logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart komputera po zmianie procesora z Ryzen 5 3600 na Ryzen 9 5900x

jarekgodless 07 Lut 2024 08:56 651 9
REKLAMA
  • #1 20949081
    jarekgodless
    Poziom 9  
    Witam. Mam mega problem z moim sprzętem po zmianie procesora z Ryzen 5 3600 na Ryzen 9 5900x. Może zacznę od tego, że mój sprzęt to:
    Procek: Ryzen 9 5900x 3.7 Ghz 64MB
    Płyta: Gigabyte B450 AORUS Elite v.1
    Karta graficzna: Gigabyte RTX2070 8GB
    RAM: 2x8GB PC3600 GOODRAM
    HDD 1: SSD 128GB GOODRAM CX400
    HDD2: SSD 960GB GOODRAM CL100
    Zasilacz: Be Quiet System Power 9 700W

Problem polega na tym, że komputer się sam restartuje. Raz sprzęt pracuje dłużej raz w ogóle nie może wczytać nawet systemu bo od razu restart. Może teraz wymienię co było już robione. A więc:

- Wymiana chłodzenia razem z pastą na Be Quiet Pure Rock 2
    - podmiana RAM na inne
    - podmiana dysku ssd 128GB wraz z ponowną instalacją systemu
    - podmiana karty graficznej
    - podmiana zasilacza
    - wymiana baterii CMOS na nową
    - flash BIOS do najnowszej wersji

Zaznaczę także, że moje podzespoły były także sprawdzane na innym sprzęcie i wszystko było ok. Nie był jedynie podmieniany procesor i płyta główna bo nie mam po prostu takiej możliwości. Po tych zabiegach dalej jest samoczynny restart. Sprzęt był w dwóch serwisach i w dwóch zapewniali mnie, że u nich pracuje sprzęt bez żadnych restartów lecz po powrocie do domu dzieje się to samo. Myślałem już, że to wina listwy, napięcia w gniazdkach ale to nie to. Myślę, że w tych serwisach sami nie wiedzą o co chodzi. Chciałbym jeszcze zauważyć, że jak w ustawieniach Windows w Opcji zasilania wybiorę edycję planu zasilania i ustawię takie rzeczy jak:
    Wyłącz ekran – nigdy
    Przełącz w tryb uśpienia – nigdy

Następnie wybiorę Zmień zaawansowane ustawienia zasilania - najwyższa wydajność – zarządzanie energią procesora i ustawię wartości Minimalny stan procesora na 5% (domyślnie jest 100%) i Maksymalny stan procesora na 60% (domyślnie jest 100%) to sprzęt pracuje stabilnie. Ale to jest bez sensu bo wtedy procek nie ma swojej wydajności. Jeszcze chciałem dodać, że na programach do stres testów sprzęt się nie wysypywał. Temperatury są w porządku.
    Naprawdę nie wiem już co mam robić. Bardzo proszę o jakąś poradę lub osobę -miejsce gdzie mógłbym się z tym problemem zwrócić. Syn załamany a ja już nie mam nerwów a tu jeszcze szkoła się zaczęła.
  • REKLAMA
  • #2 20949194
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    Ta płyta aorus elite v.1 jest za słaba dla tego procesora, ona ma bardzo słabą sekcję zasilania.
    Czy procesor wymieniany był do grania czy jakiś innych zadań?
  • #3 20949197
    jarekgodless
    Poziom 9  
    ok dzięki za uwagę. Na pewno to rozważę
  • REKLAMA
  • #4 20949220
    sokar78
    Poziom 28  
    Co tu masz do rozważania. Spróbuj dać jakiś nawiew na sekcję zasilania i zobacz czy dalej będzie się komp wyłączał.
  • REKLAMA
  • #5 20949226
    jarekgodless
    Poziom 9  

Nie za bardzo wiem, o co masz na uwadze? Pisałem, że temperatury są ok, więc może nie za bardzo kumam, o co chodzi z tym nawiewem. Możesz jakoś bardziej rozwinąć temat?
  • #6 20949247
    sokar78
    Poziom 28  
    A temperatury sekcji zasilania jaką masz pod obciążeniem? Sprawdź jak masz jakiś termometr laserowy bezpośrednio na płycie.
  • #7 20949259
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6814
    Płyta jak pisano ma słaby ukłd zasilania (4+3) pod serię 5000 (5800X i 5900x)
    - zwłaszcza te 8x core/ 16T mimo ,ze TDP=65W
    - potrzebny albo wentylator na ukł. chłodzenia albo undervolting
    - czyli Pomaga obniżenie o 200MHz F bazowej , i działąją dobrze.
    - BIOS upgrade do F61, zgodnie z zalecanymi krokami kolejnych upgradów (jesli
    wczesna v.Bios była F32/F40), patrz strona producenta płyty
    * czytaj Link_ forums.tomshardware
    AMD 5000" 6-core i niżej "chodzą" dobrze.

p.s
    -zalezy od steppingu cpu
    -RAM Kingston udało sie w XMP do 3600

Zrzut ekranu z testu AIDA64 Cache & Memory Benchmark dla procesora AMD Ryzen 7 5800X na płycie głównej Gigabyte B450 Aorus Elite. Zrzut ekranu CPU-Z z informacjami o procesorze AMD Ryzen 7 5800X.
  • REKLAMA
  • #8 20949264
    jarekgodless
    Poziom 9  
    Tu jest link do mojej płyty https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450_aorus_eliterev_10/kf. Możesz mi pokazać w których miejscach mam dokonać pomiaru? I jakie wartości temperatur są dopuszczalne? Pytam bo pierwszy raz mam do czynienia z taką diagnozą

Dodano po 23 [minuty]:

Jesli chodzi o BIOS to na pewno nie robiłem tego w kolejności lae nie wiem czy to ma takie znaczenie. Czytałem opisy na innych forach, że ludzie robili to w kolejności a problem nadal był. Mogę spróbować zrobić downgrade do pierwszej wersji BIOS a następnie krokami do F61. Zobaczymy. Z tego co wiem to tam na tej płycie jest chłodzenie na tych układach ale może się mylę
  • #9 20984194
    icey33
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    jarekgodless napisał:
    Tu jest link do mojej płyty https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450_aorus_eliterev_10/kf. Możesz mi pokazać w których miejscach mam dokonać pomiaru? I jakie wartości temperatur są dopuszczalne? Pytam bo pierwszy raz mam do czynienia z taką diagnozą

Dodano po 23 [minuty]:

Jesli chodzi o BIOS to na pewno nie robiłem tego w kolejności lae nie wiem czy to ma takie znaczenie. Czytałem opisy na innych forach, że ludzie robili to w kolejności a problem nadal był. Mogę spróbować zrobić downgrade do pierwszej wersji BIOS a następnie krokami do F61. Zobaczymy. Z tego co wiem to tam na tej płycie jest chłodzenie na tych układach ale może się mylę

Wydaje mi się, że się mylisz - wiesz gdzie na tej płycie znajduje się sekcja zasilania??
    Nie jestem specem ale na 99 % to zaznaczone miejsce:

Jak dla mnie - nie ma tam chłodzenia... Pozostaje albo wrócić do starego procka, albo zmienić płytę główną.
    Można też kombinować z chłodzeniem tych sekcji ale... Czy to ma sens... Sam sobie odpowiedz...
  • #10 20985418
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6814
    Jak już sie upierasz na serii 5000 to tylko cpu z max.8-core np. R7 5800 Link
    - ale róznica w F core i Turbo , niewiele zwiekszy wydajność
    pomiedzy starym R5 3600 i R7 5800

Opt. rozwiązanie : Kup lepsza płytę pod serię 5000
    - jak chcesz zachować cpu AMD 5000

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem po wymianie procesora z Ryzen 5 3600 na Ryzen 9 5900x. Komputer restartuje się losowo, co może być spowodowane słabą sekcją zasilania płyty głównej Gigabyte B450 AORUS Elite v.1, która nie jest optymalna dla procesorów serii 5000. Użytkownik przeprowadził szereg działań diagnostycznych, w tym wymianę chłodzenia, RAM, dysków SSD, karty graficznej, zasilacza oraz aktualizację BIOS. Sugerowane rozwiązania obejmują poprawę chłodzenia sekcji zasilania, undervolting procesora oraz ewentualną wymianę płyty głównej na model lepiej dostosowany do Ryzen 9 5900x.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA