logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować BIOS na płycie Aopen AX63 Pro z BIOS-em Award?

Tsport 02 Gru 2005 16:34 1361 3
REKLAMA
  • #1 2047172
    Tsport
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam,
    proszę o pomoc w zaktualizowaniu biosu. Nigdy nie przeprowadzałem takiej operacji i nie mam pojęcia jak to zrobić.

Mam płytę Aopen ax63 pro z biosem award.
    Problem mam z win xp. Nie moge botować płyty instalacyjnej (z tym można jeszcze jakoś sobie poradzić) ale podczas instalacji xp występuje problem z trybem acpi - zalecają aktualzację biosu plyty głównej. sciągnęłem bios ze strony producenta ale nie wiem co dalej.
  • REKLAMA
  • #2 2047189
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Nie ma na stronie producenta instrukcji?
    Sciagasz sobie bootowalna dyskietke z bootdisk.com (ta do wgrywania biosu) nagrywasz na nia program do wgrywania oraz bios.Uruchamiasz z niej komputer i wgrywasz.
  • REKLAMA
  • #3 2047326
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    w pliku z biosem jest flasher.
    Rozpakuj te dwa pliki, i skopiuj je na dyskietke DOS.
    Uruchom z niej komputer (tryb awaryjny, tylko wiersz polecen), uruchom program ktory skopiowales. Podaj nazwe pliku do zapisania istniejacego biosu, a potem podajesz nazwe druiego pliku ktory kopiowales na dyskioetke. Czekasz pare sekund i jak skonczy sie, to robsz reset.
  • #4 2048299
    Tsport
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Zciągnięte pliki wgrałem na dyskietkę systemową win 98se. Odpaliłem system z dyskietki startowej, następnie uruchomiłem plik ściągnięty ze strony producenta. I pochwili bios został uaktualniony i mogłem zresetowac komputer. Wszystko jest ok
REKLAMA