logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C4 ll - zacinające się kierunkowskazy LED po uruchomieniu silnika

robertmatuszczak0 02 Lut 2024 20:39 510 9
REKLAMA
  • #1 20941661
    robertmatuszczak0
    Poziom 3  
    Witam. Citroen C4 ll założony nowy hak wraz z modułem uniwersalnym przystosowanym do świateł LED. Wszystko działa świetnie gdy mam przekręcony zapłon. Problem pojawia się gdy uruchomie silnik. Kierunkowskazy działają i po kilku mrugnięciach się zacinają po czym znów działają dobrze i znowu się zacinają i tak na przemian. Moduł został wymieniony na nowy bo myślałem że to on jest uszkodzony,niestety jest bez zmian. Auto sprawdzałem na innych przyczepach że swiatłami LED i to samo. Gdzie szukać przyczyny?

@ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 20941670
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1371
    Zmierz napięcie zasilające gdy pracuje silnik z alternatorem? Może dołożyć stabilizator napięcia zasilania LED 12V?
  • REKLAMA
  • #3 20943068
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Czy te kierunkowskazy "zacinają" się na samochodzie czy przyczepie?
    Jeśli na samochodzie a po odłączeniu modułu haka działanie kierunkowskazów poprawia się to będzie wina w module. Na wiązce dochodzącej do lamp często jest informacja, żeby nie podłączać obciążenia większego niż 10mA. Często na wejściu modułów haka są transoptory a więc obciążenie to 20mA.
    Jeśli jest to problem z kierunkowskazami na przyczepce to może być to problem impulsowego sterowania niektórych żarówek. Tak jest na przykład w układach Start&Stop z alternatorem odwracalnym. W takim układzie występuje ultrapojemność 5V podłączana szeregowo na czas rozruchu. W takim przypadku podczas pracy silnika żarówki sterowane są sygnałem PWM aby zapobiec przedwczesnemu przepaleniu żarówek. Od impulsowego sygnału "głupieje" moduł haka.
  • #4 20943089
    robertmatuszczak0
    Poziom 3  
    Problem dotyczy kierunkowskazów LED przyczepy. Więc co zrobić powinienem?
  • REKLAMA
  • #5 20943115
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Sprawdzić oscyloskopem czy po uruchomieniu silnika występuje sygnał PWM. Jeśli tak to wymienić moduł na inny np. na wersję CAN lub oryginał.
    Jeżeli PWM nie występuje to sprawdzić instalację przyczepy.
  • #6 20944124
    robertmatuszczak0
    Poziom 3  
    Moduł Smart Connect MH-8/13s QR z etykietą.

Dodano po 3 [minuty]:

Moduł współpracuje z can bus,auto podłączone pod inne przyczepy z lampami led daje te same objawy
  • #7 20944382
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3482
    robertmatuszczak0 napisał:
    Moduł współpracuje z can bus

Bzdura. To że tak piszesz świadczy tylko o tym że nie wiesz co podłączasz.
  • #8 20944486
    robertmatuszczak0
    Poziom 3  
    Wstawiłem zdjęcie modułu i informację o tym, że współpracuje z can bo poprzednik zasugerował wymianę modułu na taki właśnie. I pomimo tego auto podpięte pod inną przyczepę ( sprawną świetlnie na pewno) wywołuje dokładnie ten sam efekt.
  • REKLAMA
  • #9 20944607
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2071
    Sprawdziłem instrukcję i ten moduł nie obsługuje komunikacji Can. „Współpraca z canbus” to bełkot marketingowy stosowany przez sprzedawców z allegro i innych portali sprzedażowych. Obsługuje sterowanie PWM, ale tylko świateł stop/pozycyjnych/ przeciwmgielnego. Jak nie masz oscyloskopu , podjedź do kogoś, kto sprawdzi co pojawia się na żarówce od kierunków po uruchomieniu silnika.
  • #10 20944670
    robertmatuszczak0
    Poziom 3  
    Dzięki. Sprawdzę to oscyloskopem i dam znać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kierunkowskazami LED w Citroenie C4 II, które zacinają się po uruchomieniu silnika, mimo że działają poprawnie przy włączonym zapłonie. Po wymianie modułu haka na nowy problem nie ustępuje. Użytkownik sprawdził działanie na różnych przyczepach z LED-ami, co potwierdza, że problem leży w instalacji. Użytkownicy sugerują sprawdzenie napięcia zasilającego, sygnału PWM oraz wymianę modułu na wersję CAN, ponieważ obecny moduł nie obsługuje komunikacji CAN, co może być przyczyną problemu. Zaleca się również użycie oscyloskopu do analizy sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA