMA
  • #1 20939838
    systemcom
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Witam,
    zauważułem ostatnio że moja pompa typu monoblock 9kW sprężarka schodzi min do 34Hz,
    czy nie powinna jeszcze niżej modulować?
    Dla porównania pompa o Panasonic o tej samej mocy tyle, że split schodzi częstotliwościa pracy do 19Hz,
    pytam bo od samego początku są z nią same problemy, dopiero po trzech serwisach udało się ją uruchomić, ale do wymiany cała elektronika.
  • REKLAMA
  • #2 20940303
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    Na T-cap'e 12kW schodziło u klienta do 28Hz
  • REKLAMA
  • #3 20940397
    systemcom
    Poziom 24  
    Ja też mam T-cap pytanie dlaczego nie chcę niżej zejść?
  • #4 20951031
    systemcom
    Poziom 24  
    Trochę dziwne, kiedy na zewnątrz robi się cieplej powyżej 6-8 stopni pompa pracuje praktycznie cały czas 19-20Hz,
    przy czym przez 12 godzin wyłaczyła się 2 razy,
    kiedy jest chłodniej pracuje 50Hz i schodzi min 34Hz i wyłacza się średnio co 1,5 godziny,
    serwis panasonic twierdzi, że to normalne zachowanie, ale myślę, że to odbijaie piłeczki,
    czy ma ktoś z was monobloka Panasonic, ażeby porównać statystyki?
  • REKLAMA
  • #5 20951188
    JackB
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    Modele T-CAP serii J taką mają przypadłość. Też mam taką pompę serii J i też tak mam.
    W zakresie temperatur od -1 do 5 st C pompa nie schodzi poniżej 34Hz tylko się wyłącza i po 10 20 min załącza ponownie. w temperaturach wyższych i poniżej 0 moduluje się u mnie nawet do 18Hz.

Cała dyskusja na ten temat jest na forum Muratora:
    https://forum.muratordom.pl/showthread.php?38...onic-taktowanie-s%C5%82abo-moduluje-moc%C4%85
    (Nie wiem czy moge wklejać tu linki z innych serwisów)
  • #6 20951297
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    systemcom napisał:
    Ja też mam T-cap pytanie dlaczego nie chcę niżej zejść?

Ja pisałem o modelu 12kW, na 9kW jest inna sprężarka inaczej są dobrane prędkości minimalne. Tak jak z pojemnością silnika, im większy tym wymagany moment obrotowy dostępny jest przy niższych obrotach.
  • REKLAMA
  • #7 20952144
    systemcom
    Poziom 24  
    JackB ma rację pompa powyżej 5 stopni chodziła płynie z modulacją 18-19Hz,
    poniżej 5 stopni minimum 34Hz tylko pytanie czy to celowe działanie czy błąd firmware? Jak dla mnie nie widzę tu logiki, bardziej szroni przy wyżeszej modulacji i pewnie COP spada, ale trzeba by się temy przyjżej dokładniej,
    tylko dlaczego nie ma tej samej zasady w split?
  • #8 20954811
    systemcom
    Poziom 24  
    Może ktoś z serwisu Panasonica się wypowie, czy to chodzi o jakieś zabezpieczenie pompy i dlatego w tych temperaturach nie schodzi poniżej 34Hz, czy to jakaś mroczna tajemnica Panasonica, bo niesłyszałem żeby inni producenci stosowali w swoich sprężarkach.
  • #9 20957713
    JackB
    Poziom 11  
    Są podejrzenia że to błąd w firmware , ale nikt się do tego nie przyznaje i nikt tego nie potwierdził z Panasonica. Takiego zachowania nie ma w przypadku pomp serii H , co do splitów serii J to nie mam potwierdzenia.
    Faktycznie brak widocznej sensowności takiego zachowania pompy, ale może konstruktorzy mają swój cel. Szkoda, że nie został jasno wytłumaczony i mnożą się domysły. Ale jak nie wiadomo o co chodzi , to wiadomo ...
    Raczej Panasonic się nad tym już pochyli, skoro nowe generacje powstają jak grzyby po deszczu , oraz te już z czynnikiem R290 . Chyba że ktoś wymusi jakieś działania Serwisu Panasonica na podst. Gwarancji.
    Jeśli ktoś posiada takie wytłumaczenie z Panasonica, to proszę się z nami podzielić na tym Forum. Pozdrawiam
  • #10 20958598
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    systemcom napisał:
    pytam bo od samego początku są z nią same problemy, dopiero po trzech serwisach udało się ją uruchomić, ale do wymiany cała elektronika.

Pojawia sie pytanie, czy ta sama płyta została zamontowana, czy ta, która była dostępna na stanie. A może ktoś nie zaprogramował właściwych ustawień dla tego modelu?
  • #11 20959281
    JackB
    Poziom 11  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    systemcom napisał:

Pojawia sie pytanie, czy ta sama płyta została zamontowana, czy ta, która była dostępna na stanie. A może ktoś nie zaprogramował właściwych ustawień dla tego modelu?

Tylko kto programuje właściwe ustawienia dla tego modelu ? Płyta główna jest chyba dedykowana do danego modelu ( tutaj model J) i nikt tego oprócz autoryzowanego serwisu Panasonica nie wykonuje. A poza tym to nieodosobniony przypadek, czyli wygląda to na fabryczny błąd lub celowe działanie w tym modelu.
  • #12 21819674
    llopacinski
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Temat bardzo stary, ale:
    mam serię J, pompa zwykła (nie T-cap), 1 faza, 7 kW i mam to samo. Gdy jest cieplej schodzi do 19Hz, a gdy jest zimno, to 34 Hz i się wyłącza. Podejrzewam że to jakaś funkcja ochronna, a nie błąd.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modulacji częstotliwości pracy sprężarki w pompach ciepła Panasonic Aquarea, zwłaszcza modelu monoblok 9kW serii J. Użytkownicy zauważyli, że pompa monoblok nie schodzi poniżej 34Hz przy niskich temperaturach (poniżej 5°C), podczas gdy modele split o tej samej mocy modulują do 19Hz. W modelach T-CAP 12kW minimalna częstotliwość pracy wynosi około 28Hz. Zachowanie to jest potwierdzone przez kilku użytkowników i serwis Panasonic twierdzi, że jest to normalne, choć brak jest oficjalnego wyjaśnienia. Podejrzewa się, że może to być funkcja ochronna lub błąd firmware, jednak nikt z Panasonica tego nie potwierdził. W modelach serii H takie ograniczenie nie występuje. Dyskusja wskazuje na możliwe różnice konstrukcyjne sprężarek i ustawień firmware między modelami monoblok i split oraz między seriami J i T-CAP. Użytkownicy postulują wyjaśnienie ze strony producenta, gdyż obecne zachowanie może wpływać na efektywność i powodować częstsze wyłączanie pompy przy niskich temperaturach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA