logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutownica do 100 zł – jaki model wybrać w budżecie 50-100 zł?

lszlacht 16 Lis 2003 22:14 4047 7
  • #1 402608
    lszlacht
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Jaką najlepiej kupić lutownicę?? Cenowo bym chciał by się zmieściła w przedziale od 50 do 100 zł. Ewentualnie może być ciut droższa. Dzięki z góry za podpowiedzi.
  • #2 402854
    andrew751
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    hej, z praktyki wiem, ze najlepiej miec kilka lutownic, ja mam ich 5 i uwazam ,ze bez zadnej niemoglbym sie obyc [trafo, kolba-24V, micro-SMD, gazowa i accu,] , Tobie proponuje lutownice transformatorowa za 45 zl , ja tez od takiej zaczynalem, manewrujac odpowiednio grotami mozna sobie poradzic ze wszystkim, a w miedzy czasie mysl o kolbie-24V z regulacja temp[ np.Salomon i do tego stacje Sam wykonaj-opis w PE]. powodzenia.
  • #3 429206
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 729
    Popieram, ja też zaczynałem od transformatorowej, później Elwik i kolba.
  • #4 429714
    mctomas
    Poziom 2  
    Ja też zaczynałem od trafa a teraz chodzę na Wellerze, znakomity sprzęt. Jak rozpoczynasz zabawę z elektroniką to bierz transformatorówkę, jest przede wszystkim tania w użytkowaniu :)
  • #5 15284672
    Zgredek58
    Poziom 1  
    Ja proponuje dedre ded7540 Wiele ludzi twierdzi ze sie psuje. Bzdura! Mam ją od roku i raz wymieniłem grot. Mówią ze groty są trudno dostępne. Jakos kupiłem. Wpisujesz na Google i jest tam tego pelno! Polecam 😊
  • #6 15305514
    wowa tatarin
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    ja zaczynałem od lutownicy transformatorowej(Lutola 6B 90-100zł), niedawno kupiłem sobie stację wep936(65zł bez wysyłki 82zł z wysyłką na alle). Lutuje pięknie, ale jednak uważam że bez trafo się nie obejdzie w przyszłości. Zależy także co chcesz lutować. poza tym uważam, że trafo jest lepsza do rozlutowywania, ale to może kwestia wprawy
  • #7 15317613
    krn78
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Trafo na początek jest niezłe, ale...
    Po piewsze: tak, jak kolega wowa tatarin napisał, zależy do czego chcesz tej lutownicy używać, po drugie, czasem trafo może wyrobić złe nawyki. Osobiście sam zaczynałem od trafo, ale potem, kiedy dostałem do rąk stację Wellera, okazało się że lutuje się zupełnie inaczej.
    Jeśli chcesz lutować płytki i tylko płytki, zastanowiłbym się nad jakąś stacją.
  • #8 15334463
    lszlacht
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Właśnie sprawdziłem powiadomienia na stronce... ktoś odpowiedział mi na post po... 12 latach!
    Temat zamykam bo jednak jest już trochę nieaktualny:)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wyboru lutownicy w budżecie 50-100 zł rekomendowane są przede wszystkim lutownice transformatorowe jako dobre i tanie rozwiązanie na start. Użytkownicy podkreślają, że transformatorówki są ekonomiczne w eksploatacji i przydatne zwłaszcza do rozlutowywania. Wskazano modele takie jak Lutola 6B oraz dedre ded7540, które cieszą się pozytywnymi opiniami pod względem trwałości i dostępności grotów. Alternatywnie sugerowane są stacje lutownicze, np. Weller czy WEIP936, które oferują regulację temperatury i lepszą precyzję lutowania, szczególnie przy pracy z płytkami PCB. Zwrócono uwagę, że stacje lutownicze mogą wymagać większego budżetu, ale zapewniają wyższą jakość i komfort pracy. Wskazano również, że posiadanie kilku lutownic o różnych parametrach może być korzystne dla różnych zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA