logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak prawidłowo powiekszyć partycję WinRE w Windows 10 wg ?

arkadiuszen 02 Lut 2024 10:54 4653 6
REKLAMA
  • #1 20940753
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Ocena: 46
    Witajcie. Mam problem z powiększeniem partycji przewracania w Windows 10 .
    Według tego oficjalnego poradnika nic z tego :
    https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/kb5...ji-winre-400faa27-9343-461c-ada9-24c8229763bf
    Niepowodzenie zaczyna się już przy zaznaczaniu partycji (sel part<WinRE partition index> - the syntax of the command is incorrect. )

Usuwając też partycje ręcznie innym programem do partycji z wiersza poleceń nie da sie utworzyć nowej partycji (create partition primary id=de94bba4-06d1-4d40-a16a-bfd50179d6ac - create' is not recognized as an internal or external command operable program or batch file )

Wszystko robie z uprawnieniami administratora , rezultat tensam z wylaczoną jak i wlaczoną funkcją winRE.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20941084
    fiB
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Nie jestem specem ale z tego poradnika zmieniłem w dwóch komputerach tą partycję i błędów/problemów nie napotkałem. Jedynie na jednym komputerze miałem partycję odzyskiwania za partycją z danymi a nie partycją systemową (partycja C, partycja D, partycja odzyskiwania), więc musiałem zmniejszyć tą partycję z danymi (D) bo zmniejszenie systemowej nic by nie dało. Zobacz jak jest u ciebie w panelu zarządzenie dyskami.
    U mnie dla polecania reagentc /info -> \\?\GLOBALROOT\device\harddisk0\partition5\Recovery\WindowsRE
    zgodnie z instrukcją wyłączasz funkcję WinRE, potem do DISKPART
    Moje partycje w diskpart:
    DISKPART> list part

Partition ### Type Size Offset
    ------------- ---------------- ------- -------
    Partition 1 Reserved 128 MB 17 KB
    Partition 2 System 100 MB 129 MB
    Partition 3 Primary 224 GB 229 MB
    Partition 4 Primary 251 GB 224 GB
    Partition 5 Recovery 755 MB 476 GB
    Wybieram partycję 4 i ją zmniejszam polecaniem shrink desired=250 minimum=250
    Potem wybieram partycję 5 i ją usuwam, tworzę nową partycję zależnie od tego czy mam na dysku GPT czy MBR.
    Włączam funkcję WinRE i kontrolnie sprawdzam reagentc /info czy jest na partycji 5.

Jeszcze raz po kolei przejdź przez poradnik, gdzieś musiałeś zrobić błąd, instrukcja jest dość szczegółowa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20941188
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 369
    arkadiuszen napisał:
    sel part<WinRE partition index> - the syntax of the command is incorrect. )

Tutaj wpisujesz nr partycji WinRe np. sel part 4 4 to przykładowy numer partycji a nie <WinRE partition index>
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20942060
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Uważaj co klepiesz bo jak sobie skasujesz to nie będzie odwrotu,
    zacznij od
    reagentc /info
    zapisz to sobie
    reagentc /info >> recovery10.txt
    diskpart
    list disk
    jeżeli masz tylko jeden to będzie to 0
    select disk 0
    list partition
    ta największa to system ( załóżmy że to 2), RE pewnie jest ostatnia , załóżmy że to będzie 5,
    sel part 2
    shrink desired=250 minimum=250
    sel part 5
    delete partition override

create partition primary id=de94bba4-06d1-4d40-a16a-bfd50179d6ac

gpt attributes =0x8000000000000001

nie wiem co robisz źle bo ja do tego nie mam cierpliwości, jak coś się posypie to leci instalka od zera, na ssd to twa kilka minut, rzadko bawię się w naprawianie a jak już to odpalam system z usb i wtedy się bawię,
  • #7 20946234
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Ocena: 46
    Dzięki Koledzy za pomoc .
    Dzięki Wam już dałem radę. Wszystkie wasze posty były bardzo pomocne , a szczególnie posty użytkownika fiB i Brodi .
    Gratuluję wiedzy i Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z powiększeniem partycji WinRE w Windows 10, co prowadziło do błędów podczas korzystania z poleceń DISKPART. W odpowiedziach zasugerowano, aby najpierw sprawdzić układ partycji w panelu zarządzania dyskami oraz użyć polecenia `reagentc /info` do uzyskania informacji o partycji odzyskiwania. Wskazano również, że należy poprawnie wybrać numer partycji WinRE oraz zmniejszyć odpowiednią partycję przed jej usunięciem. Użytkownik otrzymał pomocne wskazówki dotyczące użycia poleceń DISKPART, a także alternatywne rozwiązanie w postaci narzędzia do ukrywania aktualizacji Windows. Na końcu użytkownik podziękował za pomoc i potwierdził, że udało mu się rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA