logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić automatyczny patrol w Hikvision DS-7608NXI-K2/8P po bezczynności?

IEMS261195 07 Lut 2024 13:54 2040 14
REKLAMA
  • #1 20949650
    IEMS261195
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Witam. Posiadam rejestrator NVR Hikvision DS-7608NXI-K2/8P Accusense z podpiętą już kamerą obrotową Hikvision DS-2DE4215W-DE(T5) PTZ 2MPX

Mam też już dodany zdalny podgląd poprzez aplikację na telefonie.
    Ustawiłem sobie 3 presty które są przypisane do Patrol 1 oraz kilka innych presetów które wywołuje z aplikacji

Problem polega na tym że gdy Patrol 1 jest uruchomiony a ja wywołam sobie zdalnie jakikolwiek preset to nie mogę uruuchomić ponownie Patrolu poprzez aplikacje w telefonie. Zwyczajnie nie ma takiej funkcji. Mogę to zrobić tylko z poziomu rejestratora.

Moje pytanie czy jest taka opcja jak " Automatyczny patrol po czasie bezczynności x sekund "
    Przeszukałem w tym kierunku już ustawienia z poziomu rejestratora jak i poprzez łączenie się z rejestratorem po jego adresie IP na przeglądarce komputera będąc podpiętym w tą samą sieć LAN co rejestrator. Szukałem też w programie iVMS-4200 ale zwyczajnie nie ogarniam.

Czy ktoś doświadczony może mnie pokierować jak rozwiązać ten problem?
    Z góry bardzo dziękuję za udzielone odpowiedzi.

Aplikacja mobilna do zarządzania kamerą Hikvision na smartfonie. Interfejs aplikacji do monitoringu z podglądem z kamery. Podgląd z kamery PTZ Hikvision na aplikacji mobilnej z widocznymi ustawieniami prędkości obrotowej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20949713
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    Zaloguj się do kamery przez przeglądarkę (Edge z wymuszonym trybem IE) i ustaw to co chcesz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20949783
    IEMS261195
    Poziom 3  
    Nie znalazłem tam takiej opcji. Czy może przeoczyłem. Ale poświęciłem dobrą godzinę na znalezienie.
    Tzn połączyłem się przez IE ale nie znalazłem takich ustawień które rozwiązały by mój problem
  • #4 20953147
    yvv
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    Poszukaj czegoś takiego jak Park Action. Tam określasz co kamera ma robić po bezczynności użytkowanika:
    Instrukcja ustawień funkcji Park Action w podręczniku kamery kopułkowej.
  • #5 20953339
    IEMS261195
    Poziom 3  
    Wpisałem w google " Park Action" i znalazłem filmik na której taka funkcja jest dostępna w zakładce PTZ a właśnie takiej zakładki
    brakuje u mniem. Zaloguje się po adresie IP rejestratora na przegladarce Microcoft Edge wymuszając uruchomienie poprzez IE
    ale zamiast zakładki PTZ mam " Inteligentne " a tam nie mam żadnych opcji podobnych do tych które by mi pomogły.
    Znajdują się tam jedynie opcje do zaznaczania naruszenia obszaru, przekronczenia lini, pozostawionego bagażu i inne.
    Czy jest opcja ustawić to przez program iVMS z komputera? Bo mam możliwości zdalnego dostępu do tego natomiast do
    połączenia się laptopem w tą samą sieć LAN co rejestrator już nie bardzo. Może w tygodniu by się udało.
  • #6 20953421
    yvv
    Poziom 21  
    Zaloguj się bezpośrednio do kamery po adresie kamery. Tam to powinno być.
  • REKLAMA
  • #7 20954062
    IEMS261195
    Poziom 3  
    Czyli w przeglądarce IE nie wpisuje adresu IP rejestratora tylko wpisuje adres IP samej kamery?
    Będzie to adres IP który znajdę w zakładce kamery w samym rejestratorze tak?
  • Pomocny post
    #8 20954103
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1008
    Chcąc się zalogować do kamery, tudzież mieć podgląd za pomocą IE, w pasku adresu przeglądarki wpisujesz IP kamery.
  • Pomocny post
    #9 20954217
    yvv
    Poziom 21  
    Tak, ale laptop musi być w tym samym zakresie adresów IP jak kamera.
    To znaczy, że pierwsze trzy segmenty IP laptopa i kamery muszą być takie same.
    Na przykład 192.168.0.jakaś_liczba
    Czyli po prostu adres IP laptopa musisz dopasować do zakresu IP kamery.

Prawdopodbnie kamera będzie w innym zakresie niż rejestrator jeśli kamera jest podłączona do switscha PoE z tyłu rejestratora. W takim przypadku podłącz laptopa do wolnego portu w switchu z tyłu rejestratora i laptopopwi daj adres z zakresu kamery.
  • #10 20954437
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1008
    yvv napisał:
    Tak, ale laptop musi być w tym samym zakresie adresów IP jak kamera.

IEMS261195 napisał:
    po jego adresie IP na przeglądarce komputera będąc podpiętym w tą samą sieć LAN co rejestrator.

To sie wie ;).
  • Pomocny post
    #11 20954610
    yvv
    Poziom 21  
    To była raczej instrukcja dla autora tematu i odpowiedź do jego posta bo LAN rejestratora może mieć inny zakres adresów niż LAN PoE jego switcha ;).
  • #12 20955674
    IEMS261195
    Poziom 3  
    Czyli podsumowując. Podpinam laptopa do switcha PoE w rejestratorze i z poziomu rejestratora w zakładce kamery po wykryciu laptopa nadaje mu adres IP taki sam jak ma kamera tylko z innym numerem końcowym. Podejrzewam że zrobi się to z automatu. I wtedy już będąc nadal podpiętym do switcha PoE wbijam przez IE adres IP tej kamery obrotowej i powinienem mieć dostęp do ustawień tak?
  • Pomocny post
    #13 20956048
    yvv
    Poziom 21  
    IEMS261195 napisał:
    Podejrzewam że zrobi się to z automatu.

Nie zrobi się z automatu bo nie ma tam serwera DHCP. Trzeba IP komputera ustawić ręcznie.
    Nie ustawiasz nic w rejestratorze, tylko w ustawieniach karty sieciowej w laptopie.
    Okno właściwości Ethernet z ustawieniami IPv4.
  • REKLAMA
  • #14 20956447
    IEMS261195
    Poziom 3  
    Bardzo dziękuję za tak szczegółowe odpowiedzi. Jutro będę na budowie i w wolnej chwili postaram się ogarnąć temat. Dam znać o efektach :)
  • #15 20957460
    IEMS261195
    Poziom 3  
    Panowie udało się. Jestem wam ogromnie wdzięczny za podzielenie się swoją cenną wiedzą. Wszystkiego dobrego 😉

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada rejestrator NVR Hikvision DS-7608NXI-K2/8P oraz kamerę PTZ Hikvision DS-2DE4215W-DE(T5). Po skonfigurowaniu presetów i patrolu, napotkał problem z ponownym uruchomieniem patrolu z aplikacji mobilnej po wywołaniu presetów. Uczestnicy dyskusji sugerowali zalogowanie się do kamery przez przeglądarkę, aby znaleźć opcje związane z "Park Action", które pozwalają na automatyczne działania kamery po bezczynności. Użytkownik miał trudności z dostępem do tych ustawień, ponieważ brakowało mu zakładki PTZ. Ostatecznie, po podłączeniu laptopa do switcha PoE rejestratora i ręcznym ustawieniu adresu IP, udało mu się uzyskać dostęp do ustawień kamery i rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA