logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zastąpiony dysk WD Elements 2TB jest oryginalny? Inny wygląd i dźwięki

gsm231 04 Lut 2024 11:56 537 13
REKLAMA
  • #1 20944059
    gsm231
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Witam, spotkała mnie dosyć ciekawa sytuacja.
    Około 1,5 roku temu kupiłem dysk przenośny WD Elements 2 TB w dużej sieci handlowej (przez internet) dysk od początku mimo że działał prawidłowo to podczas wyłączania wydawał z siebie niepokojące dźwięki (jakby się coś tarło w środku) problem zbagatelizowałem ale ostatecznie postanowiłem go odesłać na gwarancję.
    Po pewnym czasie otrzymałem informację zwrotną że dysk jest sprawny jednak jeszcze raz opisałem problem, wysłano dysk do ponownego sprawdzenia i jednak dysk został naprawiony. Otrzymałem paczkę z "nowym" dyskiem jednak wygląda on inaczej od dysku który wysłałem i od innych dysków przenośnych WD które posiadam, jest dużo grubszy, głośniejszy i... dalej słychać dźwięk tarcia podczas zatrzymywania się talerza (być może słabiej ale w innych moich dyskach tego problemu nie ma). Dodatkowo po wpisaniu jego numeru seryjnego na stronie WD otrzymuje informację że jego gwarwncja kończy się 19 kwietnia 2024 mimo że dysk kupiłem w czerwcu, dla porównania dysk który kupiłem w listopadzie 2023 ma normalnie gwarancję do listopada 2025.
    Zdjęcia dysku wraz z porównaniem rozmiarem do innego który posiadam:
    Czy zastąpiony dysk WD Elements 2TB jest oryginalny? Inny wygląd i dźwięki Czy zastąpiony dysk WD Elements 2TB jest oryginalny? Inny wygląd i dźwięki Czy zastąpiony dysk WD Elements 2TB jest oryginalny? Inny wygląd i dźwięki Czy zastąpiony dysk WD Elements 2TB jest oryginalny? Inny wygląd i dźwięki Czy zastąpiony dysk WD Elements 2TB jest oryginalny? Inny wygląd i dźwięki

Naprawa była realizowana przez zewnętrzny serwis, co oni mi wcisnęli? Parametrów dysku nie testowałem jeśli wizualnie wygląda to w ten sposób. Napisałem do sklepu czekam na odpowiedź.
    Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
  • REKLAMA
  • #2 20944096
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Winda? Winda 7,10,11 nie ogarnia mojego dysku przenośnego HDD Toshiba. Efekty są identyczne jak opisywane przez Ciebie. Linux sobie radzi bez problemu i nic nie słychać podczas wyłączania. Sprawdź na linuxie.

Tak czy inaczej nie zgodził bym się na otrzymanie innego produktu niż reklamowany (chyba że "lepszy" od reklamowanego, bez dopłaty).
  • #3 20944200
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Dyski mechaniczne wydają dźwięki, różne dźwięki. Jeśli dysk działa - to nie rozumiem problemu. W przypadku tak precyzyjnej mechaniki jeśli coś by tarło, to ten dysk by nie miał prawa działać.

Co dostał Kolega to produkt fabrycznie regenerowany, czego należy się spodziewać, jeśli wyśle się do producenta uszkodzony dysk. Jak dla mnie wymiana sprawnego dysku posiadanego od nowości w którym dźwięk się nie podoba na dysk regenerowany to dla mnie słaby interes, ale tak działa wymiana gwarancyjna w przypadku dysku.

Wymiary mogą być różne dla różnych serii/generacji dysków, widziałem już takie i takie modele Elements. Po numerze seryjnym, który Kolega zakrył, można zweryfikować model i gwarancję.
  • #4 20944528
    gsm231
    Poziom 13  
    dt1 napisał:
    Dyski mechaniczne wydają dźwięki, różne dźwięki. Jeśli dysk działa - to nie rozumiem problemu. W przypadku tak precyzyjnej mechaniki jeśli coś by tarło, to ten dysk by nie miał prawa działać.

Co dostał Kolega to produkt fabrycznie regenerowany, czego należy się spodziewać, jeśli wyśle się do producenta uszkodzony dysk. Jak dla mnie wymiana sprawnego dysku posiadanego od nowości w którym dźwięk się nie podoba na dysk regenerowany to dla mnie słaby interes, ale tak działa wymiana gwarancyjna w przypadku dysku.

Wymiary mogą być różne dla różnych serii/generacji dysków, widziałem już takie i takie modele Elements. Po numerze seryjnym, który Kolega zakrył, można zweryfikować model i gwarancję.

Wysyłając dysk na gwarancję który wydaje niepokojące dźwięki oczekuje się ekspertyzy i oceny czy reklamacja jest zadadna bo z perspektywy klienta dysk który zachowuje się w podejrzany sposób nie jest wiarygodnym miejscem przechowywania prywatnych plików, zwłaszcza że mam 3 inne takie dyski i inne takich dźwięków tarcia nie wydawały, może to obniżyć trwałość dysku i doprowadzić do uszkodzenia prywatnych danych, od tego jest gwarancja.
    Czy natomiast ten dysk trafił do producenta? Jeśli tak to dlaczego na oficjalnej stronie nie zgadzają się dane dot. okresu gwarancji, brakuje ekspertyzy co było nie tak z tamtym dyskiem itd.

Dodano po 2 [minuty]:

FourierSTM napisał:
    Winda? Winda 7,10,11 nie ogarnia mojego dysku przenośnego HDD Toshiba. Efekty są identyczne jak opisywane przez Ciebie. Linux sobie radzi bez problemu i nic nie słychać podczas wyłączania. Sprawdź na linuxie.

Tak czy inaczej nie zgodził bym się na otrzymanie innego produktu niż reklamowany (chyba że "lepszy" od reklamowanego, bez dopłaty).

Na co dzień korzystam z Linuxa, dysk wydawał takie dźwięki podczas zatrzymywania talerzy gdy się go ręcznie uśpiło, gdy sam się zatrzymał po nieaktywności oraz po prostu po odłączeniu gdy stopował.
  • REKLAMA
  • #5 20944660
    dt1
    Admin grupy komputery
    gsm231 napisał:
    Wysyłając dysk na gwarancję który wydaje niepokojące dźwięki oczekuje się ekspertyzy i oceny czy reklamacja jest zadadna bo z perspektywy klienta dysk który zachowuje się w podejrzany sposób nie jest wiarygodnym miejscem przechowywania prywatnych plików

Oczekiwania to jedno, warunki gwarancji to drugie. Jak chcesz ekspertyzy i indywidualnego potraktowania sprawy, to niestety musisz znaleźć kogoś, kto Ci taką ekspertyzę wykona. Serwis producenta nie ma na to czasu - Twój dysk trafia na recykling, Ty dostajesz nowy z recyklingu. Godzina pracy serwisanta, który miałby to analizować, jest dla producenta droższa niż wymiana dysku.

gsm231 napisał:
    mam 3 inne takie dyski i inne takich dźwięków tarcia nie wydawały, może to obniżyć trwałość dysku i doprowadzić do uszkodzenia prywatnych danych, od tego jest gwarancja.

Masz trzy takie dyski - w sensie takie obudowy z jakimś dyskiem w środku, czy odczytałeś faktycznie jaki model dysku jest w środku w każdej z tych kieszeni? Bo plastiku obudowy producent nie zmienia, za to zmienia dyski w środku.

Gwarancja jest od tego, aby naprawić lub wymienić (w zależności od tego co serwis uzna za słuszne) urządzenie w przypadku jego usterki. Tylko tyle i aż tyle. Co na nim trzymasz się dla producenta nie liczy. A Ty nie powinieneś i tak trzymać ważnych danych w jednej kopii, bo każdy dysk, niezależnie od wydawanych dźwięków, może w pewnym momencie zechcieć przestać współpracować. Gwarancja nie obejmuje przecież danych - nikt nie gwarantuje, że dane na dysku przeżyją w przypadku jego usterki.

gsm231 napisał:
    Czy natomiast ten dysk trafił do producenta? Jeśli tak to dlaczego na oficjalnej stronie nie zgadzają się dane dot. okresu gwarancji, brakuje ekspertyzy co było nie tak z tamtym dyskiem itd.

Skoro dostałeś w zamian recertyfikowany model to prawie na pewno trafił do producenta, bo sam sprzedawca nie dysponuje we własnym zakresie modelami recertyfikowanymi na wymianę i nie od sprzedawcy zależy przyznanie Ci modelu na wymianę. Sprzedawca pośredniczy przy reklamacji. On wysyła Twój dysk do dystrybutora lub bezpośrednio do producenta. I oddaje Ci to, co dostanie - dysk nie naprawiony z adnotacją dlaczego lub dysk wymieniony.

W teorii gwarancja na dysk po wymianie powinna być zgodna z gwarancją na produkt, który był wymieniany, zwykle z tego co pamiętam jest przedłużana o czas realizacji zgłoszenia gwarancyjnego. Zdaje się również, że jeśli ta nowa data jest krótsza od 3 miesięcy, to wydłużana jest do 3 miesięcy. Przynajmniej tak kiedyś było jak wymieniałem dysk WD. Gwarancja bazowa mogła być liczona na podstawie numeru seryjnego (daty produkcji) wymienianego dysku, nie na podstawie daty zakupu z faktury, ale jeśli wyliczony termin jest krótszy niż wynikałby z daty zakupu Twojego dysku u sprzedawcy, producent nie robi problemu z uaktualnieniem terminu gwarancji na wymienione urządzenie, można je reklamować na podstawie faktury zakupu.

Ekspertyzy nikt nie wystawia, dlatego takiej nie ma.
  • REKLAMA
  • #6 20944715
    gsm231
    Poziom 13  
    Właśnie dlatego że ja mam podejrzenia co do tego że dysk jest niesprawny odsyłam go na gwarancję oczekuje wymiany na dysk sprawny. Jak coś się trze w środku to chyba dysk nie jest sprawny? Ten akurat używany był sporadycznie więc nic się nie stało a co jeśli używanym go codziennie, 30 dni i może być po dysku, dlatego go oddałem na gwarancję. Otrzymać powinienem dysk o co najmniej takich parametrach jak poprzedni, nawet jeśli odnawiany a nie dysk grubszy i głośniejszy nawet jeśli oryginalny. Nie obchodzi mnie koszt pracy serwisu, najtaniej jest wtedy gdy nie ma gwarancji. Propozycji z rozbieraniem dysku i patrzeniem co jest w środku nie skomentuje, wiem że dyski w środku mogą być inne ale chyba żaden dysk wd fabrycznie się nie trze ;)
  • REKLAMA
  • #7 20944913
    dt1
    Admin grupy komputery
    gsm231 napisał:
    Właśnie dlatego że ja mam podejrzenia co do tego że dysk jest niesprawny odsyłam go na gwarancję oczekuje wymiany na dysk sprawny.

Tak właśnie było. Producent wymienił Ci dysk na sprawny.

gsm231 napisał:
    Jak coś się trze w środku to chyba dysk nie jest sprawny?

Zrób testy i sprawdź, jeśli zapis działa, odczyt działa - to jest sprawny. Nie jest niesprawny, jeśli wydaje Ci się, że coś trze.

gsm231 napisał:
    a co jeśli używanym go codziennie, 30 dni i może być po dysku, dlatego go oddałem na gwarancję.

Dziwny tok myślenia. Nowy dysk może być niesprawny również po 30 dniach. Albo 30 minutach, jak będziesz miał pecha.

gsm231 napisał:
    Otrzymać powinienem dysk o co najmniej takich parametrach jak poprzedni, nawet jeśli odnawiany a nie dysk grubszy i głośniejszy nawet jeśli oryginalny.

Możesz reklamować u sprzedawcy że dostałeś dysk grubszy i takiego nie chcesz. To zrobi problem sprzedawcy, bo tak jak pisałem - przekazał Ci on tylko to, co dostał od firmy WD w ramach wymiany gwarancyjnej. W sumie ja bym się ucieszył, gdybym dostał grubszy dysk, bo być może byłby to stary model CMR zamiast nowych gównianych dysków SMR (cienkie nowe o tej pojemności to na pewno SMR). No ale ta gruba obudowa... :)

Co do głośności to musiałbyś pomierzyć i porównać ze specyfikacją, czy wykracza poza deklaracje producenta - jeśli tak, to wtedy również jest to powód do reklamacji.

gsm231 napisał:
    Nie obchodzi mnie koszt pracy serwisu, najtaniej jest wtedy gdy nie ma gwarancji.

Ciebie nie, producenta tak, więc jest jak jest.

gsm231 napisał:
    Propozycji z rozbieraniem dysku i patrzeniem co jest w środku nie skomentuje, wiem że dyski w środku mogą być inne ale chyba żaden dysk wd fabrycznie się nie trze

Nikt Ci nie każe go otwierać, są narzędzia programowe, które umożliwiają odczytanie modelu dysku w kieszeni. Nawet więcej, otwieranie modelu będącego na gwarancji jest zdecydowanie niepolecane ze względu na oczywistą możliwość utraty gwarancji.

gsm231 napisał:
    wiem że dyski w środku mogą być inne ale chyba żaden dysk wd fabrycznie się nie trze

Uwierz, że gdyby tarło coś, co nie powinno trzeć, to taki dysk by nawet minuty nie działał.
  • #8 20944979
    gsm231
    Poziom 13  
    dt1 napisał:
    Tak właśnie było. Producent wymienił Ci dysk na sprawny.

dt1 napisał:
    Uwierz, że gdyby tarło coś, co nie powinno trzeć, to taki dysk by nawet minuty nie działał.

Skoro dysk został wymieniony to widocznie pod jakimś względem odstawał od normy i był niesprawny.
    dt1 napisał:
    Możesz reklamować u sprzedawcy że dostałeś dysk grubszy i takiego nie chcesz. To zrobi problem sprzedawcy, bo tak jak pisałem - przekazał Ci on tylko to, co dostał od firmy WD w ramach wymiany gwarancyjnej. W sumie ja bym się ucieszył, gdybym dostał grubszy dysk, bo być może byłby to stary model CMR zamiast nowych gównianych dysków SMR (cienkie nowe o tej pojemności to na pewno SMR). No ale ta gruba obudowa...

Czy w tych obudowach nie są montowane tylko i wyłącznie dyski 2,5 cala? (Chodzi o dyski WD Elements) W takim przypadku grubość nie wynika z grubości dysku tylko obudowy, bo każdy dysk 2,5 cala ma taką samą grubość (7mm)
    dt1 napisał:
    Ciebie nie, producenta tak, więc jest jak jest.

Uwierz mi nie kupuję dysków WD bo są najtańsze i nie kupuje ich na najtańszych i wątpliwych aukcjach a kupuje je właśnie dlatego że oczekuje niezawodności dlatego jak widzę że dysk zachowuje się niewłaściwie to nawet jak użyje go raz na rok to i tak chciałbym żeby był sprawny (zwłaszcza że mam gwarancję która po to została stworzona)
    dt1 napisał:
    Dziwny tok myślenia. Nowy dysk może być niesprawny również po 30 dniach. Albo 30 minutach, jak będziesz miał pecha.

tak ale jeśli coś trze w środku to jest większe prawdopodobieństwo że dysk się uszkodzi
    dt1 napisał:
    Nikt Ci nie każe go otwierać, są narzędzia programowe, które umożliwiają odczytanie modelu dysku w kieszeni. Nawet więcej, otwieranie modelu będącego na gwarancji jest zdecydowanie niepolecane ze względu na oczywistą możliwość utraty gwarancji.

jakie na przykład? Czy przejściówka sata-usb zamontowana w kieszeni nie "wycina" informacji o zamontowanym w środku dysku?
  • #9 20945006
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    gsm231 napisał:
    tak ale jeśli coś trze w środku

To reklamuj dalej jeżeli tak jest/tak twierdzisz - w jaki sposób mamy Ci pomóc?
  • #10 20945027
    dt1
    Admin grupy komputery
    gsm231 napisał:
    Skoro dysk został wymieniony to widocznie pod jakimś względem odstawał od normy i był niesprawny.

Bardziej bym był skłonny uwierzyć, że nikt nie miał czasu na weryfikację jego sprawności. Czas to pieniądz. Dysk jest kompletny -> recykling, wysłać klientowi dysk recertyfikowany. Tak to dokładnie działa, nie tylko w WD.

gsm231 napisał:
    Czy w tych obudowach nie są montowane tylko i wyłącznie dyski 2,5 cala? (Chodzi o dyski WD Elements) W takim przypadku grubość nie wynika z grubości dysku tylko obudowy, bo każdy dysk 2,5 cala ma taką samą grubość (7mm)

Nieprawda - dysk 2.5" może mieć grubość 7.0mm, 9.5mm, 12.5mm, 15.0mm - z tych bardziej popularnych.

gsm231 napisał:
    Uwierz mi nie kupuję dysków WD bo są najtańsze i nie kupuje ich na najtańszych i wątpliwych aukcjach a kupuje je właśnie dlatego że oczekuje niezawodności

Nie oceniam co i dlaczego Kolega kupuje. Nie ma to znaczenia.

gsm231 napisał:
    mam gwarancję która po to została stworzona

Gwarancja została stworzona, aby w przypadku defektu dostał Kolega naprawione lub wymienione urządzenie nie ponosząc przy tym kosztów.

gsm231 napisał:
    tak ale jeśli coś trze w środku to jest większe prawdopodobieństwo że dysk się uszkodzi

Myślę, że nie znając konstrukcji tych dysków i powodów tego tarcia można sobie wymyślać różne rzeczy. Jeśli dysk od poczatku się tak zachowuje, wymieniony się też tak zachowuje - to może ten typ tak po prostu ma?

gsm231 napisał:
    jakie na przykład? Czy przejściówka sata-usb zamontowana w kieszeni nie "wycina" informacji o zamontowanym w środku dysku?

smartctl z pakietu smartmontools pod Linuxem, a pod Windowsem można spróbować CrystalDiskInfo.
  • #11 20945029
    gsm231
    Poziom 13  
    Kasek21 napisał:
    gsm231 napisał:
    tak ale jeśli coś trze w środku

To reklamuj dalej jeżeli tak jest/tak twierdzisz - w jaki sposób mamy Ci pomóc?

Otrzymując dysk w większej obudowie podejrzewałem że otrzymałem jakimś trafem jakąś podróbkę, jeśli dysk rzeczywiście jest wysyłany do producenta i jest to po prostu inna rewizja to sprawdzę go dokładnie i będę reklamował. Głośna praca mi nie przeszkadza, rozmiar również ale dziwny dźwięk tarcia podczas wyłączania (na samym końcu gdy talerz prawie się zatrzymuje) już tak, jest dużo ciszej niż w poprzednim modelu jednak nie brzmi to zdrowo.
    Czy ktoś z was orientuje się z czego to może wynikać, dlaczego podczas wyłączania taki dźwięk słychać? Nie chciałbym żeby jakieś opiłki po pewnym czasie doprowadziły do uszkodzenia dysku. Inne dyski które posiadam wyłączają się płynnie bez jakichkolwiek niepokojących dźwięków.
  • #12 20945051
    dt1
    Admin grupy komputery
    gsm231 napisał:
    Czy ktoś z was orientuje się z czego to może wynikać, dlaczego podczas wyłączania taki dźwięk słychać?

Warto uzupełnić to pytanie o model dysku (czas na użycie CrystalDiskInfo, może odczyta ten model). Mają one różne konstrukcje, być może ktoś, kto zajmuje się odzyskiwaniem danych znając model urządzenia będzie w stanie Ci stwierdzić, dlaczego dysk wydaje taki dźwięk.
  • #13 20945115
    gsm231
    Poziom 13  
    dt1 napisał:
    Bardziej bym był skłonny uwierzyć, że nikt nie miał czasu na weryfikację jego sprawności. Czas to pieniądz. Dysk jest kompletny -> recykling, wysłać klientowi dysk recertyfikowany. Tak to dokładnie działa, nie tylko w WD.

Uwzględnij koszt recertyfikacji dysku, nie wiem czy taka praktyka się do końca opłaca ale nie wnikam też w ich procedury, to nie moja sprawa
    dt1 napisał:
    Nieprawda - dysk 2.5" może mieć grubość 7.0mm, 9.5mm, 12.5mm, 15.0mm - z tych bardziej popularnych.

No to widocznie nie widziałem aż tylu dysków żeby zobaczyć inne grubości, jedynie dyski SSD 2,5' miały inne wymiary niż standardowy dysk SATA/IDE 2,5' montowany w laptopach. Spodziewam się że inne wymiary na pewno są, ale nie wiem czy są aż tak popularne.
    dt1 napisał:
    Myślę, że nie znając konstrukcji tych dysków i powodów tego tarcia można sobie wymyślać różne rzeczy. Jeśli dysk od poczatku się tak zachowuje, wymieniony się też tak zachowuje - to może ten typ tak po prostu ma?

Gdybym nie posiadał 3 takich samych dysków (dobrze dwóch, jeden to Elements SE z trochę inną obudową, nowszy model) które takich problemów nie mają to może bym tak pomyślał ale wszystkie inne działają jak należy. Myślę że jakby kolega to usłyszał to również by to reklamował.
    dt1 napisał:
    smartctl z pakietu smartmontools pod Linuxem, a pod Windowsem można spróbować CrystalDiskInfo.

Później sprawdzę, aktualnie testuje go HD Tune Pro.

Dodano po 12 [minuty]:

dt1 napisał:
    Warto uzupełnić to pytanie o model dysku (czas na użycie CrystalDiskInfo, może odczyta ten model). Mają one różne konstrukcje, być może ktoś, kto zajmuje się odzyskiwaniem danych znając model urządzenia będzie w stanie Ci stwierdzić, dlaczego dysk wydaje taki dźwięk.

Modelu poprzedniego dysku niestety już nie sprawdzę (po kulturze pracy na pewno był inny)
    Crystaldiskinfo pokazał (ku mojemu zdziwieniu) model:
    WDC WD20SDRW-34VUUS0
    jest to dysk z bezpośrednio wlutowanym portem USB, pewnie dlatego udało się uzyskać info o modelu, przejściówki SATA-USB często wycinają tą informacje.
  • #14 20945153
    dt1
    Admin grupy komputery
    W zasadzie dla CDI nie ma znaczenia, czy jest to dysk z portem USB czy z dodatkową przelotką. Obsługuje dużą ilość mostków wbudowanych w dyski i takie przelotki.

WD20SDRW to dysk o wysokości 7mm, SMR, więc w zasadzie w tej kieszeni by się dwa takie pewnie zmieściły.

Jako że jest to dysk SMR wydajność przy ciągłym zapisie będzie po zapełnieniu bufora szła drastycznie w dół. Odczyt powinien być OK.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem przenośnym WD Elements 2 TB, który po wymianie na gwarancji okazał się mieć inny wygląd, większą grubość oraz wydawał niepokojące dźwięki podczas wyłączania. W odpowiedziach podkreślono, że dyski mechaniczne mogą wydawać różne dźwięki, a wymiana na regenerowany produkt jest standardową praktyką producentów. Użytkownik zauważył, że nowy dysk ma inny numer seryjny i krótszy okres gwarancji, co budzi jego wątpliwości co do oryginalności wymienionego dysku. Dyskusja dotyczy również różnic w konstrukcji dysków 2,5 cala oraz potencjalnych problemów z wydajnością dysków SMR w porównaniu do CMR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA