logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o lutownicy transformatorowej Kraft&Dele KD1503 dla początkujących

Slawek637 01 Lut 2024 20:00 387 11
  • #1 20939972
    Slawek637
    Poziom 1  
    Witam.
    Chciałbym nieco pobawić się z lutowaniem i przychodzę z pytaniem, czy lutownica transformatorowa Kraft&Dele KD1503 jest dobra na początek? Jestem początkującym majsterkowiczem, który coś tam podłubie w wolnym czasie. :). Być może ktoś korzysta i może polecić?
    Liczę na porady. Pozdrawiam
  • #3 20940068
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 1999
    Jeżeli stać Cię na tanie badziewie to bierz, jednak lepiej dołożyć i kupić coś solidniejszego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20941441
    robarek
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Nigdy firmy K&D. To straszny chłam!!
  • #6 20946210
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20946232
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    @Slawek637
    Slawek637 napisał:
    Witam.
    Chciałbym nieco pobawić się z lutowaniem i przychodzę z pytaniem, czy lutownica transformatorowa Kraft&Dele KD1503 .....

A gdzie można kupić groty do tej lutownicy ?
    Wiele razy tu na Elektrodzie były takie pytania zadawane, odpowiedzi nie widziałem.
  • #8 20946261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20946290
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Masz rację, do Lutoli sam zrobisz grot, ale do Kraft&Dele KD1503 ?
    Widziałeś grot do tej lutownicy ?
    Pierwszą moją lutownicą około 40lat temu była lutownica podobna do Kraft&Dele KD1503, podobnie miała grot wykonany ze stopniowanego drutu, groty które były w zestawie zużyły się, były trudno dostępne w sklepach i drogie.
    Dlatego nie polecam lutownic z tak zaprojektowanymi mocowaniami grotu.

Polecam drogą lutownicę transformatorową ZDZ LT-75/45W.
  • #10 20946378
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6036
    Dla początkujących tylko w czym? Raczej nie w elektronice, że paru starych wygów potrafi tym lutować "nawet SMD" nie znaczy że to jest odpowiedni sprzęt, do pracy przy płytkach drukowanych. Może w czasach lamp i montażu przestrzennego była ok.

Na dobrą lutownicę transformatorową trzeba wydać prawie tyle co na stację na groty T12, moc też 75W, czas nagrzewania też kilka sekund, a T12 dużo mniej waży, ma stabilizację temperatury.
    Lutowanie nią SMD jest czymś normalnym, lutowanie SMD transformatorówką to wyczyn którym można się chwalić przed kolegami.
  • #11 20946502
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    jarek_lnx napisał:
    Na dobrą lutownicę transformatorową trzeba wydać prawie tyle co na stację na groty T12, moc

Zgoda. Ta Kraft z tematu to śmieć. Jednak Lutola i pochodne są sto razy lepsze. Ale

jarek_lnx napisał:
    utowanie nią SMD jest czymś normalnym, lutowanie SMD transformatorówką to wyczyn którym można się chwalić przed kolegami.

Często w serwisie trzeba wylutować czy wlutować obok SMD jakiś element przewlekany. Z dużym polem masy. Wtedy ten "pistolet" dobrze jest mieć pod ręką. Ja w tej chwili w warsztacie mam siedem lutownic i wszystkie potrzebne. A ostatnio scalaka SMD w życiu bym nie zdjął gdyby nie taka klasyczna do rynien 500W
  • #12 20946510
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    Transformatorowa SMD też można robić, nie jest to sztuka wielką, po kilkudziesiatkach lat to proste.
    Kiedyś każdy zaczynał od lutoli albo zdz.
    Teraz jest wybór i na pewno łatwiej uczyć się na stacji

Podsumowanie tematu

✨ Lutownica transformatorowa Kraft&Dele KD1503 nie jest polecana dla początkujących majsterkowiczów. Użytkownicy wskazują na jej niską jakość i trudności w dostępności grotów. Zamiast tego, sugerowane są lepsze alternatywy, takie jak lutownice ZDZ lub Lutola, które oferują większą niezawodność. Wiele osób rekomenduje również stacje lutownicze, które zapewniają lepszą kontrolę temperatury i są bardziej wszechstronne, zwłaszcza w przypadku lutowania SMD. Wskazano, że na dobrą lutownicę transformatorową trzeba wydać więcej, ale jest to inwestycja, która się opłaca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA